perjantai 5. kesäkuuta 2015

Lahna suolakuoressa


Särkikaloihin kuuluva lahna on yksi Suomen yleisimpiä kaloja ja sitä esiintyy kaikkialla maamme vesialueilla Lappia lukuunottamatta. Jos tällaisen sattuu saamaan pyydykseen ongella, verkolla tai vaikka kaupan kalatiskiltä, kannattaa maistaa.viikon kala   21 / 33    lahna

Lahna, Abramis brama


Lahna on hyvä, kestävän kehityksen kotimainen ruokakala, joka rasvaisena kalana soveltuu erinomaisesti laitettavaksi uunissa. Kokonainen uunissa kypsennetty lahna on paitsi maukas, myös näyttävä koko perheen ruoka. Tällä kertaa kypsensin lahnan hieman välimerelliseen tyyliin suolakuoressa. Kookas lahna, vähintään puolitoistakiloinen, on parempi kuin pieni lahnan ruotoisuuden vuoksi. Vaikka aina muistetaan valittaa siitä, miten hauessa on paljon ruotoja ja y-ruotojen poistaminen on vaikeaa, lahnassa on vielä pahemmat ja monimuotoisemmat ruodot. Hauen y-ruodot ovat sentään "vain" kolmipiikkisiä, mutta särkikaloihin kuuluvassa lahnassa voi olla näköjään jopa 11-piikkisiä ruotoja. Kannattaa siis perata kypsä kala huolella siinä vaiheessa kun ryhtyy syömään sitä. 
Uunilahna suolakuoressa

1,7 kg            kokonainen, suomustamaton lahna
3 kg               karkeaa merisuolaa
muutama       rosmariininoksa
3                    sitruunanviipaletta
                      valkopippuria myllystä
hieman          hienoa merisuolaa

Uunilahnan tulee olla suomustamaton, sillä nahka suomuineen suojelee kalaa kypsennyksen aikana. Lahnasta poistetaan sisälmykset ja se huuhdellaan ja pyyhitään kuivaksi. Jos kyseessä on mätikala, voit kypsentää mätipussit kalan vatsassa. Siellä ankean harmaa mäti muuttuu oranssinruskeaksi herkuksi. Kalan vatsaan voi rouhitun valkopippurin lisäksi laittaa selkärangan tienoille hieman suolaa, vaikka kalaa muuten ei tarvitse suolata. 


Suolakuori suuresta suolamäärästään huolimatta maustaa kalan vain juuri sopivasti, mutta mitä paksumpi eli suurempi lahna on, sitä vähemmän paksuin osa suolaantuu ja siksi lisäsuola voi olla tarpeen.  Lisäksi vatsaonteloon tulee rosmariininoksat ja sitruunaviipaleet.

Levitä uunipellille ainakin sentin paksuinen kerros karkeaa merisuolaa. Aseta lahna suolapedille ja peitä se kokonaan suolalla. Tämän peittelyyn kului yhteensä 3 kiloa suolaa. 

Voit taputella suolaa kostealla kädellä peitellessäsi. Uunissa suola kovettuu kuoreksi, jonka sisällä kala kypsyy meheväksi. Laita pelti uuniin 200 asteeseen tunnin ajaksi. 

Nosta kala uunista ja napauta kuori rikki. Kuori nahka suolakuorineen vatsasta selkään päin varovasti niin, että suolaa ei turhaan putoile kuoresta kalalle.Keitetyt uudet perunat ja niiden kanssa voikastike uuden sipulin ja tillin kera täydentää tämän suomalaisen kesäruoan. Lisänä lautasella on voissa haudutettua horsmaa, johon löytyy resepti täältä.2 kommenttia:

Jenni kirjoitti...

Meillä verkkoon jääneet lahnat on yleensä savustettu. Täytyypä kokeilla joskus tällaistakin versiota, ettei suuremman saaliin tapauksessa ala aina samalla tavalla kokattu lahna kyllästyttää. :)

M kirjoitti...

Savulahna on todella hyvää ja meilläkin mökillä usein nautittua. Täällä kaupungissa pitää käyttää sitten muita konsteja.