lauantai 30. syyskuuta 2017

Mitä voi tehdä lakkamehusta ja hirvestä?



Keittiöömme kulkeutui noin litran verran lakkamehua, joka oli siivilässä sulatetuista pakastelakoista valunutta nestettä, siis todellakin ihan puhdasta makeuttamatonta lakkamehua. Tietysti yksinkertaisinta olisi ollut keittää siitä hienoa hyytelöä sokerin kanssa, mutta sehän olisi ollut aivan liian helppoa. Voisiko lakkamehulla maustaa suolaista ruokaa? Sehän piti tietysti kokeilla ja valmistimme pätkän hirven ulkofileetä lisukkeineen tällä teemalla.

Ihan ensin suodatin pakastelakoista valuneen nesteen kankaan läpi täysin kirkkaaksi mehuksi, minkä jälkeen redusoin sen keittämällä ja näin käytettävissä oli noin puoli litraa aromaattista lakkamehua. Hirven ulkofileetä varten valmistettiin lakkamehulla maustettu suolaliuos, jolla liha ”rokotettiin” sisältä ja siveltiin päältä. Lisäksi salaattiin tuli lakkavinaigrette ja viimeisen silauksen annokseen antoivat lakkamehusta ja kuusenkerkkäsiirapista valmistetut hyytelökuutiot.



Hirven lakkamarinoitu ulkofilee

1,2 kg            hirven ulkofileetä
                      rypsiöljyä
                      10 % suolaliuosta
                      redusoitua lakkamehua
                      merisuolaa myllystä
mustapippuria myllystä
                      katajanmarjoja hienonnettuna

Keitä suolaliemi, jossa on vettä ja 10% karkeaa merisuolaa (1 litra vettä, 100 grammaa suolaa). Keitä, kunnes suola on sulanut ja jäähdytä. Kuumenna uuni 175°C. Ota liha tunnin tai pari ennen käsittelyä jääkaapista huoneenlämpöön. Poista kaikki kalvot. Ruskista liha pannulla joka puolelta. Ruiskuta lihaan suolaliuosta johon on lisätty lakkamehu suhteessa 1 osa suolaliuosta ja 1 osa lakkamehua. Sivele lihan pinta lakkamehulla ja mausta se rouhitun suolan, rouhitun mustapippurin ja murskattujen katajanmarjojen sekoituksella. Aseta liha uunipannulle ja kypsennä sitä 175°C uunissa, kunnes sisälämpötila on 55 °C. Tähän menee noin 1 tunti. Kääri filee folioon ja anna vetäytyä puolisen tuntia ennen leikkaamista.


Lakkavinaigrette vihreään salaattiin

3 rkl ruokaöljyä
1 rkl valkoviinietikkaa
2 rkl lakkamehua
suolaa
mustapippuria
hunajaa

lehtikaalia tai jotain muuta vihreää
hiukan lehtipersiljaa

Leikkaa lehtikaali hienoksi ja lisää hiukan hienonnettua lehtipersiljaa. Sekoita salaatinkastikkeen ainekset keskenään ja lisää kastike salaatin joukkoon.


Lakkahyytelö

2 dl redusoitua makeuttamatonta lakkamehua
2 rkl kuusenkerkkäsiirappia
8 g liivatelehtiä

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen noin viideksi minuutiksi. Sekoita keskenään lakkamehu sekä kuusenkerkkäsiirappi, ota siitä pieneen kuppiin muutama ruokalusikallinen nestettä ja kuumenna tämä (mikrossa). Puristele liivatteista ylimääräinen vesi pois ja sulata liivatelehdet kuumaan nesteeseen. Lisää liivateliuos lakkamehun joukkoon, sekoita huolella ja kaada mehu laakeaan astiaan hyytymään. Anna hyytyä jääkaapissa muutaman tunnin ajan ennen käyttöä. Hyytelön on oltava niin kiinteää, että siitä voi leikata palasia annokseen.


Ei kommentteja: