lauantai 20. helmikuuta 2016

Kevyesti kukkakaalista




Välillä pitää yrittää tehdä jotain vähän kevyempää, melkein kasvisruokaa. Kukkakaali on sellaiseen ihan omiaan. Tämä kukkakaali”risotto” on maustettu kuivatulla herkkutatilla sekä timjamilla, mutta maun mukaan timjamin voi korvata currylla tai vaikka eksoottisemmalla yhdistelmällä jeeraa, kanelia ja korianteria. Sopivasti maustamalla kukkakaali”risotto” toimii lisäkkeenä lihalle tai vedeneläville.


Kukkakaali”risotto” ja paahdettua kinkkua

1 kukkakaali (800-900 g)
tilkka oliiviöljyä
1 tl kuivattua timjamia
1 rkl voita
1 keskikokoinen sipuli
2 valkosipulinkynttä
2 rkl kuivattuja herkkutatteja
1 dl vettä
1,5 dl kasvislientä tai kanalientä
1/4 tl balsamiviinietikkaa
suolaa & mustapippuria myllystä

2 rkl paahdettuja pinjansiemeniä
70 g ilmakuivattua kinkkua
2 – 3 rkl paahdettua sipulia (valmiina pussista)
4 kevätsipulia ohuina viipaleina


Laita ensimmäiseksi sienet likoamaan. Murenna kuivatut herkkutatit pieneen kulhoon ja kaada niille 1 dl haaleaa vettä. Anna sienten liota pari tuntia ennen käyttöä. Valuta sienet ja säästä liotusvesi.

Leikkaa kukkakaali pienemmiksi paloiksi. Laita noin puolet kukkakaalista (kukinnot) yleiskoneen leikkuriin ja pyöräytä teriä muutaman kerran vain sen verran, että kukinnot pilkkoutuvat riisinjyvän kokoisiksi. Leikkaa loput kukkakaalista (myös kovempi kantaosa) peukalonpään kokoisiksi paloiksi toiseen astiaan.

Paahda pinjansiemenet kuivalla paistinpannulla ja sen jälkeen paista samalla pannulla rapeiksi pieniksi paloiksi leikatut ilmakuivatut kinkut. Levitä paistetut kinkunpalat kuivahtamaan talouspaperin päälle.

Kuori ja leikkaa sipuli sekä valkosipulinkynnet pieniksi paloiksi. Kuumenna kasarissa oliiviöljy, lisää timjami ja sekoittele hetken aikaa. Lisää voi sekä sipulit ja kuullota sipulit pehmeiksi. Lisää herkkutatit ja sekoittele vielä pari minuuttia. Lisää kasariin sitten isommat kukkakaalinpalat, sienten liotusliemi sekä kasvis-/kanaliemi ja keitä kunnes kukkakaali on pehmeää. Soseuta seos sauvasekoittimella ja mausta balsamiviinietikalla.

Lisää kukkakaalisoseen joukkoon riisinjyvän kokoisiksi rouhitut kukkakaalinkukinnot, sekoita hyvin ja kypsennä kannen alla vielä 4-5 minuuttia. Mausta lopuksi suolalla sekä rouhitulla mustapippurilla ja sekoita ”risoton” joukkoon puolet kevätsipuliviipaleista.

Jaa kukkakaalirisotto kahdelle lautaselle ja ripottele päälle paistetut kinkunpalat, pinjansiemenet, kevätsipuli sekä paahdettu sipuli.


3 kommenttia:

Antti | Kamera ja Kauha kirjoitti...

Hieno annos! Pitää laittaa muistiin.

Kaura kirjoitti...

Loistava idea. Itse en lainkaan riisistä tehdystä risotosta välitä, mutta tällainen maistuisi. Pitää ehdottomasti kokeilla.

Tuplaespresso kirjoitti...

@ Antti
Kukkakaalimössöstä saa kummasti ihan siedettävän kuvan, kun ripottelee päälle kaikenlaista värikästä. Oli se ihan hyvän makuistakin, vaikka M olisi voinut ottaa sen myös ilman kukkakaalia ;-)

@ Kaura
Tässä taitaa olla myös aika paljon vähemmän hiilareita kuin riisissä.