keskiviikko 27. marraskuuta 2013

Porschmack
Kolmannesta karitsanpotkastani päätin kokeilla eräänlaista vorschmackia, mutta poikkeavan aineslistansa  takia se voisi olla nimeltään portugalilainen vorschmack eli porschmack.

Kypsäksi haudutetun potkan lisäksi siinä on naudan jauhelihaa. Koska silli ei kuulu täkäläisten kauppojen valikoimiin, päätin korvata sen tässä kokeilussa kuivatulla ja suolatulla tonnikalalla eli mojamalla. Haudutuksessa potkaan tullutta makeutta koetin leikata lisäämällä vorschmackin ”maahantuojaa”, marsalkka Mannerheimia, ja lähestyvää itsenäisyyspäivää ajatellen ryypyn verran eli 5 cl leikattua konjakkia. Koskapa tätä jaloa viinaa ei myöskään löydy täältä, korvasin sen paikallisella brandylla.


Porschmack

300 g             karitsaa eli yhden ylikypsän karitsanpotkan lihat
250 g             naudan jauhelihaa
1                    sipuli
2                    valkosipulinkynttä
100 g             mojamaa
0,5 dl             brandya
1 rkl               tomaattipyrettä
1 prk              smetanaa (sauer sahnea)
                      lihalientä
                      valkopippuria myllystä
                      suolaa tarpeen mukaan voi lisätä

Kuullotin sipulin ja valkosipulin ja ruskistin jauhelihat pannulla ja hauduttelin niitä tunnin verran tomaattipyreen ja brandyn kera. Sitten lisäsin joukkoon karitsanpotkan lihat ja lämmitin ne pannulla. Hiukkasen lihalientä, jotta seos olisi sopivan notkeaa. Maustoin paistoksen valkopippurilla. Monitoimikoneessa laitoin lihapaistoksen joukkoon pieneksi paloitellun mojaman ja purkillisen täältä saatavissa olevaa smetanan korviketta, sauer sahnea ja kokkitermein ”ajoin sileäksi”.

Seos uunivuokaan, uuni 150 asteeseen ja paistos sinne 2 - 3  tunniksi niin, että seos paahtuu sopivasti.  Oikeaa vorschmackiahan haudutetaan uunissa tai kattilassa tunti- ja jopa vuorokausikaupalla. Käyttämäni karitsa oli jo ollut uunissa 8 tuntia, joten kaksi ja puoli tuntia oli tällä kertaa riittävästi ja väri oli juuri parahultainen.

Tarjolle vorschmackin tapaan uuniperunan, smetanan (sauer sahnen), marinoitujen punajuurien ja venäläisen (täällä ruotsalaisen) suolakurkun kera.

Jälkipuheena sen verran, että mojama on kovasti tiukkaa tavaraa, ja olisi ehkä antautunut paremmin lihamyllylle kuin pienelle monitoimilaitteelleni, vaikka pilkoinkin sen pieneksi. Tai sitten olisi vaan pitänyt vuolla niitä tosi ohuita lastuja siitä ja pilkkoa ne. Itse lopputuotteen maku oli yllättävän hyvä, ja aion tehdä samoilla aineksilla toistekin tätä porschmackia.


Kivana lisukkeena esimerkiksi vorschmackille voi ikuisten etikkapunajuurien sijasta tarjota uunissa kypsennettyjä ja hunajamarinoituja punajuuria.

Marinoidut punajuuret

3 kpl              punajuuria
marinadi:
0,5 dl             kylmäpuristettua oliiviöljyä
0,5 dl             punaista balsamicoa
1 rkl               hunajaa
1 rkl               tuoretta  timjamia
                      mustapippuria myllystä
                      merisuolaa

Pese ja laita kokonaiset punajuuret 180 asteiseen uuniin noin tunnin ajaksi. Kuori ne vielä lämpiminä ja paloittele haluamasi kokoisiksi paloiksi. Itse tein tällä kertaa kuutioita ja lohkoja. Sekoita marinadin ainekset suolaa lukuun ottamatta. Kaada marinadi paloille, sekoita, ripottele merisuolaa paloille ja laita jääkaappiin maustumaan pariksi tunniksi.
Valuta ylimääräinen marinadi pois paloista ennen tarjoilua.Ei kommentteja: