Tarjoa suomalaiselle haukea, niin vieraan ilme on kysyvä, otsa hiukan rypyssä ja kielellä pyörii kysymys … hmmm… ai… että… haukea vai... Mutta tarjoa samaa ranskalaiselle, niin vieras on haltioissaan tällaisesta arvokalasta. Reseptillä ei ole niin väliä, pääasia että kala on haukea.
Suomen komein petokala, hauki, aloittaa elämänsä eläinplanktonravinnolla,
mutta alkaa ahmia oikeaa kalaruokaa jo muutaman sentin pituisena sinttinä ja se
huolehtiikin erityisen hyvin särkikalojen kannan pitämisestä kurissa. Tosin isommalle hauelle kelpaa monen muunkinlainen ravinto sammakoista vesilinnunpoikasiin ja se
syö jopa pienempiä lajitovereitaan. Odottelemme tänäkin kesänä iltapäivälehtien
mätäkuun juttua, jossa kuvien kera kerrotaan krokotiilia muistuttavan ”tappajahauen”
tarranneen pahaa-aavistamattoman uimarin varpaisiin.
Viikon kala 23 / 33 hauki
hauki Esox lucius
Hauki on elinvoimainen laji kautta maan ja kaikesta haukisaaliista yli 90%
on vapaa-ajan kalastajien pyydystämiä. Haukea lasketaan käytettävän
elintarvikkeeksi kuitenkin vain noin 400 grammaa vuodessa per suomalainen, kun kasvatetun lohen
määrä ruokapöydässä on yli kymmenkertainen. Suomalaisilla on siis paljon parantamisen varaa lisätä
hauen valmistamista ruoaksi. Haukea kohtaan on paljon ennakkoluuloja, eikä niitä ainakaan vähennä se, että usein muistetaan varoittaa rikkomasta hauen sappirakkoa perattaessa, muistuttaa
pitämään hauen nahka kaukana fileestä ettei fileeseen tartu pintaliman makua
tai huomauttaa kalan ruotoisuudesta ja erityisesti ikävästä y-ruotorivistä. Kun
siihen vielä lisätään maininta hauen oletetusta puisevuudesta tai mauttomuudesta, ei ole mikään
ihme, että hauki ei ole koko kansan suuressa suosiossa, vaikka hintakaan ei
päätä huimaa.
Myönnetään, että hauki on vähän hankalampi kala käyttää kuin pakasteseiti. Se on kuitenkin mainettaan huomattavasti parempi ruokakala. Haukifileessä
on kylläkin se ikävä ruotorivi, mutta se on helposti poistettavissa. Aiheesta on netissä erittäin hyviä opetusvideoita. Jos kuitenkin haluaa mieluummin jauhaa
hauen ja tehdä siitä mureketta, ruodot kyllä pilkkoutuvat yleiskoneen terissä.
M on opetellut leikkaamaan haukifileen y-ruodot pois siistinä nauhana, joten nykyisin meidän keittiössämme hauesta saa tarvittaessa täysin ruodottoman fileen. Ei meilläkään nimittäin rakasteta
sitä tilannetta, että ruotoinen kypsä kala joudutaan lautasella riipimään tuhannen
tuusannuuskaksi, jotta ruodot voi erotella lautasen reunalle ja sitten voisi sen askartelun jälkeen syödä kylmäksi jäähtyneitä kalahiutaleita.
Toisin kuin hienon makuiset kuha ja ahven, joita ei pidä maustaa pilalle ja hukata näiden arvokkaiden kalojen omaa makua,
hauki on erinomainen ja moneen mukautuva ruokakala, joka vain paranee maustamisella. Tällä kerralla meillä käsiteltiin kaksi
komeaa haukifileetä ruodottomiksi paloiksi, maustettiin ne meksikolaisittain,
paistettiin ja tehtiin niistä kalatacoja. Vanhempia haukireseptejämme löytyy hakusanalla hauki.
Meksikolaiseen
haukitacoon/-tortillaan tarvitaan sopivasti maustettua ja paistettua haukea,
mangosalsaa, majoneesia sekä tacokuoria tai maissitortilloja (meillä oli niitä
jälkimmäisiä). Ohjeen määristä riittää syötävää neljälle.
Meksikolaisittain
maustettu hauki
600 g fileoitua
haukea nahattomana
meksikolainen maustesekoitus
3 tl chilimaustetta
1 ½ tl juustokuminajauhetta eli jeeraa
1 ½ tl paprikajauhetta
1 ½ tl valkosipulijauhetta
1 ½ tl sipulijauhetta
1 ½ tl kuivattua oreganoa
½ tl linnunsilmächiliä hienonnettuna
1 tl hienoa
merisuolaa
lisäksi
1 rkl vehnäjauhoja
2 kananmunaa
n. 150 g tortillalastuja
(suolalla maustettuja)
rypsiöljyä
paistamiseen
ja
lopuksi pinnalle
merisuolaa
myllystä
1 limetin
kuori raastettuna
Fileoitu hauki, josta on poistettu ruodot,
paloitellaan peukalon kokoisiksi paloiksi.
Kalan käsittelyohje täältä.
Kalan käsittelyohje täältä.
Palat laitetaan muovipussiin ja meksikolainen
mausteseos sekä vehnäjauhot lisätään sinne. Sitten pussi kiinni ja ravistellaan
niin. että kaikki kalanpalat ovat maustuneet. Käytin vajaaseen kuuteen sataan
grammaan haukea noin puolet tekemästäni maustesekoituksesta.
Laita tortillalastut tukevaan muovipussiin ja hienonna
ne kaulimella leivityskokoisiksi muruiksi. Niiden ei tarvitse olla
tasakokoisia. Laita ne lautaselle. Vatkaa munat toisella lautasella. Pyöritä
maustetut kalanpalat ensin munamassassa, sen jälkeen tortillalastumuruissa ja
paista pannulla rypsiöljyssä. Tarkista maku ja lisää tarvittava määrä suolaa
pinnalle sekä lopuksi raastettua limetin kuorta. Jos sinulla on kuivattua
limetinkuoriraastetta voit sekoittaa sen mausteseoksen joukkoon ennen
paistamista.
Mangosalsa
1 syöntikypsä mango
2 isoa tomaattia
1 syöntikypsä avokado
2 uutta punasipulia
puoli punttia tuoretta korianteria
1-2 limetin mehu
0,5 tl jauhettua juustokuminaa
0,5 tl sokeria
0,25 tl suolaa
0,25 tl chilijauhetta
ripaus cayennea
Kalttaa tomaatit, poista sisukset ja leikkaa loput
pieniksi kuutioiksi. Poista mangosta ja avokadosta siemen sekä kuori ja leikkaa
loput pieniksi kuutioiksi. Leikkaa punasipulit pieniksi kuutioiksi ja hienonna
korianterin lehdet. Sekoita mausteet limettimehuun. Kaada kaikki ainekset
kulhoon, sekoita hyvin ja anna maustua jääkaapissa noin tunnin ennen käyttöä
Kalatacot suomalaisesta hauesta
Kalatacot suomalaisesta hauesta
Levitä tacon / maissitortillan keskelle ensin
majoneesia, sen päälle mangosalsaa ja lopuksi paistettua haukea. Viimeistele korianterilla ja limetinkuorella.
2 kommenttia:
Oi hauki! En osaa sanoa mikä on lempikalani. Kaikki on samalla viivalla, myös hauki :)
Hauesta saa hyvää ruokaa, mutta kyllä ahven on ihan ykkönen :)
Lähetä kommentti