torstai 23. toukokuuta 2013

Pakastimen tyhjennystä: riimihirvi ja tattiohrattoPakastimen tyhjennys jatkuu. Sieltä löytyi pari pussia herkkutatteja sekä jokunen pikku pätkä graavisuolattua hirvenfileetä. Niistä saakin aikaan todellista herkkua.

Tämä ateria on kotimaista lähiruokaa parhaimmillaan, ei kuitenkaan luomua. Kaupoissa on kyllä myynnissä luomuohraa, mutta tatit ja hirvihän eivät missään tapauksessa ole luomua. Vaikka ne kasvavat luonnossa ihan itsekseen ”villinä ja vapaana”, ne eivät täytä luomusääntökirjan pilkuntarkkoja normeja, joten luomubyrokraatti ei voi niille luomuleimaa myöntää. Tattihan saattaa kasvaa peräti jossain lannoitetussa metsässä ja hirvikin kuljeskelee aterioimassa taimikoita vaikka minkälaisissa kasvatusmetsissä. Huhheijaa. Toisaalta, kaupasta ostettuna kummankaan hintaan ei onneksi näin ollen voi myöskään sisällyttää luomulisää, joka kaupasta ja tuotteesta riippuen nostaa ostoksen hinnan jonnekin "selvästi kalliimman" ja "törkeän hintaisen" välille :)

Riimihirven resepti löytyy täältä. Ohratto on kotimainen vaihtoehto risotolle. Ohjeen määrästä riittää neljälle hengelle.


Tattiohratto

235 g             pakastettuja esikäsiteltyjä herkkutatteja (käyttämäni pussin paino)
                      (voit käyttää myös kuivattuja)
1,5 dl             (rikottuja) ohrasuurimoita
7 dl                lihalientä (tai kanalientä tai kasvislientä)
1 dl                kuivaa valkoista vermuttia
1 oksa            rosmariinia
1 oksa            timjamia
1 kpl              salottisipuli
1 rkl               voita
1 rkl               öljyä
                      suolaa
                      mustapippuria myllystä
25 g               voita
1 dl                parmesaanijuustoa raastettuna

Sulata voi kattilassa öljyn kera ja lisää yrtit, silputtu salottisipuli sekä ohrasuurimot. Kokonaisista suurimoista tulee kauniimpi ohratto, mutta kaapissa oli nyt vain rikottuja ohrasuurimoita. Kuullottele sipulit ja ohrat ja varo, etteivät ne ruskistu. Kaada joukkoon vermutti ja anna kiehahtaa. Siirrä kattila lieden sivuun ja anna seistä hetki maustumassa. Poista yrttioksat.  Lisää noin puolet käyttämästäsi liemestä ja anna kiehua. Liemen imeydyttyä lisää lientä erissä vähitellen kunnes ohrat ovat sopivan kypsiä. Tähän menee aikaa noin tunnin verran. Tarkista kypsyys maistamalla. Vaikka risoton kuuluu olla todella kosteaa ja valuvaa, ohratto saa jäädä hiukkasen kuivemmaksi.

Jos käytät kuivattuja tatteja niin liota niitä vedessä. Valuta liotetut tatit ja lisää vähän liotuslientä lihaliemen joukkoon. Se antaa ohratolle voimakkaan tatin maun eikä itse tatteja tarvita niin paljon. Itse käytin pakastettuja tatteja, jotka ruskistin voissa erikseen pannulla ja lisäsin puolivälissä ohraton kypsymistä joukkoon. Samassa vaiheessa voit lisätä myös liotetut kuivatut tatit.

Mausta lopuksi parilla rouhaisulla mustapippuria ja suolalla jos tarpeen. Mikäli käytät liemikuutiosta valmistettua lientä siinä saattaa jo olla riittävästi suolaa. Myös parmesaanissa on suolaa. Sekoita lopuksi joukkoon parmesaaniraaste ja voi.

Leikkaa riimiliha ohuiksi viipaleiksi. Liha on helpoin leikata hiukan kohmeisena.


Ei kommentteja: