sunnuntai 22. joulukuuta 2013

Silakkaa Sorsapuiston silakoiden tapaan
Kaloilla on taipumus kasvaa vielä kuoltuaankin, sanoi pakinoitsija aikoinaan: aamulla uistimella saatu puolen kilon hauki painaa iltapäivällä jo kaksi kiloa. Silakka käyttäytyy toisin. Hallista ostettu silakkakilo painaa marinointivaiheessa enää noin kolmanneksen alkuperäisestä. Miksi? Kun poistetaan pää, sisukalut ja selkäruoto, painoa on enää jäljellä puolet alkuperäisestä. Sitten yritetään poistetaan nahka, ja näin ollen jäljellä on enää reilu kolmannes  m.o.t. Jos haluaa fuskata, voi ostaa valmiita fileitä. Sen, minkä maussa häviää, sen vaivassa säästää. Tai sinne päin. Jos lopputuloksen laadulla ei ole väliä, voi fileet jättää nahallisiksikin. Sitten pitää vaan keksiä uusi nimi, sillä nahallisuus ei tee oikeutta alkuperäiselle reseptille.


Siis reseptiin, joka on tamperelaisklassikon, Sorsapuiston silakoiden, vahvasti inspiroima. Pohjana toimi Pro Kalan sivuilla netissä oleva, Ulla-Maija Tantun Silakka –nimisestä kirjasta oleva resepti. Aikoinaan Tampereelta Ravintola Sorsapuiston grillistä saamani resepti on muuttojen ja puutteellisen arkistoinnin seurauksena joutunut hukkateille. Ehkä se joskus vielä löytyy. Sorsapuiston silakka on nimisuojattu ja se on ravintolan omistajasuvun hallussa. Ilmeisesti siitä syystä Tasavallan Presidentin itsenäisyyspäivän vastaanotolla Tampere-talolla tarjottiin silakkaa Sorsalammen tapaan.


Silakkaa Sorsapuiston silakoiden tapaan

650 g             nahattomia silakkafileitä
Etikkaliemi
1 l                  vettä
2,5 dl             väkiviinaetikkaa
1,5 rkl            suolaa
Sinappikastike
1 rkl               kotitekoista sinappia (alkuperäinen sinappi oli Sinetti –sinappia, jota ei enää ole markkinoilla)
1 dl                rypsiöljyä
3 rkl               sokeria
0,5 rkl            suolaa
½ tl                valkopippuria myllystä
3 rkl               valkoviinietikkaa
0,5 dl             vettä
reilusti           silputtua tilliä (tuore kotimainen kesätilli olisi parasta ja jos sitä on pakkasessa, niin sopii erinomaisesti tähän)


 
Silakoista poistetaan pää, sisälmykset ja nahka. Etikkaliemi sekoitetaan ja silakat saavat olla siinä yön yli.

Sinappikastikkeeseen käytin omaa kotitekoista makeaa ja väkevää sinappiani, jossa sekoitussuhde on 1 osa sinappia ja 3 – 4 osaa sokeria.  Sinappi ja etikka kulhoon ja ne vatkataan sekaisin. Joukkoon lisätään öljy vähin erin, jotta se emulgoituisi kunnolla. Lopuksi lisätään sokeri ja muut mausteet.

Hyvin etikkaliemestä valutetut silakkafileet ladotaan kerroksittain tarjoilussakin käyttämääsi astiaan tillin ja sinappikastikkeen kera. Aluksi astian pohjalle ohut kerros kastiketta. Silakat saavat maustua vähintään kaksi päivää, mutta parhaimmillaan maku on 4 – 5 päivän kuluttua.

Alkuruokana tai pikkusuolaisena keitettyjen perunoiden kera tai koska vaan tummalla ruisleivällä.

Edit: Vaikka nyt ei olekaan silakan kutuaika, joissain tyttösilakoissa oli pikkuisen mätiä. Perkaaja sai maukkaan palkkion, kun paistoi mädit pannulla, suolasi ja valkopippuroi sekä nautti herkun saaristolaisleivän päällä.

6 kommenttia:

Jonna kirjoitti...

Aika samanlaisella ohjeella tehdään meilläkin joulun sinappisilakat. Ja tunnustan, fuskaan ja ostan valmiina fileinä. Nahanpoisto anoppi on opettanut hyvät niksit ja muutaman joulun harjoittelun jälkeen ne lähtevät nätisti.

Tuplaespresso kirjoitti...

Joka paikasta ei edes saa kokonaisia silakoita, ainoastaan fileitä :)
Mutta, mun puolestani joulupöydässä ei tarvitse olla edes kinkkua, kunhan on monenlaista kalaa, silakkaa, silliä, siikaa, lohta, nam!

Heidi - Kärähtäneet kirjoitti...

Sinappisilakat ovat parhautta, kuuluvat myös meillä erottamattomasti joulupöytään. Kotitekoisesta sinapista saa ihanan tymäkät kalat! :)

Tuplaespresso kirjoitti...

Sanotaan, että silakat on pieniä joulukaloiksi, mutta ei se haittaa jos niitä on tarpeeksi ;)

Maagi kirjoitti...

Alkuperäinen sinappi ei suinkaan ollut Sinetti Sinappia (jota muuten on yhä saatavilla) vaan Saarioisten sinappi, jonka tekeminen loppui jo viime vuosituhannella.

Tuplaespresso kirjoitti...

@ Maagi
Kiitos tiedosta. Mistä olet saanut alkuperäisen reseptin?