tiistai 19. toukokuuta 2015

Kevätruokaa parsasta ja korvasienistä, lisänä maa-artisokkasipsit




Jos ravintolassa tarjottaisiin nyt mahdollisimman ajankohtaista kausiruokaa, listalla olisi kaikkien asiakkaiden himoitsema annos, parsaa ja korvasienimuhennosta sekä näiden kanssa pihvi tai kuhafilee. Jälkiruoaksi tarjoilija suosittelisi ensimmäisistä kotimaisista raparpereista tehtyä piirakkaa ja vaniljajäätelöä (katso eilinen päivitys). Kalaa tässä blogissa on paistettu niin monta kertaa, että se ei kaipaa tarkempia ohjeita. Parsan keittäminenkin on selitetty jo aiemmin, samoin korvasienikastikkeen valmistus. Mutta tämä keväinen kala-annos kaipasi vielä vähän lisää kasviksia, joten siivutin maa-artisokkia ja laitoin ne uuniin paahtumaan. Rapeat sipsit kruunasivat tämän ruoan. Muistutan kuitenkin, että maa-artisokan sisältämä inuliini saattaa tottumattomalle aiheuttaa ylimääräistä kaasun muodostumista, joten näitä sipsejä ei kannata ahmia kuten perunalastuja. 





Rapeat maa-artisokkasipsit

muutamia mahdollisimman isoja maa-artisokkia
2 rkl rypsiöljyä
0,5 tl valkosipulijauhetta
0,5 tl kuivattua rosmariinia
0,25 tl suolaa

Harjaa ja pese maa-artisokat huolellisesti ja viipaloi ne 1-2 mm ohuiksi viipaleiksi. Mitä isommat artisokat, sitä parempi, sillä viipaleet kutistuvat huomattavan paljon kuivattaessa. Sekoita keskenään rypsiöljy sekä mausteet, kaada seos maa-artisokkaviipaleiden päälle ja sekoita sormin kunnes kaikki viipaleet ovat öljyiset. Levitä viipaleet leivinpaperoidulle uuniritilälle vieri viereen ja paahda 220 -asteisessa uunissa ensin 10 minuuttia, minkä jälkeen käännä viipaleet ja paahda vielä 5-10 minuuttia kunnes sipsit ovat kuivuneet ja reunoiltaan hiukan ruskettuneet. Kääntämisen jälkeen vahdi uunia herkeämättä, sillä viipaleet kärähtävät ennen kuin huomaakaan. Ota sipsit uunista heti kun niissä alkaa olla sopiva väri.  



2 kommenttia:

Jael kirjoitti...

Herkkuja:) Ja kivat nuo sipsit,pitääkin kokeilla joskus.

Tuplaespresso kirjoitti...

Kiitos :) Siihen samalla uunipellille olisi pitänyt laittaa myös punajuuriviipaleita. Nekin varmaan olisi toiminet tämän kanssa.