maanantai 11. syyskuuta 2017

Ihan paras puolukkamurupiirakka


Syksyn paras puolukkapiirakka ei valmistu ihan käden käänteessä, vaan se tarvitsee pari päivää aikaa makujen kehittymiseen. Ensin puolukat marinoidaan yön yli portviiniliemessä ja kakun valmistuttua se saa vielä tekeytyä jääkaapissa seuraavaan päivään, mutta hyvää kannattaa odottaa. Ainekset riittävät 24 cm irtopohjavuokaan.



Ihana puolukkamurupiirakka

2 rkl puolukkamehutiivistettä
3 rkl portviiniä
2 rkl fariinisokeria
6 dl tuoreita puolukoita

taikina
2 munaa
2,5 dl sokeria
4 dl vehnäjauhoa
2 tl leivinjauhetta
0,5 tl jauhettua vaniljatankoa
1 dl kermaa
1 dl maitoa
1 dl voisulaa

muruseos
40 g voita
40 g vehnäjauhoa
40 g fariinisokeria
20 g kaurahiutaleita
0,5 tl jauhettua vaniljatankoa


kinuskikastike
1,5 dl kuohukermaa
1 dl fariinisokeria

vanilja-hapankermavaahto
2 dl hapatettua kermaa tai 1,5 dl kuohukermaa ja 3 rkl creme fraichea
2 rkl sokeria
0,5 tl jauhettua vaniljatankoa




Ihan ensiksi laita puolukat maustumaan portviini-puolukkamehuseokseen yön yli.


Valmista muruseos laittamalla yleiskoneen kutterin kulhoon kylmä voi, vehnäjauho, sokeri, kaurahiutaleet sekä vanilja. Pyöräytä sekoitusta kutteriterällä sen verran, että aineksista muodostuu tasalaatuinen muruseos. Laita muruseos jääkaappiin odottamaan käyttöä.

Mittaa yhteen kulhoon munat sekä sokeri, ja toiseen kulhoon vehnäjauhot, leivinjauhe sekä vanilja. Laita kolmanteen astiaan kädenlämpöiset kerma ja maito sekä jäähtynyt voisula.

Vatkaa munat sokerin kanssa kuohkeaksi, vaaleaksi vaahdoksi. Sekoita joukkoon vuorotellen vehnäjauhoseosta sekä nestettä kunnes taikina on valmista.

Voitele/vuoraa leivinpaperilla irtopohjavuoka ja kaada taikina sinne. Kauho puolukat reikäkauhalla marinointiliemestään ja levitä ne taikinan päälle. Lopuksi peitä puolukat muruseoksella.

Kypsennä uunin keskiosassa 180 asteessa noin 25-30 minuuttia. Piirakka on valmis kun taikinaan painettuun tikkuun ei enää tartu taikinaa. Varo paistamasta liian pitkään ettei piirakka kuivu. Laita jäähtynyt puolukkamurupiirakka jääkaappiin yön yli, sillä tämä on parhaimmillaan aikaisintaan seuraavana päivänä, kun kosteus ja maut ovat ehtineet tasaantua.

Valmista kinuskikastike keittämällä kermaa ja fariinisokeria 5-10 minuuttia kunnes seos sakenee. Vahdi keitosta koko ajan ettei se yllättäen kuohahda yli. Jäähdytä kinuskikastike ennen käyttöä. Vatkaa hapatettu kerma (Arla) vaahdoksi sokerin ja jauhetun vaniljan kanssa. Jos käytettävissä ei ole ”Lempi” hapatettua kermaa, käytä tavallista kuohukermaa ja lisää siihen vatkaamisen loppuvaiheessa normaalirasvaista (28%) crème fraichea.

Tarjoiltaessa kakku/annospalat kannattaa lämmittää uunissa tai mikrossa, jolloin maut tulevat esiin paremmin kuin kylmästä kakunpalasta. Viimeistele annos vaahdotetulla vanilja-hapankermalla, kinuskikastikkeella ja pakastekuivatulla puolukalla (jos kaupassasi on).


”Täydellinen balanssi ja makunautinto”, kommentoi M ja jatkoi:” Kannatti odottaa kaksi päivää tämän valmistumista.”

Ei kommentteja: