lauantai 27. kesäkuuta 2015

Kaalikääryleet varhaiskaalista kaakkois-aasialaisin täyttein


Tässä on varhaiskaalikääryleet Vietnamilaiseen, Thaimaalaiseen tai muuten vaan Kaakkois-aasialaiseen tapaan tehtynä.  Finland meets Asia. Kotimainen varhaiskaali on hyvää, edullista, terveellistä ja sitä paitsi myös maittavaa sesonkiruokaa. Kaaliin voi kääriä myös kaukomaisia vivahteita, jonka kaikki raaka-aineet on kuitenkin saatavissa hyvin varustetuista ruokakaupoista koko maassa.


Varhaiskaalikääryle possulla ja katkaravuilla täytettynä

1                    reilun kokoinen varhaiskaali (tai kaksi pienempää)
300 g             possun jauhelihaa
150 g             sulatetettuja  ja kuiviksi puristeltuja katkarapuja
1 tl                sriracha chilikastiketta
2 rkl              sweet chili –kastiketta
2                    kevätsipulia tai uuden sadon kotimaista sipulia
½ - 1 ruukkua   tuoretta korianteria
1-2                valkosipulin kynttä
1                    mieto punainen chilipalko
1 !/2 rkl         kalakastiketta
1 rkl              osterikastiketta
1 dl                thairiisiä tai muuta pitkäjyväistä riisiä
                      juoksevaa hunajaa
                                                          
Valuta kuiviksi katkaravut, laita ne kulhoon, johon lisäät sweet chili kastikkeen ja srirachan. Sekoita ne ja anna maustua 15 minuuttia. Keitä riisi ohjeen mukaan.

Kiehauta isossa kattilassa vettä. Poista kaalista kantaosa ja poista huonokuntoiset päällimmäiset lehdet.   Irrota varovasti kaalin päältä suurimmat  lehdet niin, että ne eivät rikkoonnu. Jos kaali on kovin ”kähäräinen”, eivätkä lehdet irtoa ehjinä, niin upota koko kaalinkerä kiehuvaan veteen hetkiseksi ja yritä uudelleen. Kun olet saanut lehdet irti toisistaan upota ne kattilaan kiehuvaan veteen noin kahdeksi minuutiksi. Käytä grillipihtejä tai reikäkauhaa kun nostat lehdet pois kattilasta. Laita ne hetkeksi valumaan lävikköön ja siirrä siitä työtasolle vaikka voipaperin päälle. Leikkaa terävällä veitsellä lehtiruoti ohuemmaksi, jotta kääriminen olisi helpompaa.

Viipaloi sipuli, ja chili, josta siemenet on poistettu ja hienonna valkosipuli. Laita jauheliha kulhoon, lisää sipuli, valkosipuli, chili, kalakastike ja osterikastike sekä keitetty ja jäähdytetty riisi samoin kuin katkaravut, jotka on karkeasti hienonnettu, ja sekoita niistä täytemassa.

Levitä kaalinlehti työtasolle ja laita sille täytettä.  Kääri rullaksi ja laita rullat uunivuokaan. Valele rullat juoksevalla hunajalla ja  kypsennä 200 ˚C uunissa noin tunnin ajan. Anna kääryleiden hiukan jäähtyä ja vetäytyä vartin verran ennen ruokailua. Sweet chili -kastiketta voi myös käyttää näille dippikastikkeena..2 kommenttia:

Lapastaivas kirjoitti...

Kuulostaa ja näyttää herkulliselta. Näitä kääryleitä on ehdottomasti kokeiltava.

M kirjoitti...

Mukavia uusia makuja tutun näköisessä kääreessä.