Pääkaupunkiseudun ankean harmaa, kostean sumuinen ja pimeä
talven tapainen saa ajattelemaan miellyttävämpiä asioita, kuten vaikkapa Havaijin
ihanan vehreitä merellisiä maisemia tulivuorineen ja luonnonpuistoineen. Niistä
ajatus siirtyy paikallisiin herkkuihin. Poke on Suomessakin hyvin tunnettu salaatti, jossa on tuoretta
raakaa kalaa. Loco Moco taas on paikallinen mättö, jota nautitaan niin
aamiaisena, lounaana kuin päivällisenäkin.
Oikeasti löysin Loco Mocon
katsoessani Havaiji 5-0 poliisisarjaa, jossa paikallisessa ruokalassa aterian nimi
mainittiin. Oli ihan pakko googlettaa ja tarkistaa, tarkoittiko nimi oikeasti
jotakin vai oliko se vain heitto. Ihme kyllä sellainen ruoka on olemassa. Wikipedian
mukaan annos syntyi vuonna 1949 Lincoln Grill –ravintolassa Hilossa Havaijilla. Paikallisen
urheiluseuran nuoret halusivat jotain muuta kuin voileivän joka olisi nopea
valmistaa eikä olisi kallis. He pyysivät omistajaa, rouva Nancy Inouyea,
laittamaan kulhoon riisiä, hampurilaispihvin sen päälle ja lopuksi ruskeaa
kastiketta. Kananmuna "sunny side up" tuli kuvioon myöhemmin. Teinit nimesivät annoksen Loco
Mocoksi yhden jäsenen, George Okimoton, mukaan. Hänen lempinimensä oli ”Crazy”.
George Takahashin ehdotuksesta nimeksi tuli Loco. Locohan on hullu espanjaksi.
Moco rimmasi Locon kanssa ja kuulosti hyvältä.
Jauhelihapihvit
400 g naudan
jauhelihaa
1 nippu kevätsipulia
viipaloituna (säästä 1-2 rkl vihreitä varsia annosten viimeistelyyn)
2 valkosipulin
kynttä raastettuna (n. 1 rkl)
1 rkl soijakastiketta
hienoa
merisuolaa
mustapippuria
myllystä
Sekoita kulhossa kaikki aineet ja anna tekeytyä sillä
aikaa kun karamellisoit sipulit. Muotoile massasta 3 pihviä. Havaijilla niin
ihmiset kuin annoksetkin ovat ainakin tv:n mukaan kookkaita. Voit tehdä
neljäkin pihviä. Pienemmistä saattaa tulla kuivahkoja. Paina pihviin keskelle
kolo ja paista ne keskilämmöllä samalla pannulla kuin sipulitkin. Kypsennysaika
riippuu pihviesi paksuudesta, pannun kuumuudesta ja halutusta kypsyysasteesta.
Karamellisoitu
sipuli
2 reilun
kokoista keltasipulia (tai punasipulia) viipaleina
2 rkl rypsiöljyä
hienoa
merisuolaa
mustapippuria
myllystä
Viipaloi sipuli. Kuumenna öljy pannulla ja ruskista
siinä sipuleita 3-4 minuuttia kummaltakin puolelta. Mausta suolalla ja
mustapippurilla ja siirrä sivuun lautaselle odottamaan.
Ruskea
kastike
5 dl lihalientä
(ammeesta tai kuutiosta)
1 tl soijakastiketta
1 rkl vettä + 1 rkl maissitärkkelystä
karamellisoidut
sipulit
Kuumenna lihaliemi pannulla, jolla paistoit pihvit.
Lisää karamellisoimasi sipulit pannulle. Sekoita 1 rkl vettä ja 1 rkl
maissitärkkelystä ja vispaa seos kiehuvaan liemeen. Anna kiehua hiljaa
kymmenisen minuuttia.
Paistetut
munat ”sunny side up”
Laita puhtaalle pannulle rypsiöljyä ja kaada sinne
kulhoon rikkomasi muna. Paista vain toiselta puolelta niin, että valkuainen on
kiinteä mutta keltuainen on vielä löysä. Havaijilla munia näytti usein olevan 2
kpl/annos.
Keitetty
riisi
Keitä riisi ohjeen mukaan.
Keskellä märkää ja kaamoksenharmaata talvea kokoa
annos (syvälle) lautaselle ja koristele kevätsipulirenkailla. Ajattele
syödessäsi aurinkoista valtamerta, hiekkarantaa ja juuri sopivia surffiaaltoja…
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti