maanantai 11. elokuuta 2014

Ratatouillepiirakka


Miettiessäni taas kerran vastausta ikuisuuskysymykseen ”mitä ruokaa tänään”, päädyin tänne. Äkkiä katsoen ratatouillea muistuttava piirakka oli niin hyvän näköinen, että oli ihan pakko varastaa idea ja tehdä siitä oma versio. Kyllä kannatti.

Jotta piirakka ei jäisi liian kosteaksi, kasvikset täytyy ensin ”itkettää” ja kuivata, mutta se ei ole kovin iso vaiva. Lisäksi tässä käytetään pizzamenetelmää eli kuumennetaan paistopelti (”pizzakivi”) uunissa ja nostetaan piirakka kypsymään kuumalle pellille. Sillä tavalla ratatouillepiirakan pohja kypsyy hyväksi ja rapeaksi.


Ratatouillepiirakka

1 iso levy (600 g) lehtitaikinaa
1 vihreä kesäkurpitsa
1 keltainen kesäkurpitsa
1 munakoiso
4 isoa luumutomaattia
1 keltasipuli
1 rkl oliiviöljyä
1 rkl balsamiviinietikkaa
suolaa
mustapippuria myllystä
ripaus sokeria
tuoretta basilikaa

Ota voitaikinalevy pakasteesta sulamaan ja viipaloi kesäkurpitsat sekä munakoiso noin 3 mm ohuiksi viipaleiksi. Käytä viipalointiin mieluiten ”mandoliinia” jos mahdollista, jotta kaikki viipaleet olisivat yhtä tasaisen ohuita. Levitä kaikki kasvisviipaleet talouspaperin päälle vieri viereen ja ripottele niille ohuelti suolaa. Noin 15 minuutin kuluttua taputtele talouspaperilla viipaleet kuiviksi ja laita odottamaan. Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen ja laita uunipelti uuniin kuumenemaan. Kuori sipuli ja leikkaa se pieniksi kuutioiksi. Leikkaa tomaatit ohuiksi viipaleiksi ja poista viipaleista siemenet.

Kauli lehtitaikinalevy leivinpaperin päällä lähes uunipellin kokoiseksi. Viillä terävällä veitsellä taikinalevyyn yhtenäinen, matala viilto noin sentin päähän taikinan reunoista. Vain noin millin syvä, sen verran että taikinan pinta rikkoutuu. Siten piirakkaan tulee siisti reuna. Ripottele sipulikuutiot tasaisesti taikinan päälle reunaviillon sisäpuolelle. Asettele suoriin riveihin vuorotellen munakoisoa, tomaattia, vihreää kesäkurpitsaa sekä keltaista kesäkurpitsaa jne kunnes koko piirakka on päällystetty kasviksilla. Pirskottele kasviksille lopuksi oliiviöljyä sekä balsamiviinietikkaa ja ripottele päälle suolaa, mustapippuria sekä hitunen sokeria.

Ota kuuma pelti uunista ja nykäise sen päälle varovasti leivinpaperi piirakoineen. Kypsennä uunin alatasolla noin 25-30 minuuttia tai kunnes piirakan reunat ovat saaneet sopivasti väriä. Anna ratatouillepiirakan jäähtyä ja vetäytyä hetken ennen tarjoilua. Viimeistele leikkaamalla piirakan päälle hiukan tuoretta basilikaa.

Seuraavana aamuna piirakka oli vielä entistäkin parempaa kun maut olivat saaneet rauhassa tasaantua.

3 kommenttia:

kulkuripuutarhuri kirjoitti...

Iloisen näköinen piirakka! Minun mieleeni se tuon provencelaisen vihannespaistoksen (tian), jossa samaiset vihannekset ladotaan uunivuokaan juuri tuolla tavalla. Oliiviöljyä ja yrttejä päälle ja uuniin. Pitäisikin tehdä taas, ihanaa vaikka grilliruokien seurana.

viv kirjoitti...

Voi miten kaunis piirakka! Noilla aineksilla varmasti myös herkullinen.

Tuplaespresso kirjoitti...

Tämä on varmaan yksi söpöimpiä piirakoita mitä koskaan olen tehnyt :)