torstai 11. tammikuuta 2018

Portugalilainen kastanjakeitto ja jauhelihapasteijat



Kastanjapaketti on ollut jo pari kuukautta viileässä odottelemassa sopivaa reseptiä. Eikä se loppunut vieläkään, sillä pakkauksen sisällöstä jäi käyttämättä vielä puolet. Olisi pitänyt kutsua vieraita nauttimaan kastanjakeittoa, mutta kun ei tiedä miten joku resepti toimii, niin parasta kokeilla ensin ihan vaan oman väen kesken. Resepti kuitenkin yllätti positiivisesti ja ehkäpä seuraavat päivällisvieraat saavat nauttia tätä alkuruoaksi. Kastanjakeiton reseptistä tulee pääruoka kahdelle ja alkuruoka 4-6 hengelle. Portugalissa keitto viimeisteltäisiin valkosipulikrutongeilla, mutta me vaihdoimme ne pikkupasteijoihin. Timjamilla ja rosmariinilla maustetut karitsanjauhelihapasteijat tekivät keitosta ruokaisamman.



Portugalilainen kastanjakeitto

1 ihan pieni keltasipuli
2 valkosipulinkynttä
1 rkl oliiviöljyä
250 g esikeitettyjä kastanjoita
6 dl vettä
vajaa puolikas kanaliemikuutio
1 dl kermaa
1 tl suolaa
1 rkl oliiviöljyä

oliiviöljyä
kuivattua sellerinlehteä

Kuori keltasipuli sekä valkosipulinkynnet ja leikkaa ne pienemmiksi paloiksi. Kuumenna kattilassa oliiviöljy ja kuullota kaikki sipulit siinä. Lisää kastanjat, vesi sekä vajaa puolikas kanaliemikuutio ja keitä kunnes kastanjat ovat täysin pehmeitä ja murenevat kauhalla painellessa. Lisää kerma ja anna keiton kiehahtaa vielä kerran. Soseuta keitto kermaisen pehmeäksi blenderissä tai sauvasekoittimella. Mausta lopuksi suolalla sekä oliiviöljyllä.

Annostele keitto lautasille ja viimeistele oliiviöljytipoilla sekä kuivatuilla sellerinlehtimuruilla. Jos et tarjoa jauhelihapasteijoita, ripottele keiton pinnalle valkosipulilla maustettuja pieniä krutonkeja.



Karitsanjauhelihapasteijat
(12 kpl)

taikina
4 ¼ dl vehnäjauhoa
¾ tl suolaa
¾ tl leivinjauhetta
120 g kylmää voita kuutioina
1 keltuainen (koko L)
6 rkl hapankermaa
(2-3 tl kylmää vettä)

täyte
2 rkl voita
1 pieni keltasipuli
2 valkosipulinkynttä
200 g karitsan jauhelihaa (17% rasvaa)
½ tl kuivattua timjamia
½ tl kuivattua rosmariinia
suolaa ja mustapippuria myllystä

voiteluun
1 kananmuna


Laita kaikki taikinan ainekset yleiskoneen kutterin kulhoon ja surauta tasaiseksi taikinaksi. Mikäli taikina jää kuivaksi eikä siitä muodostu kunnon palloa, lisää hiukan vettä ja käynnistä kone vielä hetkeksi. Jaa valmis taikina kahdeksi palloksi, kääri ne tuorekelmuun ja laita jääkaappiin jäähtymään noin tunniksi.

Kuori keltasipuli sekä valkosipulinkynnet ja leikkaa ne pienemmiksi paloiksi. Kuumenna pannulla voi ja kuullota siinä sipulit. Kun sipulit ovat täysin pehmenneet, siirrä ne eri kulhoon odottamaan. Laita sitten kuumalle pannulle karitsanjauheliha ja ruskista se. Palauta sipulit pannulle jauhelihan joukkoon, mausta timjamilla sekä rosmariinilla ja sekoita hyvin. Viimeistele suolalla sekä mustapippurilla ja jäähdytä täyte ennen käyttöä.

Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen. Kauli ensin toinen taikinapallo jauhotetulla pöydällä noin 3 mm paksuiseksi levyksi ja ota siitä muotilla 10 cm halkaisijaltaan kiekkoja. Käytä taitettavaa piirakkamuottia. Laita taikinan sisään pari teelusikallista täytettä, voitele taikinan reunat vedellä ja paina muotti kiinni. Jatka samoin kunnes koko taikina on käytetty. Laita piiraat uunipellille leivinpaperin päälle ja voitele vatkatulla kananmunalla.

Madalla uunin lämpö 170 asteeseen ja laita pelti uuniin. Kypsennä pasteijoita 15-20 minuuttia tai kunnes ne ovat kypsiä ja kauniin ruskeita.


4 kommenttia:

Kaura kirjoitti...

Mistä löysitte nuo kastanjat? En ole esikeitettynä koskaan nähnyt.

Tuplaespresso kirjoitti...

Kastanjapaketti oli yllätyslöytö Heinon tukusta, mutta luulisin niitä olevan myytävänä jossain muuallakin. Ehkä? Kai?

Tosin tuo on helppo tehdä ihan itse: ristiviillot kastanjoiden päähän ja kiehuvaan veteen 10-15 minuutiksi. Sitten kastanjat on helppo kuoria ja käyttää soppaan tai pyreeksi tms.

Kaura kirjoitti...

Kiitos . Yritän bongailla . :) Ja ehkä käyn myös etnisissä liikkeissä, jos ei tavallisista löydy. Noita tuoreita on kyllä näkynyt.

Tuplaespresso kirjoitti...

Täytyy minunkin pitää silmät auki, mutta onneksi niitä voi tehdä helposti itsekin :)