perjantai 26. kesäkuuta 2015

Kylmä fenkolikeitto varastetulla reseptillä


Ikuisuuskysymys – mitä tänään ruoaksi… Kun pää lyö ihan tyhjää, ei auta muu kuin istahtaa selaamaan vanhoja ruokalehtiä. Viimein löytyi tämän vuoden ensimmäinen Viini –lehti ja sieltä fenkoli-avokadosalaatilla höystetty fenkolikeitto. Sitä reseptiä ei (harvinaista meiltä) tarvinnut edes tuunata, vaan laitettiin soppaa kahdelle puolikkain ainesmäärin ihan sellaisenaan. Tämä kylmä keitto sopii hyvin kesäisen hellepäivän ruoaksi, mutta tätä voi nauttia myös niitä kauniita, aurinkoisia hellepäiviä odotellessa. 



Fenkolikeittoa ja fenkoli-avokadosalaattia
(resepti neljälle)

keitto
2 fenkolia
1 salottisipuli
1 valkosipulinkynsi
1 tl fenkolinsiemeniä
oliiviöljyä
muutama oksa timjamia
2 dl valkoviiniä
vettä
suolaa ja pippuria

Pilko fenkolit ja sipulit ohuiksi paloiksi. Lämmitä pannu ja paahda hetki fenkolinsiemeniä. Lisää oliiviöljyä, fenkoli ja sipulit. Laske lämpöä ja kuullota pehmeiksi matalalla lämmöllä. Lisää timjamit sekä valkoviini. Anna hetken hautua. Lisää vettä niin että kaikki pannulla oleva peittyy. Anna hautua 15-20 minuuttia. Soseuta tasaiseksi sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa. Mausta suolalla sekä pippurilla. Siivilöi ja jäähdytä. Tarjoile kylmänä fenkoli-avokadosalaatin kanssa siten, että kaadat ensin keiton lautasille ja sitten lusikoit salaatin kylmän keiton keskelle.

salaatti
2 fenkolia
2 avokadoa
puolikas kurkku
pieni pala inkivääriä
1 sitruunan mehu ja kuori
puoli punttia minttua
2 rkl oliiviöljyä
pistaasipähkinöitä
suolaa ja pippuria

Halkaise fenkolit ja leikkaa ohuiksi veitsellä tai mandoliinilla. Nosta kulhoon. Kuori avokadot ja kuutioi fenkolin sekaan. Pese ja halkaise kurkku. Leikkaa kurkusta pitkittäin ohuita suikaleita kuorimaveitsellä. Raasta inkivääriä ja purista raasteesta mehua kasvisten sekaan. Raasta joukkoon sitruunankuorta ja purista sekaan myös mehu. Hienonna mintunlehdet ja nosta salaatin sekaan. Lisää oliiviöljyä ja murskattuja pistaasipähkinöitä. Mausta suolalla sekä pippurilla ja sekoita.


5 kommenttia:

Minna kirjoitti...

Fenkoli on yksi suosikeistani niin tätähän on pakko kokeilla!

Tuli hieman huono omatunto tuosta alun kirjoituksesta - "mitä tänään ruoaksi". Minun elämäni on siltä osin helppoa kun voin vain avata tämän blogin ja kas, voin helposti valita mitä herkkuja tänään tehtäisiin. Kiitos siis teille työstänne!

Anonyymi kirjoitti...

Paahdetuista fenkolinsiemenistä tulee tosi kiva lisä moniin ruokiin. Keitto vaikuttaa namilta. Yksi lähistöllä asuva torimyyjä viljelee fenkoliakin ja myy niitä "tillivarsineen". Viime kesänä teimme monta fenkolikeittoa ja kerran yritin soseuttaa varretkin, mutta siitä ei ainakaan Bamixilla tullut mitään. Keitosta tuli niin kuituista, että se oli pakko ajaa siivilän läpi. Maku oli kyllä hieno.

Tuplaespresso kirjoitti...

@ Minna

Paljon kiitoksia. Tässähän ihan punastutaan tuollaisista kehuista...
Kommenttisi on ihan parasta mitä ruokabloggaajat voivat saada. Yritetään pitää tasoa yllä :)

@ luimupupu

Jotenkin fenkolin rakenne on niin puisevaa, että keittämälläkään sitä ei saa täysin sametinsileäksi keitoksi. Se on kuitenkin todella hienon makuinen kasvis, jota voisi käyttää nykyistä enemmänkin :)

Claudia & Elias kirjoitti...

Kuulostaapa herkulliselta, fenkoli on kyllä oiva vihannes! Täytyykin laittaa tämä reseptin korvan taakse, jotta kun tulee taas tuo ikuinen "mitä tänään syötäisiin" -ongelma, niin on ehdokas valmiina! :)

Tuplaespresso kirjoitti...

No nyt kun se oikea kesä ja helle on kai vihdoinkin tulossa, tässä on hyvä kylmän keiton resepti niiden perinteisten, ajo blancon, gazpachon ja kylmän kurkkukeiton lisäksi :)