keskiviikko 7. toukokuuta 2014

Kesän parhaat rimpsut Annan tapaan



Taloyhtiön grilliosuuskunnan grilli on ollut pihalla kohtalaisen ahkerassa käytössä siitä lähtien kun ”osuuskunta” viime elokuussa perustettiin. Meidän toukokuun grillaukset käynnistyivät ribseillä, tai kuten niitä myös kutsutaan, rimpsuilla ja tahmealla kastikkeella. Sain tyttäreltäni viime syksynä reseptin, jonka mukaan tehdyt rimpsut olivat hänen mukaansa otsikon mukaisesti kesän parhaat. Kokeilimme reseptiä viime lauantaina ja reseptin laatijan luvalla paljastan näiden herkullisten grillattujen porsaanluiden ja tahmean kastikkeen salaisuuden.



Kesän parhaat rimpsut

Sticky sauce rimpsuille
1                    salottisipuli silputtuna
2                    pientä valkosipulin kynttä hienonnettuina
1                    punainen chili (väkevyysluokka 3)
2 dl                coca colaa (sis. sokeria – ei zero)
1 dl                ketsuppia
2 rkl               soijakastiketta
4 rkl               fariinisokeria

Kuullotetaan sipulit ja chili öljyssä, lisätään muut ainekset ja keitellään noin tunnin ajan sillä aikaa kun lihat ovat uunissa. Haluttaessa kastikkeen voi lopuksi ajaa sauvasekoittimella tasaiseksi. Alkuperäisessä ohjeessa oli ½ chilipalkoa, mutta koska tällä aterialla ei ollut mukana lapsia, päätin laittaa ihan kokonaisen chilipalon. Fuskasin myös kastikkeen sileäksi ajossa ja käytin sellaisenaan. Chilin paloissa on toki keittämisen jälkeenkin sen verran makua, että sauvasekoittimella kastikkeen maku on läpeensä tasainen eikä tule ylläreitä, varsinkaan lapsiperheessä. Maustaminenhan tapahtuu  aina oman ja muiden syöjien maun mukaan. Jos kastikkeesta tulee kovin paksua, voi sitä ohentaa lisäämällä oliiviöljyä, kuten minäkin tein.

Rimpsut (kahdelle reilu kilo)
Mausta rimpsut suolalla ja valkopippurilla ja laita ne 125-asteiseen uuniin 2 tunnin ajaksi. Koska minulla ei ollut kiire, annoin niille jatkoaikaa tunnin sadassa asteessa.
Kun on aika viimeistellä herkku tarjolle, sivellään kastiketta lihojen pintaan ja grillataan (sivelyä jatketaan grillatessa) eli kuumennetaan tarjoilukuntoon grillissä. Ihanan tahmaista. Lihathan ovat jo kypsiä, joten varo liian kuumaa grilliä. Kastikkeen sokeri palaa liian kuumassa.



Grillatut maissintähkät

Kaupasta vakuumipakattuja maissintähkiä sopiva määrä syöjäporukan mukaan. Minimissään yksi per nenä. Valmiiksi esikeitetyt maissit grillataan pinnaltaan kauniin värisiksi ja kun ne tarjotaan, niin niitä voi itse kukin sivellä vaikkapa tällaisella maustevoilla:

Maustevoi maissintähkille

100 g             voita huoneenlämpöisenä
1                    valkosipulinkynsi raastittuna
                      hienoa merisuolaa
mausteita,kuten esimerkiksi cajunmaustesekoitusta, cayennepippuria tai chilimaustesekoitusta maun mukaan

Sekoita mausteet voihin ja sivele maustevoita grillatuille maissintähkille.

 
Kun ribseissä ja maissintähkissä on näin runsaasti makua, salaatin pitää vastaavasti olla mahdollisimman raikas – kuten tämä salaatti.

Vihertävä varhaiskaali-avokadosalaatti

1                    fenkoli ohuina viipaleina
puolikas         punasipuli ohuina viipaleina
noin 250 g     suikaloitua varhaiskaalia
kourallinen    hienoksi leikattua korianteria
kourallinen    hienoksi leikattua lehtipersiljaa
kourallinen    hienoksi leikattua basilikaa
2 rkl               limettimehua
2 rkl               oliiviöljyä
2 rkl               crème fraichea
1 rkl               juoksevaa hunajaa
ripaus            suolaa
hiukan           mustapippuria myllystä
1                    avokado
tilkka             limettimehua

Sekoita isossa kulhossa fenkoli, punasipuli ja varhaiskaali. Jos fenkolissa on vihreää töyhtöä, silppua sekin salaatin joukkoon. Painele aineksia perunasurvimella tms jotta kaali alkaa hiukan mehustua.

Sekoita toisessa kulhossa korianteri, lehtipersilja, basilika, limettimehu, oliiviöljy sekä crème fraiche keskenään. Mausta hunajalla, suolalla ja mustapippurilla maun mukaan. Lisää tämä kastike kaalisalaatin joukkoon, sekoita hyvin ja laita kulho jääkaappiin pariksi tunniksi ennen käyttöä.

Juuri ennen tarjoilua halkaise avokado, poista siemen ja kuori. Leikkaa toinen puolikas avokadoa ohuiksi viipaleiksi, toinen puolikas pieniksi paloiksi. Purista päälle hiukan limettimehua, sekoita pienet palat salaatin joukkoon ja nosta viipaleet salaatin pinnalle.


Ei kommentteja: