torstai 16. toukokuuta 2013

Karhunlihapullat 4711 jallukermakastikkeella



Kokkisota kääntyi toisinpäin. Tuplaespresso heitti minulle haasteen tyhjentää pakastinta ja tehdä jotain hyvää siellä olevasta karhunpaistipalasta. Reilun puolen kilon kimpale karhupaistia sai lihamyllyyn seurakseen rasvaista possua ja niistä pyöriteltiin karhunlihapullia, jotka nautittiin jallukermakastikkeen kanssa. Tämä ateria oli sarjassa ”koko menu pakkasesta”. Lisäksi lautasella oli perunasosetta (oolannin, sekin pakasteesta) ja jallupuolukoita (puolukat tietysti pakkasesta). Miksi karhua ”4711”? No se on sekoitussuhde, 400 grammaa possua ja 700 grammaa karhua, yhteensä 1100 grammaa ;)

Mutta vaikka kuinka nämä kaikki tulivat pois täyttämästä pakastinta, tuntuu kuin siellä ei olisi yhtään sen enempää tyhjää tilaa kuin ennenkään. Kuka sitä pakastinta oikein koko ajan täyttää?! Meillä taitaakin alkaa nyt pakastimentyhjennysviikot.


Karhunlihapyörykät

700 g             karhunlihaa
400 g             rasvaista possua
1 rkl               suolaa
1 rkl               voita
1 kpl              sipuli
1,5 tl              kuivattua timjamia
1 tl                 mustapippuria rouhittuna
2 rkl               Jallua (tähtien määrällä ei niin väliä, konjakkikin käy)
1 dl                kermaa

Lihat jauhetaan ja sekoitetaan yhteen suolan kera ja annetaan olla puolisen tuntia kylmässä.  Suola sitoo jauhelihamassan eikä esim. kananmunaa tarvita.

Karkeasti pienitty sipuli kuullotetaan voissa. Lisätään timjami, pippuri ja Jallu. Annetaan kiehahtaa, lisätään kerma ja annetaan uudelleen kiehua hetken aikaa, jolloin kerma saostuu. Annetaan jäähtyä.

Yhdistetään pannulta sipulikeitos jauhelihan kanssa omin kätösin sekoittamalla ja muotoillaan massasta isohkoja pyöryköitä. Pyörykät laitetaan uunipellille ja paistetaan 200 asteessa 20 – 25 minuuttia pyöryköiden koosta riippuen.


Jallukermakastike

7 dl                riistalientä
tai
4 dl                riista demi-glacea
1 rkl               voita ja
1 rkl               vehnäjauhoja
2 rkl               Jallua
1 tl                 mustapippuria rouhittuna
muutama       katajanmarja murskattuna (6)
50 g               sinihomejuustoa
1 rkl               mustaherukkahyytelöä (tai pihlajanmarjahyytelöä)
                      suolaa tarpeen mukaan liemestä riippuen
1 dl                kermaa

Riistalientä keitetään kokoon, kunnes noin puolet on jäljellä. Jos käytetään demi-glacea, se vaan kiehautetaan. Kastike suurustetaan voi-jauhosuurusteella, lisätään Jallu, pippuri sekä katajanmarjat  (+ suola) ja annetaan kiehua hiljaa kymmenisen minuuttia. Lisätään homejuusto ja hyytelö ja vispataan ne joukkoon. Lopuksi lisätään kerma, tarkistetaan suola ja annetaan vielä kerran kiehahtaa.

Pottumuusin ohje löytyy oolannin pakasteperunapussin kyljestä ja puolukkaresepti täältä.


8 kommenttia:

Campasimpukka kirjoitti...

Karhua en ole koskaan maistanut, nähnytkin vain eläintarhassa:)

Tuplaespresso kirjoitti...

Maku on miedompi ja vähemmän riistainen kuin voisi kuvitella. Kannattaa maistaa jos siihen joskus on tilaisuus :)

Jokihaka Kokkaa kirjoitti...

Eipä ole tullut karhua maistettua.. Sitäkään ei kiiskien tapaan ihan joka kaupasta löydy.

Tuplaespresso kirjoitti...

Nämä karhunpalat tulivat meillekin puolivahingossa "tuttavan tuttavan tuttavan tuttavan" kautta. M avasi suunsa oikeaan aikaan oikeassa paikassa ja hups, yhtäkkiä meillä olikin pakasteessa pieni erä ensiluokkaista karhunlihaa :)

Andalusiana kirjoitti...

ton on TÄYTYNYT olla hyvää :-)

Tuplaespresso kirjoitti...

Niin hyvää ettei sanotuksi saa ;)

Anonyymi kirjoitti...

Hei! Osaatko sanoa kuinka monta cocktail-kokoista pullaa tästä taikinasta suurinpiirtein saa?

Tuplaespresso kirjoitti...

Hei Anonyymi
Tästä määrästä tulee suunnilleen nelisenkymmentä cocktailkokoista lihapullaa.