maanantai 8. kesäkuuta 2015

Keitto varhaiskaalista portugalilaisittain


Varhaiskaali on hyvää ja terveellistä kevätruokaa. Siitä voi tehdä erilaisia salaatteja, coleslawta ja vaikkapa keittoa. Tässä keitossa on pieni portugalilainen twisti, sillä usein kaalikeitossa käytetyn jauhelihan asemesta tässä on chorizo –makkaraa. Koko juttu lähti siitä, kun Tuplaespresso kävi Herkussa ostoksilla ja siellä oli maistatuksessa paistettua chorizoa. Hän tuli kotiin makkarapaketin kanssa ja kokkisodan hengessä pyysi minua tekemään siitä jotain ruokaa, please. Meillä oli jääkaapissa kaali, joten päädyin tekemään niistä keiton. Lainasin koirilta yhden porkkanan antamaan lisäväriä ja kevätsipulinippu oli ostoskassissa. Niistä se sitten syntyikin. Jos olisimme Portugalissa, niin keitossa olisi lehtikaalia ja paikallista chouriçoa espanjalaisen serkkunsa asemesta.Chorizo-kaalikeitto

3 kpl (150 g) chorizoa viipaloituna
½ kg              varhaiskaalia ohuina suikaleina paloiteltuna lusikkaan sopiviksi paloiksi
3                    kevätsipulia viipaleina
1                    porkkana kuorittuna ja viipaloituna
1                    lihaliemiamme
nokare           voita
1 l                  kuumaa vettä
1 tl                kuivattua meiramia


Viipaloi makkarat ja paista ne rapeiksi pannulla. Suikaloi ja paloittele kaali ja viipaloi porkkana sekä sipulit. Laita nokare voita kattilaan ja kuullota siinä hetki porkkanaa ja sipulia. Laita kaalisuikaleet niiden päälle ja kaada pari desiä kuumaa vettä kattilaan. Anna kiehua niin kaali painuu kasaan kattilassa. Lisää loppu vesi, meirami ja liemikuutio. Kun vesi kiehuu lisää makkarat ja anna kiehua viitisen minuuttia kunnes kaali on sopivan kypsää – ei vielä pehmeää mössöä. Siinä se. Bom apetite.


2 kommenttia:

viv kirjoitti...

Oi nam! Tää ei voi olla muuta kuin hyvää. Meillä on mennyt varhaiskaalia tänä keväänä (tai no, kesänä)toistaiseksi vain salaatin muodossa mutta kyllä kypsennettykin kaaliruoka jo maistuisi! Vaikka just keittona, lehtikaaleja odotellessa. :)

M kirjoitti...

Näillä "kesä"keleillä maistuu välillä lämmin keittokin :)