keskiviikko 3. toukokuuta 2023

Grillikausi alkoi – salaatti grillilihasta, pastasta ja tonnatokastikkeesta


Joillekin ulkogrillaaminen on ympärivuotista, toisille erityisesti kesäkokkaamista ja monille grillikausi alkaa Vappuna. Grillilihoja on nykyisin tarjolla valtava valikoima, kun lihatalot ovat huomanneet niiden potentiaalin saada lihasta parempi hinta. Se mikä ennen laitettiin jauhelihaksi fileiden, paistien ja potkien leikkaamisen jälkeen, tarjotaankin asiakkaalle nykyisin herkullisena grillilihana, tomahawkina, entrecôtena, flank steakina, picanhapaistina, petite tenderinä, maminhana, plumana, presana, secretona jne. Hyvä näin. Kaikkia näitä ollaan vuosien varrella syöty niin koti- kuin ulkomaisissa ravintoloissa sekä tietysti myös itse grillattuna. Suomessa flank steakia on ehkä parhaiten saatavilla, joten sitä meidän grillissämme on kypsynyt varmaan eniten näistä edellä mainituista.

Jos – tai kun – grillattua lihaa joskus jää, sen voi viipaloida leikkeleeksi voileivän päälle tai käyttää vaikka salaattiin. Pastasalaatti höystettynä grillilihan viipaleilla on ihan täyttä ruokaa tarjottavaksi seuraavana päivänä. Tonnikala- eli tonnatokastike kruunaa aterian.

 


 

Grilliliha-pastasalaattia ja tonnatokastiketta

(kahdelle)
 

200 g             grillattua lihaa

140 g             simpukkapastaa
kourallinen   kirsikkatomaatteja
1 rkl              isoja kapriksia
10-16            kivetöntä vihreää oliivia
2                    kevätsipulinvartta
kourallinen   lehtipersiljaa

tonnatokastike

1 pikkutölkki tonnikalaa öljyssä
4                    sardellifileetä
1 rkl              kapriksia
puolikkaan    sitruunan raastettu kuori
hienoa merisuolaa
mustapippuria myllystä
150 g             majoneesia

 

Laita pasta kiehumaan miedosti suolattuun veteen ja kun pasta on kiehunut pakkauksessa säädetyn ajan, valuta pasta siivilässä ja sekoita joukkoon pieni tilkka oliiviöljyä.

Valmista tonnatokastike sillä välin kun pasta kiehuu. Laita kulhoon tonnikala öljyineen, sardellifileet, kaprikset sekä sitruunankuori ja surauta sauvasekoittimella soseeksi. Mausta suolalla sekä mustapippurilla ja lopuksi sekoita joukkoon majoneesi. Jos kastike vaikuttaa kovin paksulta, sitä voi ohentaa vedellä. Lisäksi tällaisessa salaatissa tonnatokastikkeen voi lisämaustaa sillä lihanesteellä, joka on tihkunut lihasta sen kääreenä olleeseen folioon.

 


Revi tai leikkaa lihat suupalan kokoisiksi. Huuhtele tomaatit ja leikkaa ne puoliksi. Viipaloi kevätsipulit ja hienonna lehtipersilja.

Lusikoi lautasten pohjalle ensin tonnatokastiketta, sitten muut pastasalaatin ainekset ja lopuksi lisää kastiketta sekä kevätsipulia ja lehtipersiljaa.

 

Ei kommentteja: