torstai 11. toukokuuta 2023

Ahventa, karhunlaukkakastiketta ja kalastajan parhaat reseptit kevätverkoille

 
Kun kala liikkuu ja jää pyydykseen... Verkot pitää puhdistaa ja kalat täytyy perata ja...
 
Mikään ei ole niin hyvää kuin tuore, vastapyydystetty kala.

Joskus saa pyytää ja jäädä ilman, ja joskus, varsinkin näin keväisin, sitä tulee enemmän kuin kotitarpeiksi, ahvenia, haukia, lahnoja, särkiä... Koskaan ei ole sopivasti? Onneksi oli talkooväkeä, jonka kanssa tällainen kalansaalis on jaettavissa. Ja onneksi on savustuspönttö sekä liha/kalamylly. 

 


Ahven on (minun mielestäni) Suomen paras kala. Jos sattuu saamaan mätiahvenia, myös mädin voi hyödyntää kypsentämällä. Siitä enemmän tässä muutamien vuosien takaisessa päivityksessämme. Muuten ahven sopii valmistettavaksi kaikilla mahdollisilla tavoilla ja jos ahventa tulee niin paljon että sitä ei jaksa kerralla syödä, savustaminen on hyvä tapa kypsentää kalat. Kalat voi myös pakastaa fileinä. Jotta fileet eivät pakastuisi yhdeksi klimpiksi, ne kannattaa ensin suihkauttaa kylmällä vedellä, levittää vierekkäin leivinpaperin päälle metallitarjottimelle ja pakkaseen. Sieltä kohmeiset fileet voi sitten tunnin kuluttua pakata tiiviimpään pakettiin ja pakastimeen pidempään säilytykseen. Lihamyllyllä sitten taas kahteen kertaan jauhettaessa pilkkoutuu niin hauen kuin särjenkin ruodot ja jauhelmasta tulee aivan ihania kalapihvejä tai kalamureketta.

Mutta siitä äitienpäivän ateriasta minun piti kirjoittaa. Ahven ei tarvitse kovinkaan ihmeellisiä lisukkeita. Tämän kalan hienoa makua ei liioin tarvitse yrittää peittää liialla maustamisella. Keitetyt perunat ja rapsakaksi kypsennetyt vihreät parsat toimivat hyvin ahvenen kanssa. Mikäli kuitenkin jostain sattuisi löytymään kevään parasta mausteyrttiä, karhunlaukkaa, siitä valmistettu yksinkertainen kastike kruunaa ahvenaterian todelliseksi juhlaruoaksi.



 

Ahven karhunlaukka

 

Paistetut ahvenfileet

 

3-5  ahvenfileetä jokaiselle ruokailijalle (riippuu fileen koosta)
hienoa merisuolaa
valkopippuria myllystä
paistamiseen oikeaa voita

 

Mausta ahvenfileet noin tuntia ennen paistamista. Ripottele fileille merisuolaa ja rouhittua valkopippuria. Kuumenna pannulla voita ja ruskista fileet. Ohut ahvenfilee kypsyy todella nopeasti.

 


Karhunlaukkakastike kalalle

 

2 rkl  voita
2 rkl  karhunlaukkaöljyä
2 rkl  vettä
1 rkl  hienonnettua tuoretta karhunlaukkaa
1 tl  raastettua sitruunankuorta

 

Karhunlaukkaöljyn valmistusohje on julkaistu tässä blogissa jo aiemmin 

Mittaa pieneen kasariin voi sekä karhunlaukkaöljy ja kuumenna kiehuvaksi. Lisää vesi, hienonnettu tuore karhunlaukka sekä sitruunankuori ja keitä noin minuutin ajan kunnes tuore karhunlaukka on täysin pehmennyt. Tarjoile hiukan jäähtyneenä.

 

 

Ja ettei kalareseptit loppuisi, tässä lisää ideoita ahvenelle ja hauelle. Reseptiin pääsee klikkaamalla tekstiä.

 


 

Ahvenfileitä ja pestolla maustettua tartarkastiketta

 



 

Aivan ihana savuahvenpiirakka

 


 

Paistetut ahvenfileet kurkkukermassa

 


 

Kevään paras ahvenpurilainen

 


 

Uuniahvenet

 


 

Ahvenkukko revittyyn ruisleipään

 


 

   Valkoviinissä höyrytetyt ahvenfileet

 


 

Pikkuahvenet paistopussissa

 

 


 

Keskikesän kalakakku hauesta

 


 

Lohihunnutettu haukimureke

 


 

Fish taco suomalaisesta hauesta

 


 

Kuohkeat kalapihvit uunissa

 


 

Hauki-jokirapupihvit

 


 

Haukikvenellit rapukastikkeessa

 


 

Haukea à la Homburg

 

2 kommenttia:

Ulla kirjoitti...

Ahven on minunkin suosikkini ja savustettuna aivan taivaallinen herkku.

Tuplaespresso kirjoitti...

Niinpä. Seuraavana ruokalistalla onkin savuahvenpiirakka :)