maanantai 22. kesäkuuta 2015

Sadekelin kesäruoka on silliä ja siikliä


Perunan lajikkeella ON väliä. Onneksi viimeistään juhannukseen mennessä kypsyvät ensimmäiset kotimaiset Siiklit. Tähän asti kauppojen varhaisperunat ovat olleet lähinnä Timoa, joka suurimmaksi osaksi on ihan kelvollista, mutta silti siitä ja Siiklistä ei voi puhua samalla viikollakaan. Niin suuri makuero niillä on Siiklin hyväksi. Oma lukunsa on ollut ”nimetön” ruotsalainen varhaisperuna, joka ei maistu muulta kuin vetiseltä. Keväiset marokkolaiset ja espanjalaiset varhaisperunatkin ovat olleet laadukkaampia kuin tuo ruotsalaisperuna, joka, anteeksi vain, soveltuisi paremmin rehuperunaksi kuin ihmisravinnoksi. Mutta onneksi nyt kattilassa kiehui oikeaa kotimaista Siikliä. Se on hyvä juhannusruoka sillin ja muiden kalojen kanssa, vaikka ulkona sataisi kaatamalla.

Varhaisperunat pitäisi syödä mahdollisimman nopeasti maasta nostamisen jälkeen, sillä varhaisperuna on todellinen tuoretuote, jonka säilyvyys ja maku kärsivät siitä mitä enemmän perunaa käsitellään ja pakataan. Koskaan ei varsinkaan pitäisi ostaa valmiiksi pestyä varhaisperunaa.


Uusien perunoiden keittäminen

varhaisperunoita / "neitsytperunoita" / uusia perunoita
vettä
karkeaa merisuolaa noin 2-3 tl jokaista vesilitraa kohden
runsaasti tuoretta tilliä varsineen
talouspaperia
voita

Pese perunoista mullat pois. Jotkut raaputtavat niistä kuorenkin pois, mutta tuoreissa varhaisperunoissa on niin ohut kuori, että sen voi oikein hyvin syödä.

Kaada kattilaan sen verran vettä että se arviolta suunnilleen peittää perunat. Lisää suolaa 2-3 tl vesilitraa kohden. Kuumenna suolattu vesi kiehuvaksi, lisää pestyt perunat ja kiepauta tillistä kansi perunoiden päälle. Keitä perunat kypsiksi kevyesti poreilevassa vedessä. Vesi ei saa kiehua liian kovaa, etteivät perunat hajoa. Tarkkaa keittoaikaa on vaikea määritellä, sillä se riippuu perunoiden koosta ja lajikkeesta. Kokeile kypsyyttä terävällä haarukalla tai veitsenkärjellä. Kun perunat ovat melkein kypsiä, poista tillit ja kaada vesi pois.


Jätä perunat kattilaan, laita niiden päälle uudet tillit ja peitä parilla arkilla talouspaperia. Talouspaperi kerää höyryn, pitää lämmön kattilassa, perunoiden pinta kuivuu ja perunat kypsyvät tällaisen huokoisen kannen alla täydellisen kypsiksi.


Tarjoile uudet perunat voin ja kalojen kanssa.


Ei kommentteja: