torstai 7. marraskuuta 2013

Omena-jokirapurisotto




Taitsilla oli blogissaan niin hyvän näköinen omenarisotto, että oli ihan pakko kokeilla reseptiä. Tai, siis, kokeilla tehdä risottoa jotain sinne päin. Tämä menee sopivasti hävikkiviikon teemaan. Pekonia kun ei sattunut olemaan kaapissa, niin jotta ateriasta ei olisi tullut liian kasvispainotteinen, korvasin pekonin jokiravunpyrstöillä ennen kuin se purkki menee vanhaksi. Rosmariiniakaan ei ollut joten sen korvasin chilillä. Samaan risottoon upposi jääkaapista myös viimeiset kevätsipulit. Eli ei taida olla enää ollenkaan sama resepti, mutta ainakin se toimi hyvänä inspiraationa. Niin, paitsi että onhan tässä sentään sitä omenaa.


Omena-jokirapurisotto
(resepti kahdelle)

2 omenaa
puolikkaan sitruunan mehu
1 pieni punainen chili
2,5 dl carnaroli riisiä
30 + 30 g voita
1 dl kuivaa valkoviiniä
4 kevätsipulia
n. 1,5 l kuumaa kasvislientä
1 dl raastettua parmesaania
suolaa jos on tarpeen
kourallinen silputtua ruohosipulia
150 g jokiravunpyrstöjä tilliliemessä
tillisilppua

Kuori omenat, leikkaa ne kuutioiksi ja kaada päälle sitruunamehu. Halkaise chili ja poista siemenet. Leikkaa chili ohuiksi viipaleiksi. Sulata kattilassa 30 g voita ja lisää omenakuutiot. Kääntele ja sekoittele omenoita voissa hetken aikaa ja lisää chili. Kypsennä sen verran että omenat hiukan pehmenevät. Kaada seos kulhoon odottamaan ja laita kattilaan toiset 30 g voita.

Sulata voi ja kuullota siinä riisit. Lisää valkoviini ja anna sen imeytyä riisiin. Lisää kevätsipulit ihan ohuina viipaleina sekä pari desiä kuumaa kasvislientä, sekoita ja odota että neste imeytyy riiseihin. Lisää voissa pehmitetyt omenat ja chili sekä hiukan lisää kasvislientä. Sekoittele välillä ja anna nesteen taas imeytyä riisiin. Lisää kasvislientä niin paljon, että risotto ei jää liian kuivaksi. Risotto saa olla mieluummin vähän liian löysää kuin vähän liian kuivaa. Kun riisit ovat kiehuneet lähes pehmeiksi (”al dente”, hiukan vielä puruvastusta), tarkista nesteen määrä ja lisää parmesaaniraaste. Sekoita hyvin ja tarkista suolan määrä. Lisää suolaa, jos on tarpeen. Lisää viimeksi ruohosipuli sekä siivilässä valutetut jokiravunpyrstöt, sekoita ja ota kattila pois liedeltä. Ravunpyrstöjä ei keitetä, vaan niiden annetaan ainoastaan lämmetä kuumassa risotossa.

Annostele risotto lautasille ja ripottele päälle hiukan tilliä.



4 kommenttia:

Jokihaka Kokkaa kirjoitti...

Herkullisen näköinen annos! omena risotossa on mulle ihan uus idea, miksipä ei!

Tuplaespresso kirjoitti...

En minäkään ole aikaisemmin risotossa kokeillut omenaa, mutta se antoi ihan kivan makulisän tähän ruokaan ja sopi pehmeäksi kypsennettynä yllättävän hyvin jokiravun kanssa.

Siiri kirjoitti...

Omena ja ravut kuullostavat herkulliselta yhdistelmältä. :)

Tuplaespresso kirjoitti...

Se oli kyllä oikein toimiva juttu :)