sunnuntai 23. syyskuuta 2018

Bataatticurrya ja kvinoaa



Syksyn tullen kesän tuoreet kasvisruoat vaihtuvat täyteläisempiin ja mausteisempiin keitoksiin. Bataatticurry on ollut to-do-listallani viime keväästä lähtien ja viimeinkin sain sellaisen aikaan. Tämä on maustettu kohtalaisen miedosti, mutta silti riittävästi jotta ihana currymausteiden tuoksu leviää keittiöstä houkuttelemaan perheen syömään.


Bataatticurrya ja kvinoaa

1 tl kokonaisia jeeransiemeniä
1 tl kokonaisia korianterinsiemeniä
2 rkl ruokaöljyä
1 pieni sipuli
2 valkoista isoa herkkusientä
2 valkosipulinkynttä
1 keskikokoinen (n 600-700 g) bataatti
1 tl raastettua tuoretta inkivääriä
1 tl kurkumaa
ripaus cayennea
2 dl kasvislientä
4 dl kookosmaitoa
puolikkaan limetin mehu
140 g tuoretta pinaattia
kourallinen korianterinlehtiä

1,5 dl kvinoaa
kiehuvaa kasvislientä
(suolaa)


Paahda ensin kattilan pohjalla kokonaisia jeeran- ja korianterinsiemeniä, mutta varo polttamasta niitä. Kaada paahdetut mausteet mortteliin ja jauha ne hienoksi. Sekoita joukkoon kurkuma sekä cayenne ja laita mausteet odottamaan.

Kuori ja pilko sipuli sekä sienet pieniksi kuutioiksi. Kuori valkosipulinkynnet ja hienonna ne ihan pieneksi silpuksi. Kuori bataatti ja leikkaa se parin sentin kuutioiksi. Hienonna herkkusienet pieniksi muruiksi.

Kuumenna pannulla öljy ja kuullota siinä sipuli. Lisää ensin sienet, kuullota vähän aikaa ja sitten valkosipuli ja kuullota vielä hetki. Lisää bataattikuutiot ja pyörittele niitä vähän aikaa sipuleiden joukossa. Lisää raastettu inkivääri sekä kuivamausteet ja sekoita. Kaada sitten kattilaan kasvisliemi sekä kookosmaito ja anna curryn hautua kunnes bataattipalat ovat puolikypsiä. Lisää limettimehu sekä pinaatti ja sekoittele vielä sen aikaa että pinaatinlehdet pehmenevät. Kun bataatti on sopivan pehmeää syötäväksi, mausta seos tuoreella korianterilla ja tarvittaessa suolalla.

Valmista kvinoa sillä välin kun curry kypsyy. Huuhtele siemeniä ensin kuumalla, sitten kylmällä vedellä saponiinin poistamiseksi. Valuta siemenet, esikuumenna kattila ja kaada kvinoa kattilaan paahtumaan hetkeksi. Lisää kattilaan kiehuva kasvisliemi ja keitä pakkauksen ohjeen mukaan (n 15 min). Varo keittämästä liikaa, sillä ylikypsä kvinoa muuttuu puuroksi. Mausta tarvittaessa suolalla.

* * * * * * * *

Jos ei halua ruokansa olevan ihan näin terveellistä ja vegaania, ei hätää, bataatticurrysta saa helposti muokattua vähän tutumman version sekasyöjien makuun. Silloin melkein valmiin kastikkeen joukkoon lisätään lämpiämään parin kypsän broilerinkoiven lihat ja vaihdetaan kvinoa basmatiriisiin.

Ei kommentteja: