Häränhännät ovat sellaisenaan kilohinnaltaan kohtalaisen edullisia. Niitä täytyy kuitenkin kypsentää pitkään, jotta sitkeä liha kypsyy ihmisen hampailla purtavaksi. Ja sitten kun hännistä on perattu pois luut ja vielä mahdollinen näkyvä rasva, syötävä osa on kutistunut melkoisesti. Mutta... Ylikypsä häränhäntä on todella maukasta lihaa. Kaiken siihen käytetyn vaivan arvoista.
Haudutin häränhäntiä juuresten ja
portterin kanssa ja liha oli tarkoitus tarjota ihan vaan kasvisten ja hyvän
kastikkeen kanssa, mutta se alkoi tuntua vähän tylsältä idealta. Onneksi
aina voi vaihtaa reseptiä, niin nytkin.
Pitääkö hotdogsämpylän välissä
aina olla makkara, jotta sitä voi kutsua hotdogiksi? Jos täytyy, sitten nämä
ovat nyhtöhännällä täytettyjä sämpylöitä, jos ei, niin nyhtöhäntähodareita.
Haudutetun häränhännän ainekset
2,5
kg häränhäntiä paloiteltuna
loraus
oliiviöljyä
hienoa
merisuolaa
mustapippuria
myllystä
2 purjoa
2 varsisellerin vartta
4 porkkanaa (keskikoko)
jokunen timjaminoksa
jokunen rosmariininoksa
4 (tuoretta) laakerinlehteä
4 valkosipulin kynttä
3
dl portteria
1
l lihalientä, esim.
Puljongin
liraus Worcestershire kastiketta
Kuumenna
uuni 220°C. Laita riittävän iso paistovuoka kuumenemaan sinne. Ota varovasti
kuuma vuoka uunista ja aseta häränhäntäpalat sille. Mausta suolalla ja
mustapippurilla, valuta niille oliiviöljyä, liikuttele niin, että öljyä on
kaikkien palojen alla. Sitten vuoka takaisin uuniin ja noin 20 minuutin
kuluttua hännät ovat saaneet kauniin värin.
Valmistele
kasvikset sillä aikaa kun lihat ovat ruskettumassa. Kuori porkkanat, halkaise
purjot ja pilko ne sekä sellerinvarret n. 2 cm paloiksi. Riivi timjamin ja rosmariinin
lehdet ja hienonna niitä veitsellä. Kuori ja viipaloi valkosipulit. Valitse riittävän kokoinen uuniin sopiva
kannellinen pata tai kattila. Kuumenna se liedellä, laita sinne 1
ruokalusikallinen oliiviöljyä (itse laitoin myös reilun nokareen voita) ja
ruskistele siinä ensin porkkanat sekä sellerit. Lisää yrtit, valkosipulit ja
purjo ja kuullottele niitä hetken verran. – älä liian kuumalla, etteivät pala.
Kaada portteri pataan ja lisää liraus Worcestershirekastiketta. Koska meillä ei
ole yleensä tuoreita laakerinlehtiä saatavilla lisäsin tässä vaiheessa kuivatut
sellaiset kattilaan.
Ota
paistovuoka uunista kun hännät ovat karamellisoituneet eli saaneet sopivasti
väriä ja laske uunin lämpö 170 °C:een. Nosta lihat pataan kastikkeen joukkoon
ja kaada lihaliemi sekaan. Huuhdo myös uunivuoka lihaliemellä niin, että saat
paistoliemen maut mukaan pataan. Kuumenna kiehuvaksi, laita kansi päälle ja
nosta pata uuniin. Anna sen muhia siellä 5 tuntia. Lisää tarvittaessa vettä,
jos nestettä on haihtunut liikaa.
Ota
pata uunista, nostele kypsät häränhännät pois ja anna hetki jäähtyä ja vetäytyä
rauhassa niin, että pystyt käsittelemään niitä. Laita kertakäyttöhansikkaat
käteen ja nyhdä lihat irti luista ja poista mahdollinen vielä näkyvä rasva.
Nyhtöhäntähodarit
12 hotdogsämpylää
kohtalaisen
kokoinen jääsalaatti
kourallinen
retiisejä parin millin viipaleina
vihreää
tomaatti-chilihilloa (resepti täällä)
paahdettua
sipulia
ylikypsää
häränhäntää ”nyhtöhäntää”
Lämmitä
liha ja sämpylät ja kokoa aineksista maukkaat hotdogit.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti