Kun kala liikkuu ja jää pyydykseen... Verkot pitää puhdistaa ja kalat täytyy perata ja...
Mikään ei ole niin hyvää kuin tuore, vastapyydystetty kala.
Joskus saa pyytää ja jäädä ilman, ja
joskus, varsinkin näin keväisin, sitä tulee enemmän kuin kotitarpeiksi, ahvenia, haukia, lahnoja, särkiä...
Koskaan ei ole sopivasti? Onneksi oli talkooväkeä, jonka kanssa tällainen
kalansaalis on jaettavissa. Ja onneksi on savustuspönttö sekä liha/kalamylly.
Ahven on (minun mielestäni) Suomen
paras kala. Jos sattuu saamaan mätiahvenia, myös mädin voi hyödyntää
kypsentämällä. Siitä enemmän tässä muutamien vuosien takaisessa päivityksessämme. Muuten ahven sopii valmistettavaksi kaikilla mahdollisilla
tavoilla ja jos ahventa tulee niin paljon että sitä ei jaksa kerralla syödä,
savustaminen on hyvä tapa kypsentää kalat. Kalat voi myös pakastaa fileinä.
Jotta fileet eivät pakastuisi yhdeksi klimpiksi, ne kannattaa ensin suihkauttaa
kylmällä vedellä, levittää vierekkäin leivinpaperin päälle metallitarjottimelle
ja pakkaseen. Sieltä kohmeiset fileet voi sitten tunnin kuluttua pakata
tiiviimpään pakettiin ja pakastimeen pidempään säilytykseen. Lihamyllyllä sitten taas kahteen
kertaan jauhettaessa pilkkoutuu niin hauen kuin särjenkin ruodot ja jauhelmasta
tulee aivan ihania kalapihvejä tai kalamureketta.
Mutta siitä äitienpäivän ateriasta
minun piti kirjoittaa. Ahven ei tarvitse kovinkaan ihmeellisiä lisukkeita. Tämän
kalan hienoa makua ei liioin tarvitse yrittää peittää liialla maustamisella. Keitetyt
perunat ja rapsakaksi kypsennetyt vihreät parsat toimivat hyvin ahvenen kanssa.
Mikäli kuitenkin jostain sattuisi löytymään kevään parasta mausteyrttiä,
karhunlaukkaa, siitä valmistettu yksinkertainen kastike kruunaa ahvenaterian
todelliseksi juhlaruoaksi.
Ahven ♥ karhunlaukka
Paistetut ahvenfileet
3-5 ahvenfileetä jokaiselle ruokailijalle
(riippuu fileen koosta)
hienoa merisuolaa
valkopippuria myllystä
paistamiseen oikeaa voita
Mausta ahvenfileet noin tuntia ennen
paistamista. Ripottele fileille merisuolaa ja rouhittua valkopippuria. Kuumenna
pannulla voita ja ruskista fileet. Ohut ahvenfilee kypsyy todella nopeasti.
Karhunlaukkakastike kalalle
2 rkl voita
2 rkl karhunlaukkaöljyä
2 rkl vettä
1 rkl hienonnettua tuoretta
karhunlaukkaa
1 tl raastettua sitruunankuorta
Karhunlaukkaöljyn valmistusohje on
julkaistu tässä blogissa jo aiemmin
Mittaa pieneen kasariin voi sekä
karhunlaukkaöljy ja kuumenna kiehuvaksi. Lisää vesi, hienonnettu tuore
karhunlaukka sekä sitruunankuori ja keitä noin minuutin ajan kunnes tuore
karhunlaukka on täysin pehmennyt. Tarjoile hiukan jäähtyneenä.
Ja ettei kalareseptit loppuisi, tässä
lisää ideoita ahvenelle ja hauelle. Reseptiin pääsee klikkaamalla tekstiä.
Ahvenfileitä ja pestolla maustettua tartarkastiketta
Aivan ihana savuahvenpiirakka
Paistetut ahvenfileet kurkkukermassa
Kevään paras ahvenpurilainen
Uuniahvenet
Ahvenkukko revittyyn ruisleipään
Valkoviinissä höyrytetyt ahvenfileet
Pikkuahvenet paistopussissa
Keskikesän kalakakku hauesta
Lohihunnutettu haukimureke
Fish taco suomalaisesta hauesta
Kuohkeat kalapihvit uunissa
Hauki-jokirapupihvit
Haukikvenellit rapukastikkeessa
Haukea à la Homburg
2 kommenttia:
Ahven on minunkin suosikkini ja savustettuna aivan taivaallinen herkku.
Niinpä. Seuraavana ruokalistalla onkin savuahvenpiirakka :)
Lähetä kommentti