maanantai 29. toukokuuta 2023

Kevään ensimmäinen raparperipiirakka


Kevään ensimmäinen? No ei tämä oikeastaan ole ihan ensimmäinen, koskapa tällä reseptillä olen tänä keväänä leiponut jo kaksi raparperipiirakkaa, mutta niitähän ei lasketa koska käytin niihin pakastettua raparperia. Yleensä viimeistään heti vapun jälkeen ainakin jossain on ollut myytävänä tuoretta raparperia, mutta ilmeisesti tämän viileän kevään vuoksi kasvu on ollut kovin hidasta. Nyt kuitenkin sain käsiini tuoretta raparperia ja piirakkahan siitä taas tuli. Perusteellisesti testattu ja herkulliseksi havaittu.

Blogissamme on monta erilaista raparperipiirakkaa ja tässä taas uusi resepti, murupintaiset raparperi-juustokakkuruudut. Tämä raparperipiirakka kannattaa tehdä hyvissä ajoin, sillä leipomista seuraavana päivänä se on vielä paljon parempaa kun piirakan maut ja kosteus ovat ehtineet tasaantua - ja sitä seuraavana päivänä vielä sitäkin parempaa, sikäli kun piirakkaa on enää jäljellä.

Reseptissä on ainesmäärät niin koko uunipellin kokoiseen piirakkaan kuin myös pienempään, noin 20 x 28 cm vuokaan. Ja jos haluaa tehdä tällä reseptillä pyöreän raparperipiirakan, pikkuvuoan ainesmäärät riittävät Ø 27 cm pyöreään piirakkavuokaan.

 

 

Raparperi-juustokakkuruudut

(kokonainen uunipellillinen / 20x28 cm vuoka tai 27 cm pyöreä piirakkavuoka)

 

*pohja
7,5 dl / 3 dl                         vehnäjauhoa
5 dl / 2 dl                            kaurahiutaleita
2,5 dl / 1 dl                         sokeria
1,5 tl / 0,5 tl                        hienonnettua kardemummaa
350 g / 130 g                      voita
150g / 60 g                         raastettua/rouhittua valkosuklaata
5 rkl / 2 rkl                         fariinisokeria

*juustotäyte

750 g / 300 g                      maustamatonta Philadelphia tuorejuustoa
5 / 2                                    munaa (koko L)
2,5 dl / 1 dl                         sokeria
1 rkl / 1 tl                           sitruunamehua
2,5 tl / 1 tl                          vaniljauutetta

*raparperitäyte

noin 1000 g / 350-400 g     raparperia leikattuna vajaan sentin kuutioiksi
3 dl / 1 ¼ dl                        fariinisokeria
3 rkl / 1 rkl                         perunajauhoa
0,5 tl / pikku ripaus            suolaa

 

 

Tähän voi käyttää myös pakastettuja raparperikuutioita, mutta niitä ei saa sulattaa ensin. Pakasteraparperit sekoitetaan jäisinä sokeri-perunajauhoseokseen juuri ennen kuin ne levitetään vuokaan.

Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen.

Sekoita keskenään vehnäjauho, kaurahiutaleet, kardemumma ja sokeri. Lisää voi pieninä kuutioina ja nypi aineksista tasainen muruseos. Ota erikseen noin 2,5 dl / 1 dl muruseosta ja sekoita tämän joukkoon valkosuklaaraaste sekä fariinisokeri. Se ripotellaan viimeksi piirakan päälle ennen paistamista. Laita leivinpaperi vuokaan ja painele isompi määrä muruseosta tiiviisti ja tasaisesti vuoan pohjalle. Esikypsennä pohjaa 175 asteessa uunin keskitasolla 15 minuuttia.

Vatkaa keskenään tuorejuusto, munat, sokeri, sitruunamehu sekä vaniljauute. Seokseen ei saa jäädä kokkareita.

 

 

Kuori raparperit (= revi veitsen avulla pois ohut pintakerros) ja leikkaa ne vajaan sentin kuutioiksi. Sekoita keskenään fariinisokeri, suola sekä perunajauho. Lisää raparperikuutiot ja sekoita huolella.

Kaada tuorejuustoseos uunista otetun kuuman pohjan päälle, ripottele pinnalle raparperikuutiot ja viimeksi muruseos.

Paista piiras valmiiksi 175 asteessa uunin keskitasolla 40-45 minuuttia. 

 


Jäähdytä piirasta ensin pari tuntia huoneenlämmössä ja sen jälkeen vielä toiset pari tuntia jääkaapissa ennen kuin leikkaat sen paloiksi. Vaikka lopputulos ei uunista ottamisen jälkeen näytä kovinkaan kummoiselta, maku on sitäkin herkullisempi. Mehevän tuorejuustokerroksen ansiosta tämä ei välttämättä kaipaa edes sitä perinteistä vaniljajäätelöä kyytipojakseen. 

 

Ei kommentteja: