tiistai 7. toukokuuta 2013

Roseepaistettua sorsaa portviinikastikkeessa



Vilkaisu pakastimeen kertoi, ettei täällä ihan heti olla kuolemassa nälkään. Otettiin jääkaappiin sulamaan Vanhan Kauppahallin Markkasen lintumyymälän tammikuisen loppuunmyynnin viimeiset sorsat. Samasta paikasta tarttui silloin mukaan myös tölkki Puljongin  lintu demi-glacea, josta saa mainion kastikkeen. Sorsanrinnoille olisi voinut valmistaa riistakastikkeen myös lintujen rangoista, mutta ne säästettiin seuraavan päivän ateriaan (Chili con sorsa). Yhdestä sorsasta tulee ihan mukava annos kahdelle. Kahdesta sorsasta pitää keksiä kaksi ruokaa. Aloitetaan rintalihoista.

Roseepaistettua sorsaa ja portviinikastiketta

sorsa
1-2 sorsanrintaa syöjää kohti
suolaa
mustapippuria
hiukan voita

Sulata pakastetut sorsat hitaasti jääkaapissa. Ota huoneenlämpöön tuntia ennen paistamista. Leikkaa rintalihat irti nahkoineen. Paista sorsanrintoihin väri ensin nahkapuoli alaspäin pannulla, käännä ja mausta paistopinta suolalla ja pippurilla. Kun toinenkin puoli on paistunut, mausta ja laita sorsanrinnat uuninkestävään astiaan. Työnnä rintalihan keskelle paistolämpömittari ja kypsennä uunissa 180 asteessa muutama minuutti kunnes sisälämpötila on 60 astetta. Näin linnusta tulee kauniin rosé eikä se sitkisty tai sen maku muutu. Anna vetäytyä muutama minuutti foliossa tai, jos haluat rapeamman nahan, ihan vaan leikkuulaudalla. Tarjolle asetettaessa leikkaa rinnat 5-6 viipaleeksi.

portviinikastike
4 dl lintu demi-glacea
5 cl portviiniä
tuoretta timjamia jos on, kuivattukin käy
nokare sinihomejuustoa
1 tl mustaherukkahyytelöä
valkopippuria
suolaa
1 rkl voita
1 rkl vehnäjauhoja
75 g (suolatonta) voita

Kaada kasariin lintu demi-glace ja portviini ja timjami (maustepallossa tai harsokangaspussissa) ja keitä kokoon noin puoleen. Mausta sinihomejuustolla, mustaherukkahyytelöllä, valkopippurilla ja ripauksella suolaa. Sekoita keskenään 1rkl huoneenlämpöistä voita ja vehnäjauhoja ja suurusta kastike sillä. Anna kiehua 5-10 minuuttia kunnes jauhojen maku häviää. Lopuksi vispaa kastikkeen joukkoon 75 grammaa jääkaappikylmää voita pieninä kuutioina.



8 kommenttia:

Unknown kirjoitti...

oi sorsaa ja porttia,toimiva yhdistelmä :D

Tuplaespresso kirjoitti...

Siinä on kaikki klassikon ainekset :)

Jaska Jokunen kirjoitti...

Vaikuttaa hyvältä, nyt vain täytyisi saada vielä se sorsa tai pari :)

Jokihaka Kokkaa kirjoitti...

Mukava päästä lukemaan teidän blogia! Näyttää hyvältä.

Tuplaespresso kirjoitti...

@ Jaska Jokunen
Jospa niitä olisi sitten elokuussa :)

@ Jokihaka
Kiitos. Tämä bloggaaminen, joka alkoi pelkästä ajatuksesta saada reseptit arkistoitua, on tehnyt päivittäisestä kokkaamisesta entistäkin hauskempaa.

Sari - CampaSimpukka kirjoitti...

Tänne jonon jatkoksi minäkin loikkaan! Saanee laittaa omalle suosikkilistallekin? :)

Taitsi kirjoitti...

Kiva kun arkistojen salat aukenivat! Täällä onkin mahtavasti kivaa luettavaa näin pyhäpäivän ratoksi!

Tuplaespresso kirjoitti...

Tervetuloa.
Ollaan kovin iloisia jos kelvataan suosikkibloggarien suosikkilistalle :)