torstai 13. syyskuuta 2018

Flaugnarde syksyn luumarjoistaOtsikko voidaan ilmaista myös toisin sanoin: eräänlainen pannukakun ja uunimunakkaan välimuoto, jonka taikinan joukkoon on lisätty luumuja, persikoita, aprikooseja, nektariineja ja/tai kriikunoita. Flaugnarde on käytännössä sama kuin clafoutis, mutta tämä jälkimmäinen nimi on kuulemma varattu pelkästään kivellisillä kirsikoilla maustetulle munakaspannukakulle. Joskus näistä hedelmistä kuulee käytettävän suoraan englannista tehtyä käännöstä kivihedelmä (stone fruit), mutta suomeksi paras sana lienee luumarja. Ne ovatkin nyt ihan parhaimmillaan. Jos siis pihallasi luumupuun oksat vieläkin notkuvat luumuista, tee niistä flaugnarde. Ja heti huomenna toinen, Ja ylihuomenna… Nauti hiukan lämpimänä aamiaiseksi, välipalaksi, jälkiruoaksi…
Luumu-aprikoosi-persikka-flaugnarde

8 isoa luumua
4 aprikoosia
1 paraguayo (donitsipersikka)
voita vuoan voitelemiseen

1,5 dl vehnäjauhoa
ripaus suolaa
3 rkl sokeria
3 munaa (koko L)
0,5 dl kermaa
2 dl maitoa
1 rkl konjakkia
pinnalle tomusokeria


Laita uuni lämpiämään 210 asteeseen (ylä-alalämpö). Voitele paistovuoka runsaalla voilla.


Sekoita kulhossa jauho, suola sekä sokeri. Reseptin mukainen määrä sokeria on välttämätön minimi, sillä muuten hedelmät tekevät paistoksen aivan liian happamaksi. Lisää kananmunat ja vatkaa seos tasaiseksi. Lisää kerma, maito sekä konjakki ja vatkaa taikinaa sen verran että siihen ei jää kokkareita.
Halkaise hedelmät, poista kivet ja leikkaa hedelmänpuolikkaat vielä kahtia. Leikkaa paraguayo sentin viipaleiksi. Levitä hedelmät vuoan pohjalle tasaiseksi kerrokseksi ja kaada taikina hedelmien päälle. Kypsennä flaugnardea uunin keskitasolla 20-25 minuuttia kunnes taikina on jähmettynyt ja pinta alkaa saada hiukan väriä. Tarjoile lämpimänä ja tupsuttele pinnalle tomusokeria ennen tarjoilua.

Ei kommentteja: