sunnuntai 7. tammikuuta 2018

Loco Moco ja Havaijin aurinko
Pääkaupunkiseudun ankean harmaa, kostean sumuinen ja pimeä talven tapainen saa ajattelemaan miellyttävämpiä asioita, kuten vaikkapa Havaijin ihanan vehreitä merellisiä maisemia tulivuorineen ja luonnonpuistoineen. Niistä ajatus siirtyy paikallisiin herkkuihin. Poke on Suomessakin hyvin tunnettu salaatti, jossa on tuoretta raakaa kalaa. Loco Moco taas on paikallinen mättö, jota nautitaan niin aamiaisena, lounaana kuin päivällisenäkin.

Oikeasti löysin Loco Mocon katsoessani Havaiji 5-0 poliisisarjaa, jossa paikallisessa ruokalassa aterian nimi mainittiin. Oli ihan pakko googlettaa ja tarkistaa, tarkoittiko nimi oikeasti jotakin vai oliko se vain heitto. Ihme kyllä sellainen ruoka on olemassa. Wikipedian mukaan annos syntyi vuonna 1949 Lincoln Grill –ravintolassa Hilossa Havaijilla. Paikallisen urheiluseuran nuoret halusivat jotain muuta kuin voileivän joka olisi nopea valmistaa eikä olisi kallis. He pyysivät omistajaa, rouva Nancy Inouyea, laittamaan kulhoon riisiä, hampurilaispihvin sen päälle ja lopuksi ruskeaa kastiketta. Kananmuna "sunny side up" tuli kuvioon myöhemmin. Teinit nimesivät annoksen Loco Mocoksi yhden jäsenen, George Okimoton, mukaan. Hänen lempinimensä oli ”Crazy”. George Takahashin ehdotuksesta nimeksi tuli Loco. Locohan on hullu espanjaksi. Moco rimmasi Locon kanssa ja kuulosti hyvältä.


Pitihän sellaista toki kokeilla ja tällainen siitä sitten tuli. Pohjana käyttämäni resepti löytyy osoitteesta Foodrepublic.Jauhelihapihvit

400 g             naudan jauhelihaa
1 nippu          kevätsipulia viipaloituna (säästä 1-2 rkl vihreitä varsia annosten viimeistelyyn)
2                    valkosipulin kynttä raastettuna (n. 1 rkl)
1 rkl              soijakastiketta
                      hienoa merisuolaa
                      mustapippuria myllystä

Sekoita kulhossa kaikki aineet ja anna tekeytyä sillä aikaa kun karamellisoit sipulit. Muotoile massasta 3 pihviä. Havaijilla niin ihmiset kuin annoksetkin ovat ainakin tv:n mukaan kookkaita. Voit tehdä neljäkin pihviä. Pienemmistä saattaa tulla kuivahkoja. Paina pihviin keskelle kolo ja paista ne keskilämmöllä samalla pannulla kuin sipulitkin. Kypsennysaika riippuu pihviesi paksuudesta, pannun kuumuudesta ja halutusta kypsyysasteesta.


Karamellisoitu sipuli

2                    reilun kokoista keltasipulia (tai punasipulia) viipaleina
2 rkl              rypsiöljyä
                      hienoa merisuolaa
                      mustapippuria myllystä

Viipaloi sipuli. Kuumenna öljy pannulla ja ruskista siinä sipuleita 3-4 minuuttia kummaltakin puolelta. Mausta suolalla ja mustapippurilla ja siirrä sivuun lautaselle odottamaan.


Ruskea kastike

5 dl                lihalientä (ammeesta tai kuutiosta)
1 tl                soijakastiketta
1 rkl vettä + 1 rkl maissitärkkelystä
                      karamellisoidut sipulit

Kuumenna lihaliemi pannulla, jolla paistoit pihvit. Lisää karamellisoimasi sipulit pannulle. Sekoita 1 rkl vettä ja 1 rkl maissitärkkelystä ja vispaa seos kiehuvaan liemeen. Anna kiehua hiljaa kymmenisen minuuttia.


Paistetut munat ”sunny side up”

Laita puhtaalle pannulle rypsiöljyä ja kaada sinne kulhoon rikkomasi muna. Paista vain toiselta puolelta niin, että valkuainen on kiinteä mutta keltuainen on vielä löysä. Havaijilla munia näytti usein olevan 2 kpl/annos.


Keitetty riisi

Keitä riisi ohjeen mukaan.

Keskellä märkää ja kaamoksenharmaata talvea kokoa annos (syvälle) lautaselle ja koristele kevätsipulirenkailla. Ajattele syödessäsi aurinkoista valtamerta, hiekkarantaa ja juuri sopivia surffiaaltoja…


Ei kommentteja: