sunnuntai 11. toukokuuta 2014

Haukea à la Homburg
Mikä onkaan mukavampaa kuin vastata puheluun, jonka soittaja kysyy, haluammeko auttaa häntä pääsemään eroon viikonlopun valtavasta kalansaaliista. Näin kevään korvalla kala todella liikkuu ja käy pyydykseen.


Muistimme vanhan haukiklassikon, Homburgin hauen, ja päätimme laittaa ensin parista pienemmästä fileestä sitä. Ruokalajin nimen alkuperälle en löytänyt mitään selitystä. mutta aikoinaan ravintoloissakin tarjotusta klassikosta on kyse.Haukea á la Homburg

2                    haukifilettä (noin 500 g)
                      suolaa
                      cayennepippuria
½                   sitruunan mehu
50 g               juustoraastetta
50 g               voisulaa
1                    munankeltuainen
1 – 1 1/2 dl    kermaa
n. 1 rkl           korppujauhoa

Mausta haukifileet suolalla ja pippurilla. Vanhoissa resepteissä on käytetty valkopippuria, kuten minäkin olen ennen tehnyt. Tällä kertaa kokeilin saada vähän lisämakua hauelle ja vaihdoin pippurin hieman tulisemmaksi. Toimi oikein hyvin. Puristin sitruunamehun fileiden päälle. Annoin maustua noin puolen tunnin ajan työpöydällä voidellussa uunivuoassa. Kaadoin voisulan kaloille ja ripottelin päälle juustoraasteen. Juustoraasteena käytin vanhaa goudajuustoa, joka on voimakkaamman makuista kuin tavalliset kermajuustot ja myös se antoi lisämakua ruokaan. Sekoitin keskenään munankeltuaisen ja kerman ja lisäsin sekoituksen uunivuokaan. Vielä korppujauhoa pinnalle ja kala oli valmis uuniin. Uuni 200 asteeseen ja kala siellä noin 20 minuuttia. Tarkkaile pinnan väriä. Liian pitkä kypsytys sitkistää kalaa.

 Vanhoissa resepteissä kehotetaan valelemaan kalaa paiston aikana pannun nesteellä. Jos kalafilee on kovin paksu eli isosta hauesta, niin tämän voi tehdä. Meillä kalat hautuivat hyvin ilman valeluakin.

Lisäkkeiksi perunaa ja höyrytettyä pinaattia. Nam. Kuka sanoo, että haukea ei muka voi syödä?! Mutta koskaan ei jaksa lakata ihmettelemästä, miten pieneksi 100 grammaa pinaattia kutistuu, kun se höyrytetään.
2 kommenttia:

Sari - CampaSimpukka kirjoitti...

Joku muistikuva tuli mieleen, että sauvajyvänen olisi tehnyt tuon nimistä ruokaa ja olikin!http://sauvajyvanen.blogspot.fi/2012/02/hampurin-hauki.html :)

M kirjoitti...

Sauvajyväsen keittiössä tunnetaan monenlaiset klassikot, kuten tämäkin. Koskimies-Somersalon Keittotaidossa vuodelta 1932 tämä ruokalaji on hakemistossa nimellä Hampurinhauki ja reseptin otsikko on Homburgin hauki tai -kuha.