Serious eats on ihan parhaita ruokasivustoja. Sieltä bongasin tämänkin karhunvatukkakakun reseptin. Tämä on aivan ihana kakku naistenviikon kahvipöytään tai vaikka viedä tuliaisiksi. Paistoin kakun ohjeen mukaan alumiinivuoassa, joka lienee ihan paras kakkuvuoka - ainakin päätellen siitä että kaikki ammattileipurit suosivat alumiinivuokia. Ja täytyy myöntää että kyllä alumiinivuoka tekee kakkuun ihan erilaisen ja paremman paistojäljen kuin pinnoitettu nonstick-vuoka, puhumattakaan silikonivuoista, jotka hyllyvät ja löllyvät holtittomasti joka suuntaan. Kakkuvuoan voitelukaan kun ei ole mikään iso juttu.
Tämä todella mehevä
kakku on maustettu karhunvatukkasoseen lisäksi vain ripauksella kanelia.
Pinnalla on Philadelphia –tuorejuustosta vatkattu kuorrute ja loput marjat,
jotka jäivät soseen valmistuksesta. Taikinaan sekoitetut marjat soseutin
vitamixillä, jonka teho riitti murskaamaan myös siemenet niin hienoksi ettei
sosetta tarvinnut paseerata siivilän läpi. Taikinaan käytetään kananmunasta
vain valkuaisia, jolloin karhunvatukkasoseen kaunis punavioletti väri pysyy paljon
parempana. Munankeltuainen voi pilata kakun muuttamalla kakun värin omituisen
vihertäväksi.
Karhunvatukkakakku
(noin 10 palaa)
200
g huoneenlämpöisiä karhunvatukoita + lisää marjoja kakun pinnalle
110
g huoneenlämpöistä (suolatonta) voita
145
g sokeria
1
¼ tl leivinjauhetta
¼
tl ruokasoodaa
¼
tl suolaa
1/8
tl kanelia
55
g huoneenlämpöisiä munanvalkuaisia
155
g vehnäjauhoa
kuorrute:
100
g huoneenlämpöistä voita
1
tl vaniljauutetta tai jauhettua vaniljatankoa
200
g huoneenlämpöistä Philadelphia tuorejuustoa (21 % rasvaa)
300
g tomusokeria
Soseuta
ensin karhunvatukat mahdollisimman hienoksi soseeksi. Jos joudut paseeraamaan
soseen siivilän läpi, tee sosetta hiukan enemmän jotta sitä on vielä
paseerattunakin 200 grammaa.
Laita
uunin ritilä toiseksi alimmalle tasolle ja uuni lämpiämään 180 asteeseen
(ylä-alalämpö). Voitele alumiininen Ø 20 cm kakkuvuoka ja vuoraa se leivinpaperilla
sekä pohjasta että reunoiltaan.
Laita
kulhoon voi, sokeri, leivinjauhe, ruokasooda, suola sekä kaneli ja vatkaa seosta
vaaleaksi ja kuohkeaksi. Kaavi kulhon reunat nuolijalla muutaman minuutin
vatkaamisen jälkeen ja vatkaa vielä toiset muutaman minuutin ajan. Lisää sitten
koko ajan vatkaten ensin puolet ja hetken kuluttua loput munanvalkuaisesta.
Lisää
pari lusikallista jauhoja ja vatkaa ne taikinan joukkoon. Koko ajan vatkaten
lisää sitten kolmannes kerrallaan karhunvatukkasosetta, sitten jauhoja, sitten
marjasosetta, jauhoja jne kunnes kaikki ainekset on vatkattu tasaiseksi
taikinaksi. Sekoita lopuksi vielä nuolijalla kaikki varmasti sekaisin, kaada
taikina alumiinivuokaan, tasoita pinta ja laita vuoka uuniin. Kypsennä kakkua 25-30
minuuttia ja kokeile puutikulla kakun kypsyyttä. Jos tikkuun ei tartu enää
taikinaa, ota kakku uunista ja jätä se vuoassaan jäähtymään noin tunnin ajaksi.
Tunnin kuluttua kumoa kakku, irrota pohjan leivinpaperi ja laita kakku
tarjoilulautaselle. Anna kakun jäähtyä vielä toisen tunnin ennen
kuorruttamista.
Laita
kulhoon voi sekä vanilja ja vatkaa ne kuohkeaksi. Lisää tuorejuusto ja vatkaa
ainekset sekaisin. Lisää tomusokeria desilitra kerrallaan ja vatkaa kunnes
kuorrute on tasaista. (Tämä määrä kuorrutetta riittäisi melkein jopa kahteen karhunvatukkakakkuun,
joten lopulle pitää keksiä jotain muuta käyttöä.) Levitä kuorrutetta kakun
pinnalle ja viimeistele tuoreilla karhunvatukoilla.
Jos maltat antaa kakun odottaa seuraavaan päivään, se on silloin vieläkin parempaa.
Jos maltat antaa kakun odottaa seuraavaan päivään, se on silloin vieläkin parempaa.
2 kommenttia:
Nätti väri ja tosi mehevän näköinen kakku:)
Oli todella mehevä kakku. Nautittiin sitä jälkiruokana. Kakkua oli pari palaa jäljellä vielä kolme päivää leipomispäivästä ja koostumus edelleen lähes yhtä mehevää. Nuo marjasoseet taikinan joukossa pitää hyvin kakun kosteana.
Lähetä kommentti