maanantai 18. marraskuuta 2013

Paahdetut kastanjatViikon hedelmä  45/52:  Kastanja

Ei, kastanja ei ole hedelmä sanan varsinaisessa merkityksessä. Kastanja on kuitenkin tämän vuodenajan herkku, jota voi syödä niin sellaisenaan kypsennettynä kuin myös erilaisten ruokien lisäkkeenä. Syksyisin monella eurooppalaisella torilla näkee kojuja, joissa myydään vastapaahdettuja kastanjoita. Kun Suomessa paistetaan Martinpäivän hanhi, Portugalissa pyhäinpäivän aikaan juhlitaan São Martinhon eli pyhän Martin päivää ja keräännytään koko perheen kesken nauttimaan paahdetuista kastanjoista (ja tietysti muustakin hyvästä ruoasta). Kastanjan tärkkelys muuttuu kypsennettäessä sokereiksi ja lisäkkeeksi voi valmistaa vaikka sitruunavoita, joka täydentää kastanjan makua. Lasiin vielä tilkka portviiniä, niin muuta ei tarvitakaan.

Paahdetut kastanjat

kastanjoita
karkeaa merisuolaa

voita
ripaus suolaa
sitruunamehua

Kaada uunivuoan pohjalle kerros karkeaa merisuolaa. Leikkaa kastanjoiden päihin ristiviilto, josta kastanjat on kypsinä helppo kuoria. Asettele kastanjat suolapedille ja kypsennä uunissa 200 asteessa noin puoli tuntia.

Vatkaa voita, suolaa ja sitruunamehua (maun mukaan) tasaiseksi tahnaksi ja tarjoile kastanjoiden kanssa.


4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Omiaan pahentamaan Keski-Eurooppaikävää nuo kuvat...

Jael kirjoitti...

Täälläkin näkee paahdettuja kastanjoita joissain kioskikojuisssa ja muissa paikoissa.En ole kauheasti rakastunut niihin,vaikka olen käyttänyt sosetta joihinkin ohjeisiin.

Katja kirjoitti...

Ei ole tullut koskaan kokeiltua kastanjoita, vaikka niitä täälläkin kaupoissa sesonkiaikaan näkee. Olisi kyllä ihan mielenkiintoista testata.:)

Tuplaespresso kirjoitti...

Meillä kastanjoiden käyttö jää siihen, että syksyllä kerran paahdetaan niitä. Pitäisi opetella käyttämään kastanjoita(kin) monipuolisemmin ruoanlaitossa. Bongasin portugalilaisista ruokalehdistä tällaisista ruoista kivoja reseptejä, joita ehkä jossain vaiheessa kokeilen :)