torstai 18. helmikuuta 2016

Perunaa ja kastiketta




Tämä jauhelihakastike ei ole mistään kotoisin. Se ei siis liene perinteinen suomalainen, ei italialainen, ei itämainen eikä varmaan trendikäskään. Se nyt vaan on jauhelihakastike. Sen kanssa oli tarjolla uuniperunaa. Kaikki, mitä ostin tätä ruokaa varten kaupasta, oli se jauheliha. Hyvää siitä kyllä tuli, todella maukasta. Edelleen meidän yksikätisellemme on kivaa laittaa helposti yhdellä kädellä syötävää ruokaa, vaikka eihän se mikään pakko ole. Kuten sanoin, se vaan on kivaa ja kai huomaavaistakin. Tein sen verran kastiketta, että siitä riittää vaikka sattuisin olemaan päivän poissa.


Jauhelihakastike

750 g             naudan paistijauhelihaa
½ pkt             pekonia hienonnettuna
1 rkl              tomaattipyreetä
1                    iso sipuli hienonnettuna pieniksi kuutioiksi
1                    porkkana pieninä kuutioina
1                    sellerinvarsi pieninä kuutioina
3                    valkosipulin kynttä hienonnettuna
3                    rosmariinin oksaa
1                    kanelitanko
2                    laakerinlehteä
1                    Knorrin yrttiliemiamme
1 tlk              tomaattimurskaa
1 dl                kuivaa valkoviiniä
                      mustapippuria myllystä
                      merisuolaa myllystä
                      vettä
                      rypsiöljyä

Näiden perusainesten lisäksi maustoin kastiketta lorauksella soijaa ja lirauksella Worchestershire-kastiketta, mutta ei se kai ole välttämätöntä. Lisäsin ripauksen hienoa sokeriakin tasapainottamaan tomaatin makua.

Ota jauheliha ajoissa ulos jääkaapista, jotta se ei ole enää kylmää paistettaessa. Hienonna pekoni. Kuutioi sipuli, porkkana ja selleri pieniksi samankokoisiksi kuutioiksi. Murskaa valkosipulin kynnet veitsen lappeella, kuori ne ja hienonna. Laita pekonit riittävän suurelle paistinpannulle ja kuumenna pannu. Kun pekonin rasva on sulanut, niin lisää öljyä ja tomaattipyree ja freesaa sipulit, porkkana ja selleri. Lisää jauheliha ja ruskista se. Lisää hienonnettu valkosipuli, valkoviini, liemiamme, tomaattimurska, laakerinlehdet, kanelitanko ja rosmariinin oksat sekä hiukan vettä. Rouhi mustapippuria pannulle. Sekoita ja anna porista hiljaa aina välillä sekoitellen sen aikaa, kun perunat ovat uunissa. Lisää tarvittaessa nestettä. Tarkista lopuksi maku ja lisää suolaa ja/tai pippuria tarvittaessa.


Uuniperunat

                      kookkaita Rosamunda –perunoita
                      öljyä
                      hienoa merisuolaa

Pese perunat hyvin. Kuivaa ne, pistele niihin haarukalla reikiä, sivele ne öljyllä, ripottele niille suolaa ja laita lopuksi 200˚C uuniin 2 tunniksi.

Lisäksi raikasta salaattia sekä smetanaa tai creme fraichea.

Ei kommentteja: