Oletko tähän asti tehnyt pizzataikinan tai tomaattikastikkeen aina väärin tai päällystänyt pizzasi ihan väärillä aineksilla ja paistanutkin sen ihan väärin? Niin mekin, ja iloisina jatkamme samaa rataa. Lehdissä kysytään tämän tästä ”Oletko tehnyt xxxx:n aina väärin?” ”Et varmaan koskaan ole tiennyt että xxxxx!” ja sitten kerrotaan, mikä kirjoittajan mukaan on SE ainoa oikea tapa.
Olemme useasti kertoneet, että jopa
klassisista perinneruokalajeista on maan ja paikkakunnan mukaan olemassa lähes
yhtä monta ”ainoaa ja oikeaa” ohjetta kun maassa on kokkejakin. Ainekset
vaihtelevat saatavuuden mukaan, kun samaa ruokaa kokataan eri maiden
keittiöissä. On toki esimerkiksi ranskalaisen keittiön klassikkoreseptejä,
joita voi varioida, mutta samalla pitäisi ymmärtää olla kutsumatta teostaan sen
klassikon nimellä. Varsinkin maksaville asiakkaille ravitsemusliikkeissä
saattaa muutoin tulla isokin pettymys. Samoin voi käydä arkisempienkin
ruokalajien kanssa. Esimerkkinä vuosia, vuosia sitten aikuisen tyttäreni eteen
tuotu pasta carbonara -annos eräässä vanhassa Helsingin ravintolassa. Siinä oli
spagetin tilalla käytetty penne tricolorea eli kolmiväristä pennepastaa. Ulkonäkö
ja purutuntuma eivät alkuunkaan vastanneet annoksen nimeä ja tämä johti pieneen
sananvaihtoon. Minun mielestäni muutkin asiat olivat annoksessa pielessä. Asiat toki hoituivat, mutta jäi tyttäreni
viimeiseksi pasta-annokseksi kyseisessä lähiravintolassa.
Tämän pizzataikinan ohje on ollut
meillä käytössä jo vuosikymmeniä ja olipa sitten väärin tehty taikka ei,
hyvältä on aina maistunut ja toimii käytännössä.
3 dl vehnäjauhoja
(ihan tavallisia)
1 pss kuivahiivaa
1,2 dl vettä (noin 42 asteista)
2 rkl oliiviöljyä
½ tl hienoa
merisuolaa
Sekoita jauhot ja kuivahiiva
kulhossa. Lisää vesi sekä suola ja sekoita. Lisää oliiviöljy ja vaivaa taikinaa
kunnes tuntuu hyvältä. Anna nousta lämpimässä paikassa (meillä espressokoneen
päällä) sen aikaa, kun otat esille ja esivalmistelet täytteet ja
pizzakastikkeen.
tomaattipyreetä
ketsuppia
soijakastiketta
Pyreen ja ketsupin suhde vaihtelee
pizzan täytteiden mukaan. 2 osaa toista ja 1 osa toista riippuen siitä,
halutaanko makeampi vai voimakkaamman makuinen kastike. Soijan voi jättää
poiskin jälleen täytteistä riippuen. Tässä oli noin 2 osaa pyreetä, 1 osa
ketsuppia ja 1 osa soijakastiketta.
Normaalitapauksessa ripottelen
pizzapohjalle levitetyn kastikkeen päälle pizzamausteseosta, mutta nyt en
halunnut muuttaa täytteideni makua ja jätin sen pois. Jätin myös juustoraasteen
pois ikään kuin keventääkseni ruokaani.
Tällä kertaa meillä oli valmiina kaapissa dukkah-mausteella kuorrutettuja lihapyöryköitä, jotka viipaloin. Kaapissa oli myös karitsanfileiden kuorrutuksessa käytettyä rucolapestoa, joka toimi erinomaisesti yhdessä lihapullien kanssa. Uunipaahdettuja tomaattejakin oli valmiina. Eräänlainen ”hävikistä herkuksi” –pizza, joka lienee lähinnä sitä pizzan alkuperäistä ajatusta.
8 kypsennettyä
isoa lihapyörykkää viipaloituna
n. ½ dl rucolapestoa
n. 1 dl uunipaahdettuja kirsikkatomaatteja
1 punasipuli
suikaloituna
hyppysellinen hienoa merisuolaa sipulisuikaleille
2 isoa palloa mozzarella bufalaa
Uuni kuumaksi 275°C:een ja uunipelti
sinne kuumenemaan. Kaulin taikinan leivinpaperin päällä, levitin sille
tomaattikastikkeen ja ripottelin sitten peston, lihapullat ja sipulisuikaleet
(joille ripaus suolaa että sipulin makeus tulee paremmin esiin) ja revin
mozzarellapallerot lopuksi. Pizzan nykäisy papereineen pellille (tässä
tarvitaan kaveria avuksi), uuniin toiseksi alimmalle tasolle ja ajastimeen 12
minuuttia. Pelti uunista, pizza pöydälle ja sopiviksi paloiksi. Täysin väärin
tehty - hyi minua - mutta taas maistui jopa (tai ehkä erityisesti) uusilla
täytteilläkin.
3 kommenttia:
Mä muuten just kans viime yönä kirjoitin blogiini samasta teemasta, kuinka samaa ruokaa tehdään monella tapaa. Mulla oli kyseessä vaan ropa vieja.
Hmmm, eihän pizzaa voi tehdä väärin vaan niin kuin tykkää;D
@Nanna Eihän ole edes olemassa italialaista keittiötä, on vain eri alueiden isoäitien reseptikokoelmia.
@Jael Jos otsikoita uskoo niin kaiken voi tehdä väärin kävelystä alkaen:D
Lähetä kommentti