”Jouluna
saa yölläkin syödä.” Niinpä niin, ja siksi joulujälkiruoka voisikin olla kevyt,
raikas ja helppo valmistaa isollekin porukalle. Pari vuotta sitten tein joulun
sukupäivälliselle jälkiruoan granaattiomenasta ja sain siitä tosi hyvää
palautetta. Se olikin hyvää, mutta erittäin suuritöinen valmistaa. Kehittelin
kauniin punaisesta granaattiomenasta hiukan erilaisen, raikkaan
jälkiruokaversion, joka kaiken lisäksi valmistuu käden käänteessä. Kaikki
erilliset elementit valmistetaan etukäteen ja annokset kootaan juuri ennen
tarjoilua.
Kermainen
kookosjogurtti-granaattiomenavaahto
(6 annosta)
krokantti
1 dl kidesokeria
2 rkl vettä
0,5 dl rouhittuja saksanpähkinöitä
kinuskikastike
2 dl kuohukermaa
2 dl fariinisokeria
jogurttivaahto
1 granaattiomenan siemenet ja mehu
2 dl kuohukermaa
2 dl kookoskermaa (ei kevyt-! sillä se ei vaahtoudu)
200 g rasvatonta kreikkalaista jogurttia
Valmista ensin krokantti. Kaada sokeri paksupohjaiseen
kattilaan ja kostuta sokeri vedellä. Kuumenna seosta sekoittamatta kunnes
sokeri on sulanut ja muuttunut meripihkankeltaiseksi. Täydelliset ohjeet sokerin sulattamiseen täällä. Kaada sula sokeri varovasti leivinpaperille ja
ripottele pinnalle saksanpähkinärouhe. Varo koskemasta sokeriin! Sula sokeri on
paljon kuumempaa kuin kiehuva vesi. Anna sokerin jäähtyä rauhassa ja kun se on
jäähtynyt huoneenlämpöiseksi, siirrä se hetkeksi pakastimeen. Kun
pähkinä-sokerimassa on täysin kovettunut, rouhi se pieniksi paloiksi.
Kaada kattilaan kuohukerma sekä fariinisokeri ja
keittele niitä koko ajan sekoitellen muutamien minuuttien ajan kunnes seos
muuttuu paksummaksi ja vaaleammaksi. Seos kiehuu helposti yli, joten älä käännä
sille selkääsi hetkeksikään. Jäähdytä kinuskikastike ennen käyttöä. Voit
tietysti käyttää myös valmista kaupan kinuskikastiketta, mutta se ei ole
läheskään yhtä hyvää kuin tämä, aidoista aineksista itse tehty.
Halkaise granaattiomena ja irrota siemenet. Jotta et
sotkisi koko keittiötä punaisilla roiskeilla, käytä siementen irrottamiseen
koputtelumenetelmää, jonka ohje on täällä.
Jäähdytä mahdollisimman kylmiksi jogurtti, kerma sekä
kookoskerma. Kaada kerma sekä kookoskerma yhteen kulhoon ja vatkaa ne
mahdollisimman kovaksi vaahdoksi. Lisää jogurtti ja sekoita se vaahdon
joukkoon.
Rakenna annokset laseihin, pohjalle kinuskikastiketta,
sitten kookosjogurttivaahtoa, sitten kinuskikastiketta, krokanttia ja
granaattiomenansiemeniä. Jatka samalla tavalla kunnes lasit ovat täynnä ja
päällimmäisenä on krokanttia sekä granaattiomenansiemeniä. Tarjoile heti.
2 kommenttia:
Tosi nätti ja näyttävä jälkkäri. Sopii joulunaikaan täydellisesti.
Joo, näytti livenä paremmalta kuin kuvassa. Valaistusolosuhteet...
Lähetä kommentti