#lidloktoberfest
Syys-lokakuun vaihde on olutjuhla
Oktoberfestin aikaa. Oktoberfest järjestettiin ensimmäisen kerran Saksassa
vuonna 1810 kruununprinssi Ludwig Baijerilaisen ja Therese von
Sachsen-Hildburghausenin häiden kunniaksi. Siitä muodostuikin perinne,
pariviikkoinen olutfestivaali, jota vietetään tänä vuonna jo 185. kerran.
Oktoberfest on yksi Münchenin kuuluisimmista tapahtumista ja kuten kaikki hyvät
asiat, juhlan vietto on levinnyt muuallekin maailmaan. Oktoberfestiin
kokoonnutaan yhteen isolla porukalla, syödään hyvin ja juodaan olutta
palanpainikkeeksi. Siis täydellinen vastakohta suomalaiselle kalsarikännille.
Täällä pimeässä pohjolassa olemme omaksuneet vasta oluenjuonnin, mutta eiköhän näistä kahdesta muustakin, yhteisöllisyydestä ja syömisestä, vielä jonain päivänä tule meille luontaista toimintaa.
Saimme LIDLiltä kutsun saapua
Oktoberfestin hengessä maistelemaan erityyppisiä oluita ja oppimaan, miten
niitä voi yhdistää erilaisten ruokien kanssa. Innostavan luennon aiheesta
meille piti – kukapa muukaan kuin – eräs Suomen johtava olutasiantuntija, Anikó
Lehtinen.
Oluttasting noudatteli periaatteessa samaa
kaavaa kuin viinitastingit. Suurin ero oli se, että olut niellään eikä syljetä pois, kuten viinitastingissa on tapana tehdä.
Pöydässä oli erilaisia juustoja, makkaroita, suklaata, sipsejä ja muita erilaisia perusmakuja edustavia syötäviä. Niitä testattiin neljän eri oluen kanssa maistellen, miten oluen maku muuttuu maistettaessa sellaisenaan ja eri ruoka-aineiden yhteydessä.
Pöydässä oli erilaisia juustoja, makkaroita, suklaata, sipsejä ja muita erilaisia perusmakuja edustavia syötäviä. Niitä testattiin neljän eri oluen kanssa maistellen, miten oluen maku muuttuu maistettaessa sellaisenaan ja eri ruoka-aineiden yhteydessä.
Anikón ehdotus kotona pidettävistä oluttastingeista on ehdottomasti kokeilemisen arvoinen ajatus. Jos neljä henkilöä kukin ostaa kolme keskenään erityyppistä olutta, koko porukka saa maisteltavaksi yhteensä 12 pullollista erilaisia oluita. Kun näiden kanssa laitetaan tarjolle jotain kaikista perusmauista, suolaista, hapanta, makeaa, kitkerää, umamista, (ja rasvaista,) jokainen voi itse testata mikä olut toimii parhaiten minkäkin kanssa. Erilaisia makkaroita, juustoja, suklaita, suolapähkinöitä, perunalastuja, kinkkuja, savukalaa, simpukoita, yrteillä maustettuja lihoja, pretzeleitä, leivonnaisia, … Jokin ruoka-aine korostaa oluen makua, jokin onnistuu tekemään mausta ihan pliisua. Ei riitä, että joku muu kertoo mitä tapahtuu. Makuasiat pitää itse kokeilla.
Minä, joka en ymmärrä oluista
yhtään mitään, sain tapahtumasta lisää uskallusta ruoan ja oluen yhdistämiseen.
Jääkaappiin tulee vastedes jotain muutakin kuin tsekkiläistä pilsiä. Ai niin, ja
sekin vielä että jääkaappilämpötila ei aina ole oluelle optimaalinen
tarjoilulämpötila, vaikka suomalaiset ovatkin tottuneet sellaiseen.
Voisin siis kokeilla vaikkapa
vehnäolutta, suodattamattoman
samean vaaleaa ja hedelmäistä pintahiivaolutta
tulisen aasialaisen
ruoan kanssa
pale alea, vaaleahkoa ja miedon
makeaa pintahiivaolutta
läskisoosille
vaaleaa lageria, raikasta ja
aromaattisesti humaloitua pohjahiivaolutta
rasvaiselle
makkaralle ja noutopöytään
tummaa lageria, miedosti
paahteista pohjahiivaolutta
syksyn hirvipadan
kanssa
amber olutta, meripihkaankeltaista
ja makean maltaista olutta
kasvisgratiinille
IPAa, voimakkaan katkeraa mutta
hedelmäistä pintahiivaolutta
hampurilaiselle
APAa, hedelmäisen ja sitruksisen
humalaista pintahiivaolutta
paistetulle
lohelle
portteria, tumman paahteista,
katkeraa ja voimakkaan makuista pintahiivaolutta
suklaamousselle
ja maltaisille jälkiruoille
tai jotain muita mielenkiintoisia
yhdistelmiä. Ja ei muuta kuin ostoksille.
p.s. Tee itse omat pretzelisi. Maanmainio pretzelreseptimme löytyy täältä.
p.s. Tee itse omat pretzelisi. Maanmainio pretzelreseptimme löytyy täältä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti