keskiviikko 28. toukokuuta 2014

Rosmariinikorput




Kaikki ovat varmasti kuulleet sen hyvän neuvon, että jos koko leipää ei ehdi syödä tuoreena, loput voi kuivattaa krutongeiksi tai korppujauhoiksi. Ohuina viipaleina kuivattu ruisleipä on kyllä oikein hyvää, mutta mieluummin syön leivän tuoreena. Leipää voi kuitenkin tehdä myös ihan korppujen takia. Yksi lempimausteistani on rosmariini ja sillä maustoin nämä korpuiksi leipomani pikkupatongit (jotka olisi tietysti voinut syödä myös ihan patonkeina...).



Rosmariinikorput
(40-50 korppua)

2,5 dl maitoa
2-3 tl hienonnettua rosmariinia
25 g tuorehiivaa
2 dl hiivaleipäjauhoa
0,5 dl öljyä
2 tl suolaa
0,5 tl sokeria
1 muna
6 dl vehnäjauhoa
lisäksi
2 rkl öljyä
1 tl hienonnettua rosmariinia

Sekoita keskenään maito ja mahdollisimman hienoksi (morttelissa) jauhettu rosmariini. Kuumenna seos kiehumispisteeseen ja anna jäähtyä kädenlämpöiseksi. Näin saat mausteista irti enemmän kuin vain sekoittamalla ne kädenlämpöiseen maitoon. Kun maito on jäähtynyt noin 37 –asteiseksi, liuota joukkoon tuorehiiva. 

Sekoita toisessa kulhossa keskenään öljy, hiivaleipäjauho, suola sekä sokeri ja lisää näin syntynyt tahna maidon joukkoon. Vatkaa hyvin sekaisin. Lisää kananmuna sekä 2 dl vehnäjauhoa ja vatkaa hyvin. Alusta taikinaan loput jauhoista ja jatka taikinan vaivaamista ainakin 10 minuuttia. Jätä taikina lämpimään paikkaan liinan alle kohoamaan noin tunniksi.

Leivo taikinasta kolme samankokoista, leivinpellin pituista ”patonkia” ja anna niiden vielä kohota liinan alla noin puoli tuntia. Kypsennä kohotetut patongit (ilman voitelua yhtään millään) 200 asteessa noin 15-20 minuuttia. Jäähdytä leivät.

Leikkaa patongit noin sentin paksuisiksi viipaleiksi ja asettele ne uunipellille. Sekoita keskenään pari ruokalusikallista öljyä ja teelusikallinen hienonnettua rosmariinia. Sivele jokaisen korpun päälle hiukan rosmariiniöljyä. Kuivata korppuja 125-asteisen uunin keskitasolla ensin noin 20 minuuttia. Sitten käännä korput ja madalla uunin lämpö 50 asteeseen. Kuivaa korppuja vielä parin tunnin ajan.



2 kommenttia:

Katja kirjoitti...

Itsekin tykkään tosi paljon rosmariinista, joten nämä korput olisi varmasti ihania.:) Kyllä sitä kaiken leivän pyrkii syömään aina heti tuoreena, mutta näitä korppuja voisi tosiaan tehdä ihan varta vasten.:)

Tuplaespresso kirjoitti...

Rosmariinin lisäksi voisin kuvitella, että timjamilla tai rakuunallakin tulisi aika hyviä korppuja. Ja pizzanmakuisia saisi maustamalla leivän oreganolla :) Ensi kerralla pitää kokeilla kuivattua ruohosipulia.