tiistai 2. helmikuuta 2016

Aamulla pataan ja illalla pöytään: Karjalanpaisti haudutuspadassaKarjalanpaisti ei ole pikaruokaa, valmistipa sen millä tavalla tahansa. Hyvä karjalanpaisti vaatii usean tunnin kypsymisajan, jotta liha ei jää sitkeäksi ja liemi maustuu lihan omilla aromeilla. On oikeastaan aika vaikea käsittää, että jotain näin maukasta voi syntyä hitaasti hauduttamalla pelkästä lihasta, vedestä, parista sipulista ja muutamasta mausteesta.

Leivinuunikypsennyksellä on puolensa, uuni (kenellä sellainen sattuu omakotitalossa olemaan) pitää hyvin lämpönsä ja jäähtyy hitaasti, mutta sähköuunissakin karjalanpaisti onnistuu erittäin hyvin. Tällä kertaa kuitenkin valmistin tämän perinneherkun slow cookerilla eli sähköisellä haudutuspadalla. 

(edit. jos sähköuunin teho on 3600W ja haudutuspadan teho 200W, niin haudutuspataa käyttämällä säästyy melkoinen määrä sekä sähköä että rahaa...)

Uunimenetelmästä poiketen ruskistin paloitellut lihat ensin voi/öljyseoksessa pannulla ennen kuin laitoin ne haudutuspataan. Uunissa kypsennettäessä näin ei tarvitse tehdä, sillä aluksi kovalla lämmöllä lihan pinta ruskistuu ja liha saa intensiivisen makunsa (Maillard-reaktio). Haudutuspadassa ruskistumista ei tapahdu, joten siksi ensin pikainen ruskistus pannulla ja aluksi tunnin haudutus isommalla teholla. Kaadoin veden ensin pannulle ja huuhdoin mukaan kaiken pannulle tarttuneen hyvän maun. Lämmön pienennyksen jälkeen lihat muhivat padassa pehmeiksi ja maukkaiksi ihan itsekseen. Aamulla pataan ja illalla pöytään. Tosi helppoa.Karjalanpaisti haudutuspadassa

n.600 g          luutonta naudanlapaa
n.600 g          possunniskaa
n.600 g          luullista karitsanlapaa
hiukan voita ja pikkutilkka öljyä (50/50)
2                    isoa sipulia
3                    laakerinlehteä
maun mukaan suolaa
16                  kokonaista maustepippuria
10                  kokonaista valkopippuria
5 dl                vettä

Leikkaa pois kaikki paksut kalvot ja näkyvä rasva ja pilko lihat tasakokoisiksi, mutta ei liian pieniksi paloiksi. Ruskista lihanpalat pannulla voi-öljyseoksessa. Leikkaa sipulit kuuteen osaan. Lado kaikki ainekset mausteineen haudutuspataan. Kaada vesi pannulle ja irrota paistinlastalla kaikki, mikä on tarttunut pannun pohjaan. Kaada vesi haudutuspataan ja laita kansi päälle.

Hauduta ensin 1 tunti isommalla teholla ja pienennä sitten lämpö teholle low ja anna hautua 6 - 8 tuntia. Jos olet kotosalla voit 1 + 6 tunnin haudutuksen jälkeen jo laittaa tehon lämpimänä pidoksi.

Meillä paisti kypsyi 1 + 6 + 2 tuntia ja oli taivaallisen ihanaa ja suussa sulavaa perunamuusin kera nautittuna. Todella vaivaton tapa valmistaa tällainen pataruoka.


Ei kommentteja: