maanantai 12. toukokuuta 2014

Lohihunnutettu haukimureke on juhlaruokaaKoska lahjaksi saamistamme tuoreista haukifileistä tuli meille hienosti kaksi ateriaa (ja vähän ylikin), päätimme toisena versiona tuunata haukimurekkeen uuteen uskoon täyttämällä sen parsalla ja käärimällä sen graaviloheen. Haukimurekkeen resepti on vanha tuttumme, lisukkeet ovat bling blingiä sille.


Graaviloheen kääritty haukimureke parsatäytteellä

500 g             jauhettua haukea (Wagner sanoisi hauhta)
100 g             pehmeää voita
1,5 tl             suolaa
                      cayennepippuria
                      valkopippuria myllystä
2                    munankeltuaista
2 dl                kermaa
2 tl                 vehnäjauhoa
1 puntti         ohutta vihreää parsaa
n.450 g          erittäin ohuita, mahdollisimman leveitä graavilohiviipaleita

Jos jauhat itse kalan, jauha se ainakin kahteen kertaan, ensin karkeammalla terällä ja sitten hienommalla terällä. Kalakauppiaat jauhavat sinulle halutessasi/tilatessasi hauen valmiiksi. Sekoitin pehmenneen voin jääkaappikylmään kalamassaan ja maustoin sen suolalla, cayennepippurilla ja valkopippurilla ja sekoitin huolellisesti. Vatkasin toisessa kulhossa keltuaiset, vehnäjauhon ja kerman sekaisin. Mausteet voi lisätä myös tässä vaiheessa. Sitten sekoitin massat yhteen ja laitoin jääkaappiin odottamaan.

Visuaalisista syistä valitut ohuet ja pitkät parsat kuoritaan ja esikypsennetään suolan ja sokerin kera 5 minuutin ajan ja valutetaan huolellisesti, jotta ylimääräinen neste saadaan pois. Nuput irrotetaan parsoista ja käytetään murekkeen koristeluun.

Murekevuoka/leipävuoka vuorataan ensiksi voipaperilla. Sen jälkeen vuoka vuorataan lohiviipaleilla poikittain niin, että pohja ja sivut ovat peitossa ja ylimenevät lohiviipaleiden osat roikkuvat  vuoan reunoilla.

Täytä vuoka laittamalla aluksi kalamassaa pohjalle lohien päälle. Sitten pituussuuntaan vuokaan muutama parsatanko, sitten massaa niin, että parsat peittyvät. Uusi kerros parsaa, lisää massaa, parsakerros ja lisää massaa. Jos teet isomman määrän, toista kerroksia kunnes vuoka on täynnä. Päällimmäinen kerros on kalamassaa. Käännä lohiviipaleiden ulkona olleet osat vuoan päälle ja peitä lopuksi vuoka voipaperilla.


Kypsennä uunissa vesihauteessa 185 astetta, 1 tunti, ja anna vuoan jäähtyä ja murekkeen tekeytyä. Laita tarjoilukulho tms. ylösalaisin murekevuoan päälle kuten keikauskakussa ja käännä vuoka ylösalaisin. Tee tämä tiskialtaan päällä siltä varalta, että vuoassa on runsaasti nestettä. Jäähdytä, viipaloi ja tarjoile mureke tai jäähtymisen jälkeen laita jääkaappiin kylmään.

Kyytipojaksi varhaisperunaa, uppomuna ja hollandaisekastiketta. Kaikki maut toimi yhteen loistavasti. 

Sen verran olisi ollut keittiöön reklamoitavaa, että uppomuna oli päässyt kypsymään hiukan liikaa. Mutta kenelle olisin valittanut muulle kuin itselleni…
 

 

Ja mitä ei jaksa yhdellä aterialla, maistuu hyvältä leivän päällä seuraavana päivänä.Ei kommentteja: