torstai 26. joulukuuta 2013

Kun bataatti korvasi lantun
I'm dreaming of a white christmas... ja tänä jouluna se todella jäikin vain haaveeksi. Mutta ei se mitään: kaihtimet kiinni ja kynttilät palamaan, niin kukaan ei huomaa katsoa ulos (paitsi kun pitää lähteä ulkoiluttamaan koiria...)


Vietimme jouluaaton vaihteeksi nuorison luona, jonne mekin veimme muutamia jouluruokia. Kun isompi porukka kokoontuu yhteiseen joulupöytään, emännän ei pitäisi joutua tekemään kaikkea yksin, vaan muutkin voivat osallistua parhaansa mukaan - ja kyllä kaikki osallistuivatkin. Meiltä joulupöytään matkasi mm rosolliainekset, kotijuusto, ”sorsapuiston” silakat sekä bataattilaatikko, joka korvasi tänä jouluna lanttulaatikon. Bataattilaatikko on enemmän nuorison makuun kuin lanttulaatikko. Lanttu on jo pitkään ollut aivan liian vähän käytetty juures ja täytyy myöntää, että se saattaa olla hiukkasen liian voimakkaan makuinen oudokseltaan kerran vuodessa maistettavaksi. Bataattilaatikon ohje oli sovellettu vanhasta lanttulaatikkoreseptistäni eli pääraaka-aine vaihtui ja mausteeksi lisäsin hiukan inkivääriä, mutta muutoin resepti oli kutakuinkin sama vanha.Bataattilaatikko

1,5 kg bataattia
1 dl korppujauhoa
3 dl kermaa
3 munaa
1 tl suolaa
2 rkl tummaa siirappia
0,5 tl jauhettua inkivääriä
hiukan jauhettua muskottipähkinää
päälle korppujauhoa ja voinokareita

Keitä kuoritut, paloitellut bataatinpalat kypsiksi miedosti suolalla maustetussa vedessä ja soseuta palat tai käytä kaupan valmista bataattisosetta.

Turvota korppujauhot kermassa, vatkaa munat kevyesti ja lisää kaikki bataattisoseeseen. Mausta suolalla, siirapilla, inkiväärillä sekä muskottipähkinällä ja sekoita hyvin. Kaada voideltuun uunivuokaan (annoksesta tulee kaksi 1,5 litran alumiinivuokaa), ripottele päälle korppujauhoja ja muutama pieni voinokare. Paista uunissa 175 asteessa noin 60-75 minuuttia.

Vielä hiukan korppujauhoa sekä voinokareita ja sitten uuniin. Jos bataattilaatikon haluaa pakastaa, se kannattaa ensin paistaa ja pakastaa vasta sitten.

2 kommenttia:

Jael kirjoitti...

En ole suuri laatikkojen ystävä,mutta bataatti on kyllä mainio aines (ja parempi...) sellaisiin!

Tuplaespresso kirjoitti...

Niin se suomalainen jouluperinne muuttuu ;)