maanantai 4. marraskuuta 2013

Hävikkiviikko 4.-10.11.2013




Kuluttajaliiton Hävikkiviikko on tervetullut muistutus siitä, miten paljon ruokaa kotitalouksista(kin) menee vuosittain roskiin. Tarkempi taloudenpito säästää niin ympäristöä kuin omaa kukkaroakin eikä ruokabloggaaja ole yhtään sen parempi ihminen, vaan kyllä meilläkin on hävikin suhteen parantamisen varaa. Asia pitäisikin pitää mielessä jatkuvasti, eikä vain pelkästään teemaviikolla.



Listasin muutaman oman huomioni ruokahävikin vähentämiseksi.


Ensimmäisenä se kaikkein tärkein sääntö: ÄLÄ MENE NÄLKÄISENÄ RUOKAKAUPPAAN! Silloin tulee aina tehdyksi heräteostoksia.

Kahden hengen taloudessa ei tarvitse ostaa ruokaa koko komppanialle. Asiaa helpottaa, jos suunnittelee ruokalistan vaikka koko viikoksi ja ostaa vain sitä mitä ostoslistassa lukee. Yhden hengen taloudessa on vaikeinta välttää hävikkiä, kun kaikki tuotteet myydään yleensä perhepakkauksissa.

Käytä pakastinta, ei vain pakastamiseen, vaan voi sieltä joskus ottaa jotain sulamaankin. Pakastimen perukoille tuppaa unohtumaan hyvää tavaraa. Kotikokkaaja muistaa useimmiten merkitä pakastamiinsa ruokiin mitä purkki tai pussi sisältää, mutta niihin kannattaisi aina merkitä myös pakastuspäivä.

Aika hoitaa vai aika on jo hoitanut? Jääkaappi kannattaa inventoida viikoittain, kuivaruokakaappikin aika ajoin ja käyttää pois herkemmin pilaantuvia aineksia. Pienellä mielikuvituksella jääkaapin jämistä saa aivan loistavan aterian. Maitotuotteiden ”parasta ennen” suositus on yleensä hätävarjelun liioittelua. Jugurtit, rahkat, ranskankermat ym säilyvät jääkaapissa ihan hyvinä vielä kauan parastaennenpäivän yli ja hiukan vanhasta maidosta voi aina pyöräyttää herkullisen pannukakun. Muita hyviä hävikinvähentämisruokia ovat pasta, pyttipannu, risotto sekä erilaiset laatikkoruoat, joihin voi upottaa lähes mitä tahansa ja aina tuloksena on aina ihan uusi ja hyvä ruoka. Mielikuvitus liikkeelle.

Ja vaikka koira ei saakaan olla perheen jätemylly, niiden kuppiin voi kohtuudella laittaa ihmisten aterialta jääneitä pieniä lihan- ja kalanpaloja (jos ne eivät ole kovin suolaisia tai muuten maustettuja) antamaan lisämakua koiranmuona-annokseen. Onhan koira jo koko ruoanlaiton ajan haistellut, mitä siellä oikein valmistuu.

aika on hoitanut lehtipersiljat


Ei kommentteja: