Kun viettää päivän ulkona merellä
tai jonkin muun harrastuksen parissa, olisi ihan kiva saada syödäkseen jotain
muutakin kuin sämpylää tai grillimakkaraa. Jos ongelma on ruokatarjoilun ja/tai ruoanlaittopaikan puute,
ratkaisu on hyvä kylmälaukku ja sopivat etukäteisvalmistelut. Ruokalajit
valitaan sen mukaan, että ne on tarkoituskin nauttia kylminä. Kylmä gazpacho,
ruokaisa grillipihvisalaatti ja herkullinen pannukakku lisukkeineen on täyttä
ruokaa ja tämä neljän hengen ateria mahtuu kätevästi kylmälaukkuun. Kaikki
ruoka täytyy valmistaa hyvissä ajoin etukäteen ja jäähdyttää ensin muovirasioissa
jääkaapissa. Kylmäpatruunatkin kannattaa muistaa laittaa ajoissa pakastimeen.
Astioina käytimme biohajoavia lautasia
ja mukeja, mutta käytettävyyden takia omasta keittiöstä napattiin mukaan ihan
oikeat ruokailuvälineet.
Gazpacho
600
g tomaatteja
puolikas
punainen paprika
puolikas
kurkku
2
valkosipulinkynttä
2
rkl sherryviinietikkaa
0,5
dl oliiviöljyä
1
dl panko -korppujauhelmaa
1
dl kylmää vettä
1
rkl sitruunamehua
1
tl suolaa
2
rkl sokeria
0,5
tl sitruunapippuria
muutama
tippa tabascoa
hyppysellinen
chilihiutaleita
Kalttaa
tomaatit, kuori ne ja poista kanta. Kuori kurkku ja paloittele se. (Virallisen totuuden mukaan sekä tomaateista että kurkusta pitäisi myös poistaa siemenet, mutta sitä en nyt tässä tehnyt.) Tyhjennä paprikasta siemenet. Pilko ainekset pienemmiksi, laita ne blenderin
kannuun ja surauta keitoksi. Tarkista maku ja lisää
tarvittaessa vielä jotain käytetyistä mausteista jos keitto tuntuu sellaista
tarvitsevan.
Kaada
gazpacho suljettavaan tölkkiin tai kannuun ja laita jääkaappiin.
Grillipihvisalaatti
400
g pihvilihaa (nautaa)
suolaa,
mustapippuria ja valkosipulijauhetta
2
nippua ihan ohutta parsaa
400
g varhaisperunoita (meillä Annabelle)
1
pieni punasipuli
4
donitsipersikkaa
1
kerä punasikuria
150
g babypinaattia
150
g sinihomejuustoa (esim. Peltola blue)
1 dl paahdettuja auringonkukansiemeniä
vinaigrette
5
rkl oliiviöljyä
2
rkl punaviinietikkaa
1
rkl sokeria
1
tl suolaa
0,5
tl mustapippuria myllystä
Leikkaa
liha neljäksi pihviksi ja mausta suolalla, pippurilla ja valkosipulijauheella.
Litistä pihvit ihan ohuiksi ja grillaa ne läpikypsiksi, mutta ei kuiviksi. Leikkaa
jäähtyneet lihat noin sentin suikaleiksi ja laita kannellisessa rasiassa
jääkaappiin.
Keitä
perunat kypsiksi ja jäähdytä ne jääkaapissa. Leikkaa kylmät perunat pienemmiksi
paloiksi. Kypsennä parsoja muutaman minuutin ajan kiehuvassa vedessä, minkä
jälkeen jäähdytä ne jäävedessä. Leikkaa parsat sitten 3-4 cm paloiksi. Halkaise
punasikuri ja anna sen hetken aikaa lämmitellä grillissä leikkuupuoli alaspäin.
Ei kuitenkaan niin kauaa että se alkaa muuttua ruskeaksi. Jäähdytä punasikuri
ja revi se pienemmiksi paloiksi. Halkaise donitsipersikat, poista kivet ja
lämmitä puolikkaat nopeasti grillissä. Leikkaa kaikki persikanpuolikkaat 5-6
osaan. Kuori punasipuli, halkaise se ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi. Huuhtele
pinaatinlehdet. Sekoita keskenään perunat, parsat, punasikuri, persikat,
punasipuli sekä pinaatti ja laita salaatti kannellisessa rasiassa jääkaappiin.
Murustele
sinihomejuusto omaan pieneen rasiaan ja laita auringonkukansiemenet omaan rasiaansa.
Valmista
vinaigrette sekoittamalla kaikki ainekset keskenään. Tarkista maku ja lisää
mausteita mikäli on tarpeen. Laita vinaigrette jääkaappiin suljettavassa
muovipullossa.
Tarjoiltaessa
salaatti on erikseen ja jokainen voi itse omalle lautaselleen lisätä siihen
pihvisuikaleita, vinaigrettea, sinihomejuustoa ja auringonkukansiemeniä.
Erityisen herkullinen pannukakku
lisukkeineen
pannukakku
2
dl vehnäjauhoa
2
kananmunaa
4
dl maitoa
0,5
tl suolaa
3
rkl sokeria
1
tl hienoksi jauhettua kardemummaa
3 rkl juoksevaa oivariinia
Vatkaa
kaikki ainekset tasaiseksi taikinaksi ja anna seoksen tekeytyä noin tunnin ajan
ennen paistoa. Vuoraa pienehkö uunivuoka leivinpaperilla ja kaada siihen
pannukakkutaikina. Kypsennä 225 asteessa noin 30 minuuttia tai kunnes
pannukakun pinta on muuttunut kullanruskeaksi. Jäähdytä pannukakku, leikkaa
paloiksi ja laita jääkaappiin odottamaan.
crumble
0,5
dl vehnäjauhoa
1
dl kaurahiutaleita
0,75
dl sokeria
50
g voisulaa
0,5
dl rouhittuja pistaaseja
50
g valkosuklaata
Sekoita
keskenään vehnäjauho, kaurahiutaleet, sokeri, voisula sekä pistaasirouhe.
Levitä seos uunivuokaan ja kypsennä uunissa 175 asteessa noin 30 minuuttia.
Rouhi valkosuklaa kohtalaisen hienoksi muruksi ja ripottele tasaisesti crumblen
päälle. Paista vielä 5-10 minuuttia kunnes valkosuklaa sulaa ja hiukan ruskistuu.
Jäähdytä crumble, riko se karkeaksi rouheeksi ja laita jääkaappiin
kannellisessa rasiassa.
mehustetut
mansikat
0,5
l tuoreita mansikoita
hiukan
sokeria
Poista
mansikoista kanta, leikkaa mansikat pienemmiksi paloiksi ja laita kannelliseen
rasiaan kerroksittain sokerin kanssa. Laita mansikat jääkaappiin mehustumaan.
vaniljainen jogurttikermavaahto
1
dl kuohukermaa
2
tl vaniljasokeria
1
dl 5-6% kreikkalaista jogurttia
3
rkl sokeria
Vatkaa
ainekset vaahdoksi ja laita jääkaappiin kannellisessa rasiassa.
Pakkaa
kaikki ruoat kylmäpatruunoiden kanssa kylmälaukkuun ja nauti kauniina
kesäpäivänä ulkoilmassa hyvässä seurassa.
2 kommenttia:
Hienot vinkit, tämän voin toteuttaa lähes sellaisenaan. Kiitos
Kiva jos voitiin olla avuksi :)
Tämä on sellainen ateria, että kukaan ei jää kaipaamaan varsinaista "lämmintä ruokaa".
Lähetä kommentti