sunnuntai 2. syyskuuta 2018

Huli Huli Chicken Wings


Huli-Huli kana on havaijilainen ruoka, jota on tarjolla saarilla lähes joka paikassa. Hula-hula taas on polynesialainen tanssi eikä niillä ole mitään tekemistä keskenään. Huli on hawaijia ja tarkoittaa ”käännä”. Vuonna 1955 herra Ernest Morgado alkoi grillata isoäitinsä reseptin mukaan teriyakikastikkeella siveltyä kanaa monissa varainkeräystilaisuuksissa kirkoissa ja kouluissa. Kanat olivat vartaissa grillillä ja kun toinen puoli oli paistunut yleisö huusi ”huli” jolloin vartaat käännettiin. Kun tuli taas aika kääntää vartaat, huudettiin ”huli”. Morgadon poikapuolen arvion mukaan Huli-Huli kanoja myymällä kerättiin hyväntekeväisyyteen miljoonia dollareita.

Morgado piti nimestä Huli-Huli niin paljon, että rekisteröi sen tuotemerkiksi 1958 ja alkoi yleisön pyynnöstä valmistaa ja myydä salaisella reseptillä tehtyä kastiketta paikallisissa liikkeissä vuonna 1986 (Lähde: Wikipedia). Toivottavasti kukaan paikallinen tai muu ei vedä tämän nimen käytöstä havaijilaista papupeltoa nenäänsä (Havaijilla viljellään papuja). Emme ole omimassa havaijilaisten kulttuurista identiteettiä, vaan esittelemme paikallista ruokaperinnettä.

Alkuperäisesti kanat lienevät olleet kokonaisia tai puolikkaita, ne marinoitiin ja sitten kypsennettiin grillissä välillä kääntäen ja kastikkeella sivellen. Näin voi valmistaa myös tämän reseptin kanansiivetkin. Epäsuoralla lämmöllä grillaten kunnes siivet ovat lähes kypsiä ja lopuksi pinta niille kuumalla puolella. Itse päätin tällä kertaa tehdä siivet uunissa ja ne onnistuivat hyvin ja maku oli erinomainen. Koska alkuperäisen kastikkeen resepti on salainen, ovat kokit kehitelleet omia versioitaan kastikkeesta. Useimmissa versioissa on ananasmehua, ketsuppia, soijakastiketta, hunajaa tai ruskeaa sokeria, seesamiöljyä, inkivääriä ja valkosipulia. Tämän lisäksi on erilaisia variaatioita aiheesta. Tässä oma versioni:


Huli-Huli Chicken Wings

kastike:
2,5 dl             ananastuoremehua
1,25 dl           soijakastiketta
1,25 dl           ruokokidesokeria (tai fariinisokeria)
tuuman pala  inkivääriä hienonnettuna
2-3                valkosipulin kynttä hienonnettuna
2 tl                kanafondia
2 tl                tomaattipyreetä
½ - 1 tl          chilihiutaleita
liha:
1 kg               broilerin siipipaloja

Sekoita kastikkeen aineet kulhossa. Laita siivet suljettavaan muovipussiin ja kaada 2/3 liemestä pussiin ja säästä loput sivelyä varten. Poista ilma, sulje pussi ja sekoittele niin, että kastike leviää tasaisesti. Anna marinoitua jääkaapissa muutaman tunnin ajan. Kuumenna uuni 210°C:een. Vuoraa uunipannu leivinpaperilla ja nostele siivet marinadista pannulle. Laita pannu uuniin n.60 minuutiksi. Sivele kastikkeella ja käännä pari-kolme kertaa kypsennyksen aikana. Ota uunista kun väri on hyvä ja siivet kypsiä.


Me nautimme siipien kanssa raakaa porkkanaa, kurkkua, ananasta ja kukkakaalia sinihomejuustodipin kera.


Sinihomejuustodippi

1 prk             kermaviiliä
70 g               sinihomejuustoa
2 rkl              kermaa

Murskaa sinihomejuusto kerman kanssa, lämmitä seosta mikrossa noin 30 sekuntia, jolloin juusto alkaa sulaa kerman joukkoon, ja sekoita ainekset tahnaksi. Yhdistä kermaviilin kanssa ja sekoita tasaiseksi.

Ei kommentteja: