maanantai 10. syyskuuta 2018

Rapurisotto kotitekoisesta rapuliemestä



Ravunkuorista keittämääni rapulientä oli pakastimessa vielä vajaan litran purkki. Sellainen määrä on juuri sopiva yhteen risottoon eli epätrendikkäisiin hiilareihin. Risotto sai lisämakua fenkolista ja chili-valkosipulivoissa paistetuista jättikatkaravuista.


Rapurisotto

12 kuorittua jättikatkaravunpyrstöä
tilkka oliiviöljyä
1 iso valkosipulinkynsi
hiukan chilihiutaleita
2 cl Pernodia

1 rkl voita
1 rkl oliiviöljyä
1 keskikokoinen keltasipuli
1 ihan pieni fenkoli
2 dl risottoriisiä (Carnaroli)
1 dl kuivaa valkoviiniä
1 l kuumaa rapulientä (resepti täällä)
suolaa ja mustapippuria myllystä
100 g pakasteherneitä

Kypsennä ensin katkaravunpyrstöt. Kuumenna pannulla oliiviöljy ja lisää hienonnettu valkosipulinkynsi sekä chilihiutaleita. Kuullota valkosipulia hetki, lisää katkaravut ja kun ne ovat lähes kypsiä, kaada pannulle Pernod ja liekitä, tai anna Pernodin muuten vaan keittyä pois. Nosta katkaravut odottamaan risoton valmistumista.

Leikkaa sipuli sekä fenkoli muutaman millin kuutioiksi. Jos fenkolissa on vihreitä töyhtöjä, säästä niitä annosten viimeistelyyn. Kuumenna kattilassa voi ja öljy ja kuullota siinä hienonnettu sipuli ja fenkoli. Lisää riisit ja kuullota niitä pari minuuttia koko ajan sekoitellen. Kaada kattilaan valkoviini, jonka tulisi kiehahtaa voimakkaasti ja haihtua lähes heti. Lisää sitten kuumaa rapulientä muutama desilitra kerrallaan ja hämmentele risottoa pehmeällä kumilastalla (”nuolijalla”). Kun risotto alkaa olla lähes valmista, lisää pakasteherneet ja anna niiden lämmetä riisin joukossa. Lisää viimeksi katkaravut ja mausta tarpeen mukaan suolalla sekä mustapippurilla. Valmiin risoton tulisi olla melko löysää ja riiseissä vielä hiukan puruvastusta. Viimeistele annokset fenkolinvihreillä ja chilihiutaleilla.


2 kommenttia:

Jael kirjoitti...

Kuulostaa niin herkulliselta🍤

Tuplaespresso kirjoitti...

Onhan se. Hummerifondilla saa myös hyvän maun rapurisottoon.