sunnuntai 21. kesäkuuta 2015

Hevosvartaita ja kasviksia grillissä, satoi tai paistoi


Satoi tai paistoi, grillin ääreen on päästävä kesällä, varsinkin juhannuksena. Pähkäillessämme grilliin laitettavan proteiinin laatua muistin yhtäkkiä, että meillä on pakasteessa hevosenfileetä; pari heppapihviä ja saman fileen kapeampaa päätä vähän pienempinä paloina. Niistä tulee hyvät vartaat. Salaatin ja muun grillattavan sekä jälkiruoan osuuden poimin Hakaniemen hallista Merja Valon vihannesmyymälästä. Vaikka sade lopulta kaikista ennusteista huolimatta jäi juhannusaattona täällä kokonaan tulematta, ilma oli sen verran viileä että varmuuden vuoksi ruoat kuitenkin kannettiin ulkogrilliltä sisätiloissa nautittaviksi. Stadin ahneille ja nopeille lokeillekaan ei näin tullut kiusausta lennähtää räystäälle norkoilemaan makupaloja. Näin jälkeenpäin ajatellen olisi ehkä sittenkin tarjennut syödä ulkona, mutta onhan tässä vielä kesää jäljellä.

Kaikki grillattava valmistettiin mahdollisimman yksinkertaisesti ilman mitään marinadeja tai monimutkaisia maustesekoituksia, jotta ainesten oma maku korostuisi. Mauste"kastikkeena" käytimme karhunlaukkavoita, jonka vieno valkosipulisuus toimikin todella hyvin kaikkien grillikasvisten ja hevosenlihan kanssa. Suurimmat ennakkoluulot kohdistuivat litteisiin persikoihin, jotka tuoreina tuoksahtivat voimakkaan parfyymisilta. Grillauksen jälkeen ne kuitenkin olivat juuri se juttu, joka teki annoksesta täydellisen (kukas sen kissan hännän nostaisi...). Ruokajuomana oli punaviini, kalifornialainen Gnarly Head.


'
Helppoa ja herkullista grillattavaa, fileetä rosmariinivartaassa

puuvartisia rosmariininoksia (5 kpl)
(750 g) noin 150 g hevosenfileetä ruokailijaa kohden pingispallon kokoisina (tai sinne päin) paloina
suolaa
valkopippuria

Nypi rosmariininoksista alemmat lehdet ja jätä vain töyhtö varren päähän. (Säästä irrotetut lehdet muuhun maustamiseen.) Leikkaa kannat teräviksi ja pujottele jokaiseen oksaan muutama lihanpala. Mausta suolalla ja valkopippurilla ja grillaa vartaat sopivan kypsäksi ruokailijoiden oman maun mukaan. Rosmariini on paitsi kauniin näköinen, se myös antaa lihalle juuri sopivasti makua.


8 – 10 herkkusientä
4 – 5 viipaletta pekonia
sinihomejuustoa

Irrota herkkusienten jalat ja täytä kolot sinihomejuustolla. Leikkaa pitkät pekoniviipaleet kahtia ja kierrä herkkusienten ympärille siten, että pekoni peittää homejuuston. Kiinnitä pekoniviipaleet sienen läpi työnnetyllä cocktailtikulla. Grillaa sieniä kunnes pekoni on sopivasti kypsynyt. Vahdi ettei juusto pääse valumaan ulos.

1 isohko munakoiso
suolaa

Leikkaa munakoiso noin sentin paksuisiksi viipaleiksi ja levitä ne voipaperille vierekkäin. Ripottele viipaleille hiukan suolaa ja odota puolisen tuntia kunnes viipaleiden pinnalle on muodostunut pisaroita. Pyyhi kosteus talouspaperilla ja grillaa viipaleet. Mausta lautasella karhunlaukkavoilla.

1 iso kukkakaali

Leikkaa kukkakaalista noin sentin paksuisia viipaleita sen verran kuin siitä voi niin että kukinnot ovat kannassa kiinni. Leikkaa isot viipaleet vielä keskeltä kahtia. Grillaa kukkakaali ruskeaksi molemmin puolin. Mausta lautasella karhunlaukkavoilla.

5 – 6 litteää persikkaa

Halkaise persikat ja poista kivi. Grillaa persikanpuolikkaat pehmeiksi.



Karhunlaukkavoi

150 g voita
suolaa maun mukaan
2 rkl hienonnettua karhunlaukkaa

Pehmitä voi ja sekoita joukkoon hienonnettu karhunlaukka sekä suola. Muotoile voista pötkö ja kierrä se tiukasti muovikelmun sisään. Laita maustevoipötkö jääkaappiin pariksi tunniksi jähmettymään. Leikkaa pötköstä karhunlaukkavoinappeja lautaselle grilliruoan päälle sulamaan.



Juhannussalaatti

1 ruukku friseesalaattia
50 g babypinaattia
pieni rasia erilaisia pieniä salaatinversoja
yksi nyrkin kokoinen kukkakaali
yksi avomaankurkku
20 miniluumutomaattia
yksi uusi sipuli varsineen viipaleina
puolikkaan granaattiomenan siemenet
kourallinen villiparsan kukintoja
kourallinen murskattuja saksanpähkinöitä
kourallinen pinjansiemeniä
syötäviä kukkia (orvokkeja, samettikukkia tms)
salaatinkastike
puolikkaan sitruunan mehu
1-2 tl valkoviinietikkaa
1 dl oliiviöljyä
1 tl sokeria
1 tl suolaa
valkopippuria myllystä
0,5 tl valkosipulijauhetta
1 linnunsilmächili murskattuna


Juhannuksen kukkakimppu

Ei kommentteja: