keskiviikko 10. helmikuuta 2016

Kanaa Marengo



Tämän klassikkoruokalajin syntytarina liittyy Napoleoniin ja hänen voittoisaan taisteluunsa Marengon kylän liepeillä Italian Piemontessa vuonna 1800. Raholan mainiossa sivustossa kerrotaan ruokalajin synnystä ja samalla esitetään useita hyviä ja perusteltuja syitä epäillä tarinaa, mutta uskokoon ken tahtoo. Alkuperäistä reseptiä ei liene siis olemassakaan, mutta kanan lisäksi siihen yleensä katsotaan kuuluvan tomaatit, tatit tai herkkusienet, ravut, leipä ja muna. Muiden ainesten osalta käytäntö vaihtelee. Joka tapauksessa ruoka on vanha klassikko, ja tosi herkullinen sellainen.


Kanaa Marengon tapaan eli Le poulet Marengo
4 annosta

8 kpl              jyväbroilerin reisipaistia
vehnäjauhoja
hienoa merisuolaa
mustapippuria myllystä
oliiviöljyä
200 g             herkkusieniä
200 g             helmi- tms. pieniä sipuleita
2                    valkosipulin kynttä
1,5 dl             kuivaa valkoviiniä
1 tlk              tomaattimurskaa
1 tl                italialaistyylistä kuivamaustesekoitusta (suhteessa 1 tl oreganoa, 1 tl timjamia, 1 tl rosmariinia, 1 tl basilikaa, 2 laakerinlehteä; hienonnetaan morttelissa)
1 ruukku       lehtipersiljaa hienonnettuna
8                    kokonaista raakaa jättirapua tai raakoja jättiravun pyrstöjä kuorella tai ilman
1                    linnunsilmächili
1                    valkosipulin kynsi puolitettuna
4 tai 8            viipaletta maalaisleipää
4 kpl              kananmunia
oliiviöljyä
voita

Pyyhi sienet talouspaperilla ja poista niistä kanta. Voit jättää pienet sienen lakit kokonaisiksi ja lohkoa isommat kahteen tai neljään osaan. Kuori pikkusipulit. Hienonna lehtipersilja. Mausta reisipaistit suolalla ja pippurilla ja jauhota ne. Paista pannulla kauniin ruskeaksi ja siirrä ne kannelliseen paistinpannuun. Pyyhkäise paistopannu, lisää sille öljyä ja kuullota siinä sienet, sipulit ja hienonnettu valkosipuli. Lisää pannulle yrttimauste, puolet persiljasilpusta, viini ja tomaattimurska. Odota, kunnes kastike kiehuu ja kaada se pannulle, jossa kananpalat jo ovat. Peitä kannella (tai alumiinifoliolla) ja anna hautua matalalla lämmöllä noin 45 minuuttia tai kunnes kana tuntuu kypsältä.

Kun kanat alkavat olla kypsiä, niin paista toisella pannulla jättiravut öljyssä ja voissa kypsiksi. Lisää voi-öljyseokseen linnunsilmächili ja halkaistu valkosipulin kynsi antamaan ravulle lisämakua. Jos ostamasi ravut ovat kokonaisia, voit joko kypsentää ne kokonaisina kuorineen tai kuoria ne, poistaa suolen pyrstöstä ja kypsentää pelkät pyrstöt. Syöminen on siistimpää, jos ravut ovat valmiiksi kuorittuja, vaikka kokonainen jättirapu onkin näyttävän näköinen. Makuasia... Pidä ne kypsennyksen jälkeen folion alla lämpiminä. Laita öljyä pieneen kulhoon tai lautaselle ja sivele pullasudilla leipäviipaleille öljyä ensin toiselle puolelle, laita ne pannulle öljytty puoli alaspäin ja paista niihin kaunis pinta. Sivele pannulla myös yläpinta öljyllä ja käännä viipaleet. Kananmunat paistetaan pannulla reilussa määrässä öljyä vain toiselta puolelta niin, että keltuainen pysyy ehjänä. Mausta munat suolalla ja mustapippurilla.

Laita lautaselle leipäviipale tai kaksi, laita niille kastiketta, nosta sille/niille kaksi broilerinreittä ja laita vielä kastiketta päälle. Katso, että kaikki saavat lautaselleen sipuleita ja aseta kananmuna ja ravut lautaselle. Ripottele kanan päälle vielä persiljasilppua ja keisarillinen herkku on valmis.


Ei kommentteja: