sunnuntai 28. helmikuuta 2016

Gorgonzola-korvasienikeitto ja nyhtölammas-vuohenjuustocrostinitOn joitain ruokia, joita yksinkertaisesti ei voi tehdä pieniä määriä – kuten nyhtölihaa, tässä tapauksessa nyhtökaritsaa. Karvaiset keittiöapulaiset Söpö ja Höpö kyllä mielellään huolehtisivat ”ylimääräisten lihojen” jatkokäsittelystä, mutta joku raja siinäkin. Pienet, sievät crostinit ovat juuri omiaan tällaisten ruokien jatkojalostukseen. Jonkun mielestä bruschetta ja crostini ovat yksi ja sama asia, jotkut väittävät niillä olevan sellainen ero että bruschettassa olisi grilliraidat ja crostini vain paahdetaan. Jos jollain on asiasta parempaa tietoa, olisin kiinnostunut kuulemaan. Nämä leipäset nimesin kuitenkin crostineiksi.

Viime kesänä saamistani seitsemästä kilosta korvasieniä on esikäsiteltynä pakasteessa vielä aika monta sadan gramman pussia, joten nekin, tai ainakin suurin osa niistä, pitäisi käyttää pois ennen uutta satokautta. Juustoisen aterian lähes kaikki ainekset patonkia lukuun ottamatta löytyivätkin siis ihan käden ulottuvilta, joten päivän menu oli gorgonzola-korvasienikeittoa ja nyhtölammas-vuohenjuustocrostineita.


Gorgonzola-korvasienikeittoa kahdelle

100 g esikäsiteltyjä korvasieniä hienonnettuna
2 rkl voita
1 salottisipuli ihan pieninä kuutioina
2 rkl vehnäjauhoa
4 dl kanalientä
1/2 tl kuivattua rakuunaa
60 g gorgonzolaa (tai jotain muuta hyvää sinihomejuustoa)
1 tl hunajaa
1 dl kermaa
hiukan mustapippuria myllystä
kevätsipulia ohuina viipaleina

Sulata kasarissa voi ja kuullota siinä matalahkolla lämmöllä salottisipuli. Lisää hienonnetut korvasienet ja sekoittele niitä sipulin joukossa parin minuutin ajan. Lisää vehnäjauho ja sekoittele niitä kasarissa vielä pari minuuttia. Jauhot voivat saada hiukan väriä, mutta älä anna niiden ruskistua kovin paljoa. Lisää kanaliemi ja keitä välillä sekoitellen noin 10 minuuttia. Lisää rakuuna sekä sinihomejuustomurut ja sekoittele kunnes juusto on kokonaan sulanut keiton joukkoon. Lisää viimeksi hunaja sekä kerma, sekoita ja kuumenna vielä kerran kiehumispisteeseen. Mausta keitto mustapippurilla ja ripottele kevätsipuli valmiiden annosten päälle. Kanaliemessä ja sinihomejuustossa on niin paljon suolaa, että sitä ei tarvitse lisää.


Nyhtölammas-vuohenjuustocrostinit

patonkia
oliiviöljyä
vuohenjuustoa
nyhtölammasta
rouhittua saksanpähkinää
juoksevaa hunajaa (ihan vähän vaan)
mustapippuria ja suolaa

Ainesten määrillä ei ole niin nokonuukaa, onko lammasta enemmän kuin vuohenjuustoa tai mikä on pähkinöiden osuus, kunhan täytettä on riittävästi. Leipien lukumäärän voi niinikään mitoittaa nälkäisyyden mukaan.

Leikkaa patonkia sentin siivuiksi ja sivele pinnat kevyesti oliiviöljyllä. Paahda leivät paistinpannulla molemmin puolin. Leikkaa kypsä lampaanliha ihan pieneksi, samoin kuin vuohenjuustokin, ja sekoita ne keskenään. Lisää saksanpähkinärouhe sekä hiukan hunajaa ja sekoita hyvin. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Lusikoi seosta leipien päälle ja tarjoile korvasienikeiton kanssa.


2 kommenttia:

mbkarhu1 kirjoitti...

Gorgonzola-korvasienikeitto sai korvamerkinnän, jos vaikka keväällä sattuisi silmiin täällä uudessa paikassa. Nenää kun ei ainakaan vielä ole apuna...
Tulipas keväinen olo tästä postauksesta!

Tuplaespresso kirjoitti...

Korvaamaton korvamerkintä korvasienille ;) Kevättä odotellessa.