tiistai 4. syyskuuta 2018

Nyhtökana-chilaquiles



Laitoimme viikonloppuna pitkästä aikaa ihan oikeaa kanaviillokkia aidosta ranskalaisesta maalaiskanasta. Nauttimamme herkullisen kastikkeen lisäksi siitä jäi vielä pakastettavaksi yli litran verran tuoksuvaa kanalientä. Mutta tuollainen 1,3 kg kana (yli 500 g kypsää lihaa) on aika iso kahden hengen syötäväksi, joten johonkin se toinenkin puoli ihanasta, maukkaasta, ylikypsästä kananlihasta oli käytettävä kun sitä emme halunneet pakastaa. Mielessä kävi monenlaisia hyviä vanhoja reseptejä, joista yhdestäkään ei olisi saanut aikaan mitään uutta postausta. Kunnes löysin meksikolaisen ruokalajin nimeltä chilaquiles.


Kyseessä on meksikolainen aamiaisruoka, josta on erilaisia variaatioita eri puolilla maata, mutta kaikille niistä on yhteistä se, että annos on t o d e l l a runsas. Meksikolaisille aamiainen vaikuttaa todellakin olevan päivän tärkein ateria, jos jotain tällaisesta chilaquilesta voisi päätellä. Kanaa/lihaa/papuja mausteisessa tomaattikastikkeessa, tortillapaloja tai tortilla chipsejä, tuorejuustoa, avokadoa, punasipulia, hapankermaa, paistettua kananmunaa ”sunny side up” ja ties mitä muuta. Minä en todennäköisesti saisi sellaista alas vielä heti ensimmäisenä aamusta, mutta päivällisenä tämä oli niin hyvää, että teki mieli nuolla lautanen. En tähän ateriaan paistanut kananmunia, eikä Suomesta joka kaupasta löydy chipotle–chiliäkään adobokastikkeessa, joten ne jouduin korvaamaan säilötyllä jalapeñolla, mutta ei se varmaan ihan kokonaan pilannut tätä ruokaa? Epätrendikkään keittiön versio chilaquilesta on tässä.



Nyhtökana-chilaquiles
resepti kahdelle

2 valkosipulinkynttä
1 rkl oliiviöljyä
1 tölkki (n 400 g) tomaattimurskaa
2 rkl säilöttyä jalapeñoa hienonnettuna
2 dl vettä
noin 250 g kypsää kananlihaa (nyhtökanaa)
suolaa maun mukaan
1/2 dl hienonnettua tuoretta korianteria

1 pieni punasipuli
1 avokado
50 g fetajuustoa (ei mitään salaattijuustoa!)
1 tölkki creme fraichea
tuoretta korianteria
pieni pussi tortillachipsejä

Kuori valkosipulinkynnet ja leikkaa ne ihan pieniksi paloiksi. Kuumenna öljy kattilassa ja kuullota valkosipulia matalalla lämmöllä minuutin tai kaksi. Lisää tomaattimurska, jalapeñot sekä vesi ja sekoita. Keitä muutamien minuuttien ajan kunnes seos sakenee kastikemaiseksi ja mausta suolalla. Lisää kananpalat ja anna niiden lämmetä kastikkeessa. Lisää lopuksi hienonnettu korianteri.

Leikkaa punasipuli ohuiksi viipaleiksi. Kuori ja viipaloi avokado. Murenna feta raejuuston kokoiseksi muruksi. Ohenna creme fraichea kermalla tai maidolla sen verran että se muuttuu juoksevaksi. Irrota tuoreesta korianterista vihreitä lehtiä.

Ripottele lautasen pohjalle hiukan tortillachipsejä ja lusikoi niiden päälle tomaatti-kanakastiketta. Reunusta kastike vielä tortillachipseillä. Laita kastikkeen päälle avokadoviipaleita, punasipulia sekä fetamurua. Valuta kaiken päälle creme fraichea ja viimeistele korianterinlehdillä. Kun ensimmäinen annos on syöty, käy keittiöstä santsaamassa loputkin.


Ei kommentteja: