torstai 7. syyskuuta 2017

Chicken biryani



Chicken Biryani on intialainen, mausteinen kanaruoka, jossa sekä riisit että kana kypsennetään samassa padassa. Tämän one-pot-wonderin misaamiseen menee hiukan aikaa, mutta varsinainen ruoanvalmistus on melko nopeaa. Chicken biryaniin ei ole ”yhtä oikeaa” reseptiä ja tätäkin on muokattu siten, että kun lautasella voimakkaasti maustettu ateria ”tuntui kaipaavan vielä jotain”, täydensin biryanin omenaisella jogurttikastikkeella. Intialais-suomalaista cross-kitcheniä, siis. Monessa intialaisten laatimassa biryanireseptissä mainitaan yhtenä aineksena rusinat. Meillä ei erityisemmin rakasteta vettyneitä rusinoita ruoassa, mutta laitoin ne kuitenkin ainesluetteloon, jos joku muu niistä pitäisi.



Chicken Biryani

500 g broilerinrintaa
2 dl maustamatonta jogurttia
1 tl chilijauhetta
1 tl jeeraa
2 tl jauhettua korianterinsiementä
1 vihreä chili pilkottuna
1/2 tl kurkumaa
1/2 tl raastettua tuoretta inkivääriä
1/4 tl jauhettua kanelia
1/4 tl jauhettua muskottipähkinää
ripaus jauhettua kardemummaa
1 rkl sokeria
(2 dl rusinoita)

250 g basmatiriisiä

2 rkl kirkastettua voita (=ghee)
2 isoa sipulia ohuina viipaleina
4 valkosipulinkynttä hienonnettuna
2 tl raastettua tuoretta inkivääriä
5 vihreää kardemummapalkoa
1 kanelitanko
5 kokonaista neilikkaa
1 tl kokonaisia korianterinsiemeniä
2 currynlehteä (tai laakerinlehteä)

5 dl vettä
1/2 tl rouhittua mustapippuria
2 tl suolaa

kourallinen hienonnettua tuoretta korianteria
kourallinen hienonnettua tuoretta minttua

3 dl maustamatonta jogurttia
4-5 rkl makeutettua omenasosetta (Meritalo)


Leikkaa broilerinliha suikaleiksi. Sekoita jogurttiin mausteet ja broilerisuikaleet. Anna lihan maustua jääkaapissa vähintään pari tuntia, mieluiten yön yli.

Kaada basmatiriisi isoon kulhoon ja lisää kylmää vettä sen verran että riisi peittyy kunnolla. Liota riisiä noin 15 minuuttia ja kaada se siivilään. Huuhtele riisiä kylmän veden alla niin kauan että sen läpi valuva vesi on täysin kirkasta. Jätä riisit siivilään kuivumaan.

Kuumenna padassa voi ja kuullota siinä sipulia noin 5 minuuttia. Lisää valkosipuli ja kuullota vielä toiset 5 minuuttia. Lisää mausteet ja paahda niitä sipulin joukossa noin minuutin ajan. Lisää riisi ja kuullota sitä pari minuuttia. Lisää broilerisuikaleet marinadissaan, vesi, mustapippuri sekä suola, sekoita ja keitä 10-12 minuuttia miedolla lämmöllä.

Ota pata pois lämmöltä ja laita sen päälle heti kansi ja kannen alle pari kerrosta talouspaperia. Anna hautua 15 minuuttia, minä aikana paperi kerää biryanista ylimääräisen kosteuden. Kuohkeuta seos haarukalla ja sekoita joukkoon korianteri-minttusilppu.

Sekoita omenasose ja jogurtti keskenään ja tarjoile se biryanin kastikkeena.


Ei kommentteja: