keskiviikko 1. toukokuuta 2013

Kolmen juuston parsa-pekonipiiras



Epätrendikkäässä keittiössä rakastetaan parsaa. Aina keväisin sitä on valmistettu mahdollisimman monella tavalla ettei heti iske kyllästyminen. Vappupöytään valmistettiin vihreästä parsasta juustolla ja pekonilla maustettu piiras. Parsat pätkittiin ja aseteltiin niin että piiras on helppo leikata. Juustoista ja pekonista tulee sen verran suolaa, että sitä ei tarvitse lisätä taikinaan eikä täytteeseen.


Kolmen juuston parsa-pekonipiiras
(yksi iso tai kaksi pienempää vuokaa)

*pohja
150 g voita (tai margariinia)
3 dl vehnäjauhoja
1 dl parmesaaniraastetta
3 rkl jääkylmää vettä

*täyte
1 puntti parsaa (14 tankoa)
(suolaa, sokeria, tilkka sitruunamehua)
100 g pancettaa (tai pekonia)
4 munaa
2 dl maitoa
150 g creme fraichea
150 g mozzarellaraastetta
0,5 tl mustapippurirouhetta
hiukan valkopippuria myllystä
ripaus cayennepippuria (tai cajunmaustetta)
100 g vuohenjuustoa muruina


Sekoita kulhossa vehnäjauhot ja parmesaaniraaste keskenään. Lisää huoneenlämpöinen voi pieninä nokareina ja nypi se jauhojen kanssa murumaiseksi seokseksi. Lisää lopuksi vesi ja sekoita taikina hyvin. Tasoita taikina vuoan pohjalle ja esipaista pohjaa 225 asteessa alatasolla 12 minuuttia. Taikinan reunat pysyvät kauniimpina ja valumatta, jos ennen esipaistoa taikinan päälle levittää leivinpaperin ja sille tasaisesti painoa. Jotkut käyttävät painoksi kuivattuja herneitä, jotkut riisiä. Epätrendikäs keittiö sai siskontytöltä toissavuonna joululahjaksi ihan oikeat keraamiset paistopavut, joita on ahkerasti käytettykin tähän tarkoitukseen. Pohjan esipaistaminen varmistaa ettei taikina kostean täytteen alla jää raa’aksi.


Täytettä varten kuori ja keitä ensin parsat. Ne keitetään suolalla, sokerilla ja sitruunamehulla maustetussa vedessä lähes kypsiksi eli paksuudesta riippuen 8-12 minuuttia. Laita keitetyt parsat jääveteen odottelemaan. Paista pancetta (tai oikea pekoni) rapeaksi paistinpannulla ja laita se jäähtymään lautaselle talouspaperin päälle. Vatkaa keskenään kulhossa munat, maito, creme fraiche, mozzarellaraaste ja mausteet.


Murustele vuohenjuusto esipaistetulle piirakkapohjalle. Tasoita vuokaan seuraavaksi munamaitoseos. Leikkaa pekonit muruiksi ja ripottele ne munamaidon päälle. Asettele parsat päällimmäiseksi. Paista 225 asteessa noin 20 minuuttia tai kunnes täyte on kokonaan hyytynyt. Anna piiraan vetäytyä vähintään 10 minuuttia ennen tarjoilua.




Ei kommentteja: