sunnuntai 10. syyskuuta 2017

Silakalla täytetyt silakkapihvitSilakkapihvejä tulee paistetuksi aivan liian harvoin. Viljellyt kalat ovat syrjäyttäneet silakan ruokakalana ja entisten yli 30 miljoonan kilon sijasta Suomessa syödään silakkaa enää vain noin 5 miljoonaa kiloa vuodessa. Loput noin 95 miljoonaa silakkakiloa menee rehuksi turkistarhoille ja lohenkasvattamoille. Takavuosien dioksiinikohu lienee säikyttänyt suomalaiset, mutta nyt tilanne Itämerellä on parantunut huomattavasti, kertovat Luonnonvarakeskuksen tutkijat. Siis silakkaa pannulle! Eviran ja Luken yhteistutkimuksen mukaan silakan sisältämien omega3-rasvahappojen hyödyt peittoavat mahdollisten ympäristömyrkkyjen riskit mennen, tullen. Tänä Suomi 100 -itsenäisyyden juhlavuonna voitaisiin jättää muutama norjalainen lohi ostamatta ja nauttia sen tilalla silakkaa.

Täytimme silakkapihvit savusilakasta ja piparjuuresta valmistetulla seoksella ja nautimme ne juuresmuusin kanssa.Silakalla täytetyt silakkapihvit

600 g  silakkafileitä
8-10  savusilakkaa
3-4 rkl  crème fraichea
raastettua piparjuurta (tai Blue Dragon wasabitahnaa)
2-3 rkl  hienonnettua tuoretta tilliä
muutama rouhaisu mustapippuria myllystä

2 dl  ruisjauhoa
2 dl  korppujauhoa
1 dl  hienonnettuja hapankorppuja
hiukan suolaa ja valkopippuria myllystä

paistamiseen voita
pinnalle raastettua sitruunankuorta


Perkaa savusilakat huolella ja murskaa kalanliha haarukalla. Sekoita crème fraichen joukkoon oman maun mukaan raastettua piparjuurta (tai wasabitahnaa) ja kun voimakkuus alkaa tuntua sopivalta, sekoita se savukalan joukkoon. Lisää tilli, viimeistele mustapippurilla ja sekoita hyvin.


Asettele silakkafileet työtasolle suunnilleen samankokoiset fileet pareittain. Jaa savusilakkatahna kalafileiden väliin. Sekoita ruisjauho-korppujauhoseos ja kierittele silakkapihvit siinä. Paista silakkapihvit voissa molemmin puolin kullanruskeksi ja viimeistele raastetulla sitruunankuorella. Tarjoile juuresmuusin ja puolukkahillon kanssa.


Ei kommentteja: