Amerikkalainen
pyhäinpäivän juhla, Halloween, on tuonut tänne pohjoiseen paljon uusia makuja,
kuten kurpitsan eri muodoissaan. Perinteisesti Suomessa on käytetty keltaista
talvikurpitsaa vain pikkelöitynä, mistä syystä monet eivät vieläkään usko että
kurpitsasta voisi valmistaa jotain herkullista. Kurpitsa on kuitenkin
harvinaisen monikäyttöinen kasvis, joka sopii niin suolaiseen kuin makeaan.
Kurpitsasosetta kannattaakin pakastaa ja käyttää talven mittaan erilaisiin
ruokiin.
Viime
vuonna yritin tehdä Pyhäinpäiväksi amerikkalaisen kurpitsakääretortun, mutta se
epäonnistui pahemman kerran. Täytyy vain ajatella että ”en mä nyt ehkä siitä
kääretortusta olisi niin välittänytkään”…
Siispä nyt vaihdettiin resepti kurpitsajuustokakuksi ja sehän onkin
varsinainen herkku.
Suomalaisista
kaupoista saa nykyään tölkitettyä kurpitsasosetta ja kurpitsapiirakkamaustetta,
mutta ne on helpot tehdä itsekin.
Kurpitsasose
kakkua varten
1 kpl noin 1 kg myskikurpitsa (Butternut)
oliiviöljyä
mustapippuria myllystä
jauhettua kanelia
jauhettua muskottipähkinää
hiukan suolaa
Leikkaa kurpitsa pienemmiksi lohkoiksi, poista
siemenet ja asettele palat uunipellille leivinpaperille vierekkäin kuori
alaspäin. Pirskottele lohkoille oliiviöljyä ja ripottele pinnalle maltillisesti
mausteita sekä suolaa.
Kypsennä kurpitsalohkoja uunissa 200 asteessa noin
puoli tuntia, minkä jälkeen sammuta uuni ja anna lohkojen kypsyä vielä noin 15
minuuttia. Jäähdytä kurpitsaa sen verran että lohkoja voi käsitellä, leikkaa
kuori pois ja soseuta kurpitsa. Jos jossain on selvästi mustaksi paahtuneita
kohtia, ne voi varovasti leikata pois.
Kilon butternut-kurpitsasta tulee noin puoli kiloa
sosetta.
Kurpitsapiirakkamauste
1,5 rkl jauhettua kanelia
0,5 tl jauhettua neilikkaa
0,5 tl jauhettua maustepippuria
1 tl jauhettua inkivääriä
1 tl jauhettua muskottipähkinää
Sekoita kaikki ainekset huolellisesti keskenään.
Kurpitsajuustokakku
pohja
150 g kaurakeksimurua
1 tl kanelia
50 g pekaanipähkinämurua
4-5 rkl voisulaa
täyte
600 g philadelphiajuustoa
2,5 dl fariinisokeria
400 g paahdettua ja soseutettua myskikurpitsaa
2 rkl maizenaa
4 tl kurpitsamaustetta
4 munaa (koko L)
pinnalle
pekaanipähkinöitä
Sekoita ensin kaikki pohjan ainekset keskenään ja
painele muruseos tiukkaan irtopohjavuoan pohjalle sekä sentin tai parin verran
myös ylös reunoille. Laita vuoka jääkaappiin siksi aikaa kun valmistat
täytteen.
Sekoita maizena sekä kurpitsamauste kurpitsasoseen
joukkoon. Vatkaa tuorejuusto pehmeäksi fariinisokerin kanssa, lisää maustettu
kurpitsasose ja vatkaa tasaiseksi massaksi. Lisää munat yksi kerrallaan hyvin
vatkaten. Kaada täyte vuokaan murupohjan päälle ja kypsennä juustokakkua 175
asteessa 60 minuuttia. Sammuta uuni ja avaa luukku hiukan raolleen. Anna kakun
jäähtyä vielä uunissa noin tunnin ajan. Siirrä kakku jääkaappiin ja anna sen
asettua siellä yön yli.
Viimeistele kakku pekaanipähkinöillä ja tarjoa jonkun
sopivan toffee/kinuskijäätelön kanssa (Omar, 3 kaveria tms)
2 kommenttia:
Nam! Tätäpä koitan, rakastan kurpitsaa! :p
Tämä oli suussasulavan hyvää :)
Lähetä kommentti